Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Στόλτενμπεργκ: ''Ελλάδα & Τουρκία ακύρωσαν ασκήσεις-Βρείτε τα!''

Στα πλαίσια ομιλίας του στο Κολλέγιο της Ευρώπης, στην πόλη Μπρυζ του Βελγίου, κατόπιν προσκλήσεως της πρυτάνεως, Φεντερίκα Μογκερίνι, πρώην Επιτρόπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της ΕΕ, ο Στόλτενμπεργκ έκανε ειδική αναφορά στην ένταση που διαδραματίστηκε τον τελευταίο χρόνο στην Ανατολική Μεσόγειο. 

 

Υπάρχουν προφανείς διαφορές, λέει ο γγ του ΝΑΤΟ 


«Υπάρχουν προφανείς διαφορές, αλλά νομίζω πως το σημαντικό για εμένα είναι να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε το ΝΑΤΟ, ως πλατφόρμα για να περιορίσουμε τις διαφορές, να μειώσουμε την ένταση, να προλάβουμε μια κλιμάκωση» σημείωσε ο Στόλτενμπεγκ.

Όπως είπε ωστόσο, «όσον αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο και τις διαφορές μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία, τις περασμένες εβδομάδες, μήνες είδαμε τουλάχιστον κάποια θετικά βήματα», αναφερόμενος στην υπόσχεση της Τουρκίας να αποσύρει το Oruc Reis.Ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης του ΝΑΤΟ 

 


Ο Στόλτενμπεργκ είπε επίσης πως «καταφέραμε στο ΝΑΤΟ να ιδρύσουμε έναν μηχανισμό αποκλιμάκωσης». «Γιατί χρειάζεται να αποφύγουμε κάτι τέτοιο (κλιμάκωση) όταν βλέπουμε ισχυρότερη στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να αποφύγουμε επιστροφής τη δεκαετία του ‘90. Το ‘90 παρόμοια ένταση κατέληξε σε απώλειες και πτώσεις αεροσκαφών. Και αυτό ήταν πολύ σοβαρό» σημείωσε αναφερόμενος στα γεγονότα των Ιμίων.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο να ξανασυμβεί. Και γι’ αυτό δημιουργήσαμε τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης όπου στρατιωτικοί ειδική από την Ελλάδα και την Τουρκία συναντώνται, ακύρωσαν κάποιες ασκήσεις και συμφώνησαν σε βασικές διαδικασίες επικοινωνίας ώστε να προσπαθήσουν να αποτρέψουν κάτι τέτοιο» συνέχισε.

«Δεν ισχυρίζομαι πως έχουμε λύσει τα προβλήματα, αλλά υποστηρίζω πως δεδομένης της αξίας της Συμμαχίας, όταν βλέπουμε σοβαρές διαφορές, πρέπει να επιχειρούμε να τις λύνουμεαν όχι τουλάχιστον να προσπαθούμε να την αποτρέψουμε από το να εξαπλωθεί και να δημιουργήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα» είπε κλείνοντας το θέμα ο Στόλτενμπεργκ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ