Ελληνοτουρκικά

Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στην Τουρκία - Τι ειπώθηκε

Συνεδρίασε σήμερα Πέμπτη υπό την προεδρία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (MGK).

Σύμφωνα με αρχικές πληροφορίες στην πρώτη συνεδρίαση του 2021 αναμένεται να συζητηθούν:

Στρατηγικά θέματα και κυρίως οι δραστηριότητες του τουρκικού στρατού στο Αζερμπαϊτζάν, τη Λιβύη και τη Συρία καθώς επίσης και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Οι διερευνητικές συνομιλίες που ξεκίνησαν ξανά μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για τη συζήτηση των προβλημάτων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Τα βήματα στην κατεύθυνση των συμφερόντων της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Συριακό, οι δραστηριότητες των Τούρκων στρατιωτών σε Αζερμπαϊτζάν και Λιβύη και ο αγώνας που δίνει η Τουρκία ενάντια στα τρομοκρατικά στοιχεία στα νότια της.

Οι επιχειρήσεις εναντίον όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων και κυρίως εναντίον της PKK/KCK-PYD/YPG, της FETÖ και της ΝΤΑΕΣ, άλλα περιφερειακά θέματα και θέματα εθνικής ασφάλειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, συζητήθηκαν:

«οι επιπτώσεις στη χώρα  από τις πολιτικές, στρατιωτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα στον κόσμο και στην περιοχή μας το 2020 αξιολογήθηκαν διεξοδικά στο πλαίσιο εσωτερικών και εξωτερικών ζητημάτων που είναι σημαντικά όσον αφορά την εθνική μας ασφάλεια, και συζητήθηκαν οι εξελίξεις που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν το 2021 και πιθανά βήματα σχετικά με αυτές.

Το Συμβούλιο ενημερώθηκε για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό με επιτυχία, με επιμονή και αποφασιστικότητα ενάντια σε όλες τις μορφές απειλών και κινδύνων κατά της εθνικής μας ενότητας και αλληλεγγύης, ιδίως κατά των τρομοκρατών PKK / KCK-PYD / YPG, FETO VE DAESH.

Συζητήθηκαν τα μέτρα που ελήφθησαν για τον τερματισμό της παρουσίας τρομοκρατικών οργανώσεων στα νότια σύνορα μας

Τονίστηκε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία ευνοεί κυρίως τη διπλωματία και τον διάλογο σε κάθε πλατφόρμα για την επίλυση των  θεμάτων Αιγαίου, Ανατολικής Μεσογείου και Κύπρου, αλλά είναι επίσης αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και συμφωνίες.

Εξετάστηκαν επίσης οι πράξεις τρομοκρατίας και βίας που αυξάνονται σε πολλές χώρες σε διάφορες περιοχές και στην Αφρική, ειδικά στη Σομαλία, μια φιλική και αδελφική χώρα για τη σταθερότητα της οποίας καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες”

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ