Ελληνοτουρκικά

Οι Τούρκοι στέλνουν μήνυμα κλιμάκωσης με δεκάδες παραβιάσεις στο Αιγαίο

Πλέον καθημερινά καταγράφονται εμπλοκές με τα Τουρκικά μαχητικά ενώ οι γείτονες σαφώς εκνευρισμένοι απογείωσαν την περασμένη εβδομάδα αεροσκάφη ακόμα και τη νύχτα και τα έστειλαν στο Αιγαίο μήπως πιάσουν τη HAF στον ύπνο.

Τόσο σήμερα όσο και τις προηγούμενες ημέρες οι Έλληνες ιπτάμενοι που απογειώθηκαν από τα αεροδρόμια επιφυλακής αλλά και από μητρικές Πολεμικές Μοίρες είχαν να αντιμετωπίσουν και πάλι προκλητικούς Τούρκους ιπτάμενους. Όπως ακριβώς το περασμένο καλοκαίρι και τους μήνες της μεγάλης έντασης όταν τα αεροσκάφη των γειτόνων «εισέβαλαν» κατά κύματα στο FIR Αθηνών και τον Εθνικό Εναέριο Χώρο εκτινάσσοντας την ένταση στα ύψη.

Ακολούθησε το διάστημα της δήθεν αποκλιμάκωσης με την Άγκυρα να αποσύρει το ερευνητικό «Oruc Reis» έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες παρουσίας μέσα στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα ανατολικά της Ρόδου και γύρω από το Καστελόριζο. Στο πλαίσιο της γνωστής παρελκυστικής τακτικής της ώστε να αποφύγει τις Ευρωπαϊκές κυρώσεις και να δείξει το δήθεν διαλλακτικό της πρόσωπο προκειμένου να κερδίσει χρόνο.

Παρά την «ύφεση» των τελευταίων μηνών το 2020 ήταν ένας χρόνος «κόλαση» στον εναέριο χώρο του Αιγαίου με 376 υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά. Και συνολικά 2060 Τουρκικά αεροσκάφη να προχωρούν σε 4605 παραβιάσεις του ΕΕΧ και να καταγράφονται 425 εμπλοκές με μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Τους δύο πρώτους μήνες του 2021 στη λογική των «διερευνητικών» οι γείτονες περιόρισαν σημαντικά τις προκλήσεις τους στον αέρα. Και προχώρησαν σε 9 υπερπτήσεις και 355 παραβιάσεις από 130 αεροσκάφη. Αυτό που κυρίως έκαναν ήταν να στέλνουν στο FIR Αθηνών αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και ναυτικής συνεργασίας CN-235 και πλέον όλο και πιο συχνά τα ATR-72 τα οποία απέκτησαν πρόσφατα από την Ιταλία. Για να υπενθυμίζουν συνεχώς τα δικαιώματα τα οποία υποστηρίζουν ότι έχουν στο Αιγαίο. Και κυρίως για να εντοπίζουν-χωρίς ομολογουμένως ιδιαίτερη επιτυχία τα Ελληνικά υποβρύχια. Απέφευγαν στο όνομα της δήθεν αποκλιμάκωσης να απογειώνουν μαχητικά

Τις τελευταίες εβδομάδες είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Άγκυρα αλλάζει τακτική. Μετά την «έξοδο» του «Cesme» στο Αιγαίο σε παράνομα δεσμευμένη περιοχή και την έναρξη της «γαλάζιας πατρίδας» φροντίζει μέρα με τη μέρα να κάνει όλο και πιο αισθητή την παρουσία της πάνω από το Αρχιπέλαγος.

Η συνεχής, αδιάλειπτη και δυναμική δραστηριότητα της HAF σε όλο το μήκος και πλάτος του FIR Αθηνών όχι μόνο στις περιόδους αύξησης της έντασης αλλά 365 ημέρες το χρόνο ακόμα και σε γιορτές ή αργίες είναι σαφές ότι έχει ενοχλήσει τους γείτονες. Τόσο για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Πολεμικής μας Αεροπορίας όσο και για τις διαθεσιμότητες σε μαχητικά τις οποίες όπως δείχνουν τα στοιχεία δεν μπορούν να πλησιάσουν. Με τα Ελληνικά «γεράκια» να έχουν σταθερά και αριθμητικό πλεονέκτημα αφού το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας έχει ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να απογειώνει μεγάλους αριθμούς μαχητικών. Όπως την περασμένη εβδομάδα όταν στο Αιγαίο πέταξαν ταυτόχρονα 29 «γεράκια» την ώρα που οι γείτονες έβγαζαν το υδρογραφικό «Cesme» στην «καρδιά» του Αρχιπελάγους κοντά στον Άη Στράτη και στη Λήμνο.

Πλέον καθημερινά καταγράφονται εμπλοκές με τα Τουρκικά μαχητικά ενώ οι γείτονες σαφώς εκνευρισμένοι απογείωσαν την περασμένη εβδομάδα  αεροσκάφη ακόμα και τη νύχτα και τα έστειλαν στο Αιγαίο μήπως πιάσουν τη HAF στον ύπνο. Λίγη ώρα νωρίτερα έκαναν λόγο για δήθεν παρενόχληση του «Cesme» από Ελληνικά μαχητικά και χρήση flares.Ενώ γνωρίζουν όπως αναφέρουν με νόημα πηγές από την Πολεμική Αεροπορία ποιός χρησιμοποιεί συστηματικά flares όταν καταδιώκεται. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα τελευταία χρόνια η αύξηση των προκλήσεων στον αέρα από την Άγκυρα δείχνει όπως εκτιμούν οι Έλληνες επιτελείς ότι συνήθως ακολουθεί περίοδος υψηλής έντασης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ