Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Στήνουν προκλήσεις οι Τούρκοι: Κάλεσαν τον Έλληνα πρέσβη για την... καταστροφή Οθωμανικού νεκροταφείου

Η ανακάλυψη τουρκικού νεκροταφείου στα Σήμαντρα Χαλκιδικής αλλά και η μεταφορά των πτωμάτων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων, προκάλεσαν την ενόχληση της Άγκυρας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγορεί την Αθήνα για έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με την ανακάλυψη ενός μουσουλμανικού νεκροταφείου στα Σήμαντρα της Χαλκιδικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάλιστα, το τουρκικό νεκροταφείο βρέθηκε κατά τη διάρκεια κατασκευής ενός ελληνικού σχολείου, με αποτέλεσμα την άμεση επίσκεψη στο σημείο του Τούρκου πρόξενου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, το τουρκικό προξενείο ενημερώθηκε από τις ελληνικές αρχές πως στο συγκεκριμένο σημείο βρέθηκαν 201 τάφοι που ανήκουν σε μουσουλμάνους και, «χωρίς καμία ενημέρωση», τα πτώματά τους φυλάχτηκαν «στην αποθήκη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής».

Έτσι, ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα εκλήθη στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ενώ και ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα ζήτησε εξηγήσεις από το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Τελικά, όπως αναφέρει η Άγκυρα τα κατασκευαστικά έργα στην περιοχή σταμάτησαν και οι σωροί «θάφτηκαν σε μια τελετή σύμφωνα με τις θρησκευτικές μας πεποιθήσεις» για να είναι φανερό πως ο χώρος εκεί υπήρξε «μουσουλμανικό νεκροταφείο».

To τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αντέδρασε μετά από προκλητικό δημοσίευμα της εφημερίδας Sozcu, σύμφωνα με το οποίο: «Η Ελλάδα λεηλάτησε Οθωμανικούς Τάφους» στη Χαλκιδική.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση τα Σήμαντρα επισκέφθηκε ο Τούρκος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, όπου ενημερώθηκε για τις εργασίες που πραγματοποιούνται στο χώρο και για την τύχη των οστών του παλαιού νεκροταφείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη συνέχεια ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα Μιχαήλ-Χρήστος Διάμεσης, κλήθηκε για εξηγήσεις ενώ αντίδραση θα υπάρξει προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και από τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκέργκιν.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ζητάει να σταματήσουν τα έργα κατασκευής στον συγκεκριμένο χώρο, τα οστά που συγκεντρώθηκαν να ταφούν εκ νέου σύμφωνα με το μουσουλμανικό τυπικό και να τοποθετηθεί πινακίδα που να ενημερώνει πως ο χώρος αποτελούσε Οθωμανικό νεκροταφείο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Κόσμος 0

Εκεί που ήσουν ήμουνα! Σκηνικό Έβρου στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ-Τώρα νιώθουν στο πετσί τους οι Ευρωπαίοι την αξία της Ελλάδας (Βίντεο)

Βίαια επεισόδια με μετανάστες στα σύνορά της Πολωνίας -Aυξάνει τον αριθμό των στρατιωτών στα σύνορα με τη Λευκορωσία σε...