Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Κάνει «υποδείξεις διπλωματίας» ο Τούρκος πρέσβης στο NATO

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στο NATO προχώρησε σε δηλώσεις σήμερα αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να συμπεριφέρονται τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας, ειδικά σε περιπτώσεις όπου προκύπτουν διαφορές μεταξύ τους, αφήνοντας «αιχμές» για την Ελλάδα και τις διπλωματικές ενέργειές της μέσω των θεσμών και οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu για την 69η επέτειο από την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, ο Μπασάτ Οζτούρκ δήλωσε ότι «παρόλο που έχουμε διαφορετικές απόψεις με ορισμένους συμμάχους, στο τέλος, το ΝΑΤΟ είναι μια πλατφόρμα για την αντιμετώπιση αυτών των διαφορών» και στη συνέχεια δεν παρέλειψε να εκφράσει την αντίθεση του επειδή η ελληνική διπλωματία ενεργοποιείται εντός της ΕΕ.

Κάνει «υποδείξεις διπλωματίας» ο Τούρκος πρέσβης

Ο ίδιος τόνισε στη συνέχεια ότι «το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι η κύρια πλατφόρμα διαβούλευσης για όλα τα θέματα που αφορούν θέματα ασφάλειας και άμυνας όλων των συμμάχων» και στο σημείο αυτό ο Τούρκος διπλωμάτης μίλησε για «ορισμένα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία συζητούν αυτού του είδους θέματα ασφάλειας και άμυνας στις συναντήσεις της ΕΕ αλλά όχι στο ΝΑΤΟ».

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στο NATO είναι σαφές πως μιλά για την ελληνική πλευρά και τον τρόπο που η ελληνική διπλωματία έχει επιλέξει να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα, όπως φάνηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αλλά και όπως αναμένεται να φανεί στην επερχόμενη Σύνοδο του Μαρτίου.

Αυτό αποδεικνύεται και από τα όσα δήλωσε στη συνέχεια: «Μερικοί από τους συμμάχους μας έχουν εκμεταλλευτεί την Ευρωπαϊκή Ένωση για να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία για διμερή ζητήματα. Αλλά πάντα υπερασπιζόμαστε την άμεση αντιμετώπιση των διμερών ζητημάτων μεταξύ των συμμάχων μέσω διμερών διαύλων».

Έπειτα επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε τέτοιου είδους καταστάσεις, λέγοντας ότι «κάθε σύμμαχος πρέπει να σέβεται τα θέματα ασφάλειας και τα συμφέροντα του άλλου. Και γι’ αυτό πρέπει να δείξουν αυτήν την αλληλεγγύη όχι μόνο εναντίον της τρομοκρατίας του Daesh [/ ISIS] και της Αλ Κάιντα, αλλά και ενάντια στην τρομοκρατία του PKK».

Τόνισε επίσης ότι οι σύμμαχοι εντός πλαισίου ΝΑΤΟ δεν πρέπει να επιβάλλουν κυρώσεις και εμπάργκο ο ένας στον άλλο ούτε να απειλούν ότι θα το πράξουν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ