Ελληνοτουρκικά

Γιατί ο απελπισμένος Ερντογάν επιδιώκει θερμό επεισόδιο Τουρκίας-Ελλάδας; - Ανάλυση

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε άσκηση με την ονομασία “Γαλάζια Πατρίδα”, στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο μεταξύ 25 Φεβρουαρίου-7 Μαρτίου 2021 και ενώ το ερευνητικό "Τσεσμέ" πλέει δυτικά της Λήμνου, υπό τη μακρινή εποπτεία της φρεγάτας "Φατίχ" που πλέει νότια μεταξύ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου.

Στη γραπτή δήλωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αναφέρεται  ότι η άσκηση Blue Vatan-2021 ήταν μία από τις προγραμματισμένες ασκήσεις της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων.

Στην άσκηση, από τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων θα συμμετέχουν  82 πλοία, 5 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, 12 ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, Amphibious Marine Corps, Underwater Assault, Underwater Defense ομάδες, ελικόπτερα γενικής χρήσης και επιθετικά ελικόπτερα , F-16, F-4 και ιπτάμενα ραντάρ.

Και όλα αυτά εν μέσω διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, εν αναμονή της Συνόδου κρυφής της Ευρώπης 23-25 Μαρτίου για τη λήψη αποφάσεων για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας και της πενταμερούς -που πολύ πιθανόν να γίνει εξαμερής- συνόδου με την ενδεχόμενη προσθήκη της ΕΕ, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό. 

Για να αντιληφθούμε τις επόμενες κινήσεις του Ερντογάν, αρκεί να προσέξει κανείς χρονικά τι έγινε από τις 15 Ιουλίου 2016 οπότε και πραγματοποιήθηκε το πραξικόπημα σε αυτήν μέχρι σήμερα.

  • 15 Ιουλίου 2016 Εκδήλωση Πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν.
  • Από 4 Αυγούστου 2016 (19 ημέρες μετά το πραξικόπημα), έως 29 Μαρτίου 2017 στρατιωτική επιχείρηση δυτικά του Ευφράτη ποταμού με την ονομασία «Ασπίδα του Ευφράτη».
  • Δημοψήφισμα 16 Απριλίου 2017 (ανοίγει ο δρόμος για την εκλογή του Erdogan ως Προέδρου Δημοκρατίας με σχεδόν απόλυτη εξουσία, αφού το ΝΑΙ πήρε 51.41%)
  • 7 Οκτωβρίου 2017 ( 6 μήνες μετά τη λήξη της στρατιωτικής επιχείρησης Ασπίδα του Ευφράτη) ,νέα στρατιωτική επιχείρηση ελέγχου περιστολής της έντασης στο Idlib, με αποτέλεσμα στις
  • 17 Σεπτεμβρίου 2018 να πραγματοποιηθεί η Συμφωνία στο Σότσι μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας για την αντιμετώπιση της έντασης στο Idlib.
  • Από 20 Ιανουαρίου 2018 (3 μήνες μετά τη Συμφωνία του Σότσι) , έως 24 Μαρτίου 2018 στρατιωτική επιχείρηση με την επωνυμία «Κλάδος Ελαίας»και κατάληψη της Συριακής επαρχίας του Afrin
  • Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και βουλευτικές εκλογές 24 Ιουνίου 2018 (Νικητής και πάλι ο Erdogan και το κόμμα του)
  • Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές 31 Μαρτίου 2019
  • Οκτώβριος 2019 (6 μήνες μετά το πέρας της επιχείρησης Κλάδος Ελαίας ) νέα στρατιωτική επιχείρηση διάρκειας 16 ημερών για δημιουργία buffer zone στη Συρία με την επωνυμία «Πηγή Ειρήνης».
  • Πρίν από ημέρες έγιναν διεργασίες για συνταγματική αναθεώρηση και εξέταση από τον Ερντογάν, αιτήματος των γκρίζων λύκων του Μπαχτσελί για να τεθεί εκτός νόμου το κουρδικό κόμμα HDP. Λίγο αργότερα είχαμε την εισβολή των Τούρκων στο Βόρειο Ιράκ, με την γνωστή επιχείρηση "φιάσκο" των ΤΕΔ που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 13 Τούρκων αιχμαλώτων από το PKK.

Το γεγονός αυτό  έφερε τον Ερντογάν σε δεινή κατάσταση με την αντιπολίτευση να ζητάει κοινοβουλευτικό έλεγχο και απόδοση ευθυνών. Ουσιαστικά το "κεφάλι του ΥΠΑΜ Ακάρ επί πίνακι", αφού αυτός διηύθυνε και συντόνιζε την όλη επιχείρηση

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι ο Erdogan φροντίζει και κρατάει διαρκώς απασχολούμενες τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις , ενώ παράλληλα πετυχαίνει πολιτικές και προσωπικές νίκες στο εσωτερικό της χώρας του, ή αποφεύγει δυσάρεστες εξελίξεις εκτρέποντας την προσοχή του λαού του από τα πολλά καθημερινά προβλήματα.

Αναφορικά με τις ένοπλες δυνάμεις, έχει φροντίσει να καρατομήσει πολλούς αξιωματικούς μη φίλα προσκείμενα προς το κόμμα του, προωθώντας δικούς του και έτσι ελέγχοντάς τες , ενώ παράλληλα φροντίζει να αποκτήσουν αυτές και πολεμική εμπειρία.

Ο Εθνικισμός στην Τουρκία μαζί με τη φτώχεια και την ανεργία είναι στα ύψη. Τα παραπάνω συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο επικουρούμενο με τους μεγαλοιδεατισμούς και τη συγκρουσιακή και ανυποχώρητη ιδιοσυγκρασία του Ergogan, εκτιμώ ότι θα μας οδηγήσουν σε περιπέτειες στο άμεσο μέλλον.

https://youtu.be/gJRWrViiw-c

Η Τουρκία κινείται και θα κινείται με γνώμονα την επιβολή τετελεσμένων.

Στο άρθρο-ανάλυσή μου με τίτλο, η απελπισία του Ερντογάν θα οδηγήσει τις καταστάσεις στα άκρα σε Κύπρο-Α. Μεσόγειο -Θράκη & Αιγαίο; ανέφερα ότι το μόνο "χαρτί" που μένει στον πνιγμένο από προβλήματα Ερντογάν  είναι ο Εθνικισμός, αφού μέσω αυτού θα βγάλει εκτός νόμου το Κουρδικό κόμμα στο προσεχές μέλλον, με την κατηγορία ότι αυτό υποθάλπτει την τρομοκρατία, ενώ θα επιχειρήσει να εκτρέψει την εσωτερική κοινή γνώμη από τα προβλήματά της, πιστεύοντας  ότι έτσι θα αλιεύσει ψήφους  τόσο από τους μετριοπαθείς και φοβισμένους Κούρδους όσο και από το IYI party της "λύκαινας" Ασκενέρ. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα σκληρύνει τη στάση του στο Κυτριακό, όπως άλλωστε δεν το κρύβει, αφού λέει, ότι η μόνη λύση είναι η δημιουργία δύο κρατών, είτε σας αρέσει είτε δεν σας αρέσει.

Για τις διερευνητικές επαφές μαζί μας πολύ σύντομα θα της οδηγήσει σε αδιέξοδο, αφού πάλι ανοιχτά λέει ότι δεν θέλει να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, επειδή τάχα αυτός τον προκαλεί.

Τελικά ο Ερντογάν από τώρα και μετά καθίσταται περισσότερο προβληματικός από ποτέ, αφού νοιώθει αδύναμος και πνιγμένος, ικανός για το οτιδήποτε.

Έτσι αν πιστέψει ότι όλα του τα χαρτιά έχουν εξαντληθεί και οδηγείται σε πολιτική εξόντωση, τότε είναι πολύ πιθανό και πέραν πάσης λογικής να επιχειρήσει το απονενοημένο σε βάρος μας, να μας επιτεθεί, παρά την διεθνή συγκυρία σε βάρος του, επιχειρώντας να γίνει ήρωας στα μάτια του λαού του.

Μια πολύ μεγάλη κρίση με την Τουρκία τους επόμενους μήνες τη θεωρώ ως πολύ πιθανή, εκτός αν ο Ερντογάν απομακρυνθεί από την εξουσία με βίαιο τρόπο από τον ίδιο τον τουρκικό λαό, γιατί όπως λέει ο λαός μας "ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται".

Τέλος αναφορικά με την άσκηση "Γαλάζια Πατρίδα" θα απαιτηθεί μεγάλη προσοχή και εγρήγορση από μέρους μας, αφού ο Τούρκος θα είναι ιδιαίτερα προκλητικός.

Επισημαίνω ότι χρήζει διαρκώς ιδιαίτερη προσοχή το σύμπλεγμα Καστελορίζου-Ρω- Στρογγύλης, αφού αποτελούν την περιοχή "τομής συζήτησης" των Ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών αναφορικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ μας και των εξελίξεων στο Κυπριακό.

https://youtu.be/P8xm1qVV3SI

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ