Ελληνοτουρκικά

"Έφοδος" Ακάρ σε Μονάδες Καταδρομών στην Ίμβρο και στη ΝΑ Τουρκία

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, πέρασε τη νύχτα στο Şırnak με την ηγεσία των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων (TSK) και συγκεκριμένα στο Όρος Ναμάζ σε υψόμετρο 1995, όπου εξέτασε τα μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

O Ακάρ, συνοδευόταν από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Γεν. Γιασάρ Γκίλερ, τον Γενικό Διοικητή χερσαίων Δυνάμεων Ümit Dündar, τον Διοικητή Ναυτικών Δυνάμεων Ναύαρχο Adnan Özbal και τον Διοικητή της  Πολεμικής Αεροπορίας  Hasan Küçükakyüz, ήρθε στο Şırnak μετά την εξέταση και τις επιθεωρήσεις που διενήργησε χθες στη μονάδα καταδρομών στην Ίμβρο.

Περνώντας τη νύχτα στην 23η Μεραρχία πεζικού, ο Ακάρ και οι διοικητές της TAF ανέβηκαν στο Όρος Namaz και εξέτασαν τα μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ακάρ, έκανε επιθεώρηση στο τάγμα κομάντο της στρατοχωροφυλακής στην ορεινή περιοχή Namaz, που βρίσκεται μεταξύ του Cudi και του Gabar και διεξάγει  αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και στη συνέχεια συνεχάρη τους άνδρες της εν λόγω Μονάδας για την επιτυχία με την οποία ασκούν τα καθήκοντά τους.

Ο τουρκος ΥΠΑΜ ήρθε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της 23ης Μεραρχίας Πεζικού το πρωί συνοδευόμενος από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων όπου πραγματοποίησε Διοικητική συγκέντρωση με τους Διοικητές των Μονάδων της εν λόγω Μεραρχίας. 

Εκτίμηση

 

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι η τουρκική στρατιωτική ηγεσία προβαίνει σε εκτενείς επιθεωρήσεις Μονάδων της με έμφαση στους Τούρκους καταδρομείς. Είναι φυσικό να επισκέπτεται προκεχωρημένες Μονάδες οι οποίες εμπλέκονται σε επιχειρήσεις κατά του  PKK, όπως είναι οι Μονάδες της 23ης Μεραρχίας πεζικού, η οποία υπάγεται στο 7ο Σώμα Στρατού της 2ης Τουρκικής Στρατιάς με τομέα ευθύνης την συνορεύουσα περιοχή με το Ιράκ.

Ωστόσο αίσθηση κινούν 3 γεγονότα.

Το πρώτο είναι η επίσκεψη του ΥΠΑΜ Ακάρ και της Τουρκικής Στρατιωτικής ηγεσίας στην Ίμβρο, όπου  εδρεύει το 5ο Σύνταγμα Καταδρομών το οποίο υπάγεται στο 2ο Σώμα Στρατού της 1ης Στρατιάς (Ανατολική Θράκη).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το δεύτερο είναι η παρουσία του Τούρκου Διοικητή Ναυτικών Δυνάμεων Ναύαρχο Adnan Özbal στο ορεινό Sirnak, μαζί με την υπόλοιπη τουρκική  στρατιωτική ηγεσία. Από αυτή την παραδοξότητα συμπεραίνουμε ότι ενδεχομένως ο ΥΠΑΜ  Ακάρ να ήθελε να δει όλη η στρατιωτική ηγεσία πως ενεργεί μια μάχιμη μονάδα όπως αυτή του Τάγματος Στρατοχωροφυλακής  που επιθεώρησε στη ΝΑ Τουρκία στο Όρος Namaz, προκειμένου να γίνουν ενδεχόμενες τροποποιήσεις στο 5ο Σύνταγμα Καταδρομών στην Ίμβρο.

Το τρίτο έχει να κάνει με τον χρόνο των επιθεωρήσεων, δηλαδή του 5ου Συντάγματος Καταδρομών στην Ίμβρο έγινε και την αμέσως ακριβώς ημέρα έγινε αυτή στο Σιρνάκ στη ΝΑ Τουρκία. Οι δύο Μονάδες δεν έχουν κοινή στρατιωτική υπαγωγή και Διοίκηση, ενώ γεωγραφικά βρίσκονται σε αντιδιαμετρικές περιοχές.

Συνεπώς η διαδοχική επίσκεψη σε αυτές τις δύο Μονάδες  από τη τουρκική στρατιωτική ηγεσία σχετίζεται με την επιχειρησιακή αποστολή τους, αυτή των καταδρομών και ενδεχομένως επιθυμούν οι Τούρκοι να ενσωματώσουν την πολεμική τους εμπειρία στη ΝΑ Τουρκία και τα διδάγματα από τις επιχειρήσεις κατά του PKK, στις λοιπές Μονάδες.

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι τις επιθεωρήσεις Μονάδων κάνει η εκάστοτε στρατιωτική ηγεσία είτε βάσει προγράμματος, είτε εάν επίκειται διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ