Ελληνοτουρκικά

Δένδιας σε Τουρκία: Την απειλή βίας η Ελληνική Δημοκρατία δεν ανέχεται

Ο υπουργός Εξωτερικών, σε δηλώσεις του με τον ομόλογό του από το Ιράκ, επεσήμανε πως «εμείς πιστεύουμε σαν θέμα αρχής ότι οι διαφορές επιλύονται ειρηνικά στη βάση του διεθνούς δικαίου. Η απειλή βίας, η χρήση βίας δεν είναι μέσα σε αυτά τα οποία η Ελληνική Δημοκρατία ανέχεται ή υποστηρίζει».

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με αφορμή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της γείτονος με την οποία εξαπέλυε επίθεση κατά της χώρας μας για τη διοργάνωση του Φόρουμ «Φιλία».

Ο υπουργός Εξωτερικών, σε δηλώσεις του με τον ομόλογό του από το Ιράκ, επεσήμανε πως «εμείς πιστεύουμε σαν θέμα αρχής ότι οι διαφορές επιλύονται ειρηνικά στη βάση του διεθνούς δικαίου. Η απειλή βίας, η χρήση βίας δεν είναι μέσα σε αυτά τα οποία η Ελληνική Δημοκρατία ανέχεται ή υποστηρίζει».

«Και επίσης, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας υποστηρίζουμε ότι οι χώρες έχουν υποχρέωση να αποφεύγουν εκβιασμούς. Οποιουσδήποτε εκβιασμούς. Η Ελλάδα έχει στόχο την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, οργάνωσε χθες το Φόρουμ Φιλίας με τη συμμετοχή επτά χωρών. Και θα επαναλάβω και σήμερα ότι το Φόρουμ Φιλίας, και αυτό έχει σημασία, δεν είναι συμμαχία. Δεν είναι συμμαχία εναντίον οιουδήποτε. Είναι μια προσπάθεια πολυμερούς συνεργασίας, ανοιχτό σε όλες τις χώρες εκτός από αυτές που ήδη συμμετέχουν, που σέβονται το διεθνές δίκαιο και υποστηρίζουν την εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή», τονίζει ο κ. Δένδιας και συνεχίζει:

«Και είναι λυπηρό ότι η προσπάθεια αυτή, αντί να βρει ανταπόκριση, διαστρεβλώνεται από ορισμένα κέντρα και μάλιστα εκτοξεύονται εναντίον μας κατηγορίες και ύβρεις. Εμείς δεν πρόκειται να συρθούμε σε αυτή τη ρητορική. Σκοπός μας είναι η αποκλιμάκωση και όταν επιτρέψουν οι συνθήκες, η δημιουργία ενός κλίματος συνεργασίας με όλους. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε».

Νεύρα από την Άγκυρα

Σημειώνεται πως το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν είδε με καλό μάτι τη διοργάνωση του φόρουμ από τη χώρα μας. Με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι κανένας μηχανισμός δεν θα έχει επιτυχία και αποτέλεσμα, αν δεν συμμετέχει σε αυτόν και η Τουρκία, ενώ κατηγορεί την Ελλάδα και την Κύπρο ότι απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Κανένα φόρουμ, στο οποίο δεν συμμετέχει η Τουρκία, που αποτελεί χώρα-κλειδί στην περιοχή, και οι Τουρκοκύπριοι, δεν θα καταφέρει να καταστήσει δυνατή τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού και επιτυχημένου μηχανισμού συνεργασίας και φιλίας.

Είναι εντελώς αβάσιμες οι κατηγορίες και οι συκοφαντίες που διατυπώθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας εναντίον της χώρας μας στο τέλος της συνέντευξης Τύπου του φόρουμ, το οποίο –υποτίθεται- «δεν στόχευε καμία χώρα». Στην πραγματικότητα δεν ήταν πρωτοβουλία «φιλίας», όπως χαρακτηρίστηκε, αλλά μία επιχείρηση χωρών που προσπαθούν να καλλιεργήσουν την έχθρα εναντίον της Τουρκίας.

Δεν είναι  δουλειά τους να ανοίγουν την αγκαλιά τους σε πραξικοπηματίες, που οδήγησαν τη Λιβύη σε αστάθεια, για τις δικές τους μαξιμαλιστικές αξιώσεις και τα κοντόφθαλμα συμφέροντά τους, να επικρίνουν την ανθρώπινη και βασισμένη στο δίκαιο πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή, να προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα διάδρομο τρομοκρατίας διαιρώντας τη Συρία και το Ιράκ ή να σιωπούν για χρόνια στην κατοχή των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν.

Την ώρα που η Τουρκία προσπαθεί να εγκαθιδρύσει μία ειλικρινή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, με την πρόταση για διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης, αυτή η στάση απέναντι στη χώρα μας είναι άκρως εχθρική, ενώ υπονομεύει και τις προσπάθειες της ΕΕ για τη Μεσόγειο.

Το Ελληνο/Ελληνοκυπριακό δίδυμο απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας προσπαθώντας να εμποδίσει τη θετική ατζέντα που προσπαθεί η Ε.Ε. να δημιουργήσει με την Τουρκία ως υποψήφια χώρα και με το να κάνουν πολιτική βασιζόμενοι στη βοήθεια άλλων». 

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ καταλήγει ζητώντας από τις χώρες που συμμετείχαν στο Φόρουμ να μην παίζουν τα παιχνίδια του «ελληνο/ελληνοκυπριακού διδύμου, που στόχο έχει την καλλιέργεια μίσους και έχθρας κατά της Τουρκίας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Νέοι τσαμπουκάδες από το τουρκικό Εθνικό Συμβούλιο - Τι αναφέρει για την Ελλάδα - Ερντογάν: Η Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά (upd)

Αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία των ελληνικών νησιών λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ- Άμεση απάντηση από το ελληνικό υπουργείο...
Ελληνοτουρκικά 0

Ποιο ήταν το μήνυμα Γκιουλέν: Μην υπακούσετε τον Ερντογάν αν αποπειραθεί κάτι-Σοβαρή ενόχληση στην Τουρκία με την συνέντευξη στο ελληνικό κανάλι

Σύμφωνα με τον τον Κωνσταντίνο Φίλη, Εκτελεστικό Διευθυντή Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και...