Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

''Tεμαχίζουν'' την Τουρκία oι ΗΠΑ: ''Στηρίζουμε τις κινήσεις Ελλάδας-Κύπρου''

Τις ευρωτουρκικές σχέσεις, τη συμπεριφορά της Τουρκίας, έθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την τηλεδιάσκεψη με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν.

Κατά την ανταλλαγή απόψεων των υπουργών εξωτερικών με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τέθηκε μεταξύ άλλων και η στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και η συμπεριφορά της Τουρκίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε τόσο στις ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και γενικότερα στη συμπεριφορά της Τουρκίας στο διεθνές σκηνικό, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στη στάση της Άγκυρας μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


 
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να υιοθετήσουν κοινή προσέγγιση προς την Τουρκία. Επίσης ανέφερε ότι η Τουρκία πρέπει να επιδείξει αλλαγή στάσης, με συγκεκριμένες ενέργειες και απτά αποτελέσματα.    

Ανέφερε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία και στην πρόσφατη κοινή πρωτοβουλία Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, με τη συμμετοχή και των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

https://www.youtube.com/watch?v=AzSVR5YTKAo&t=2s

Εξελίξεις στα ενεργειακά

 

Οι εξελίξεις στα ενεργειακά ζητήματα στην Μεσόγειο τρέχουν πλέον με ιλιγγιώδη ταχύτητα και έτσι μετά την μεταφορά ρεύματος μέσω καλωδίου από το Ισραήλ σε Κύπρο-Ελλάδα, έχουμε την ενεργειακή συμφωνία Ισραήλ-Αιγύπτου που φέρνει την δημιουργία κοινής αεροναυτικής δύναμης που θα διασφαλίζει αυτά τα τεράστια έργα στην Α.Μεσόγειο.       

Ο Αιγύπτιος υπουργός Tarek el-Molla είναι ο πρώτος ανώτερος αξιωματούχος του Καΐρου που έφτασε στο Ισραήλ εδώ και πέντε χρόνια.

Το αποτέλεσμα της επίσκεψης ήταν να συμφωνηθεί η δημιουργία ενός αγωγού για την διασύνδεση του υπεράκτιου πεδίου φυσικού αερίου Leviathan του Ισραήλ με τους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη βόρεια Αίγυπτο, προκαλώντας πανικό στην Άγκυρα. 

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο στη Μεσόγειο για τις ανάγκες όλων των χωρών. 

Η παρουσία όμως του Αιγυπτίου υπουργού εξόργισε την Τουρκία, που συνεχίζει να υποστηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα από τον Ιούλιο του 2013 και την ανατροπή του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. 

Η επίσκεψή του σχεδιάστηκε επίσης με σκοπό να επηρεάσει και την νέα αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, τονίζουν πηγές στο Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου που φιλοξένησε τον υπουργό ενέργειας της Αιγύπτου, ανέφερε ότι η ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα ήταν μια «εκπληκτική ευκαιρία» για συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου, αλλά και άλλων χωρών (Ελλάδας-Κύπρου) για την ενέργεια καθώς και άλλα ζητήματα ασφαλείας. 

Η δεδηλωμένη πλέον άποψη του Τούρκου προέδρου να οριοθετήσει ΑΟΖ με τη Λιβύη στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω του σχεδίου με την ονομασία “Γαλάζια πατρίδα”, καθοδηγεί  με μαθηματική ακρίβεια Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ, στην δημιουργία ενός ισχυρότατου αμυντικού άξονα, αλλά και μιας κοινής "μόνιμης" στρατιωτικής δύναμης ενόψει των ενεργειακών τους σχεδίων. 

Όλοι οι αγωγοί στην Ανατολική Μεσόγειο θα φυλάσσονται από μόνιμη στρατιωτική παρουσία μετά από πιθανό επεισόδιο με την Τουρκία, η οποία κάνει ότι μπορεί για να διεισδύσει στην περιοχή. 

Για το θέμα αυτό ο Γάλλος Α/ΓΕΝ Ναύαρχος Pierre Vandier, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι: ετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε νέους τομείς, όπως τον κυβερνοχώρο αλλά και αυτό που ονομάζεται «πόλεμος του βυθού», ο οποίος είναι ένας νέος πόλεμος και αφορά το πρόβλημα της ασφάλειας των υποβρυχίων καλωδίων, μέσω των οποίων διέρχονται οι επικοινωνίες. 

Υπάρχουν επίσης αγωγοί τροφοδοσίας για την μεταφορά ενέργειας. Πρέπει επομένως να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την ανάπτυξη ενός υβριδικού υποβρυχίου πολέμου, ο οποίος δεν θα περιλαμβάνει πλέον μόνο υποβρύχια, αλλά και πιθανές ενέργειες σαμποτάζ με ειδικές συσκευές εγκατεστημένες στον βυθό της θάλασσας”.

Γαλλικές εταιρείες έχουν αναλάβει έρευνες νοτίως της Κρήτης, στην Κύπρο για αυτό και το Παρίσι προετοιμάζεται στρατιωτικά για τις νέες αυτές εξελίξεις στην Μεσόγειο.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι εξελίξεις τρέχουν και οι Τούρκοι τώρα που “σφυρίζουν” τα δις δολάρια δίπλα τους δεν πρόκειται να κάτσουν ήσυχοι.

Ισραηλινές πηγές θεωρούν ότι η Τουρκία, μετά από αυτές τις εξελίξεις υλοποιεί διερευνητικές γεωτρήσεις σε ελληνικά και κυπριακά ύδατα. 

Εντωμεταξύ, ο Αιγύπτιος υπουργός El-Molla είπε ότι ανυπομονεί για συνομιλίες στο Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), το οποίο περιλαμβάνει το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Παλαιστινιακή Αρχή. 

Το φόρουμ θέλει να συνεργαστεί για τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο με την Ιταλία και την Ευρώπη. 

Η Γαλλία έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη στο φόρουμ, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν ως παρατηρητές. 

Εκτίμηση ειδικών αναφέρει ότι οι επόμενοι μήνες και ειδικά το καλοκαίρι θα μας φέρουν μπροστά σε μεγάλη ένταση στην Α.Μεσόγειο λόγω των τεραστίων τουρκικών αδιεξόδων ειδικά στον ενεργειακό τομέα. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ