Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας

Ανανέωση 

Ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας. Η πρώτη συνάντηση μετά από πέντε χρόνια έγινε στην Κωνσταντινούπολη και διήρκησε 3,5 ώρες.

 

 

Aρχικό κείμενο 

 

Ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, έπειτα από σχεδόν 5 χρόνια.

Αντικείμενο των επαφών, η διερεύνηση σημείων σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις αναφορικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έστειλε στις συνομιλίες και τον εκπρόσωπο της προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος τυχαίνει να είναι και εκ των στενότερων συνεργατών του.

Ο Καλίν υποδέχτηκε την ελληνική αποστολή στο Ντολμά Μπαχτσέ. Η ελληνική πλευρά διαμηνύει πως «οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις» και όπως τόνισε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών δεν συζητάμε για αποστρατιωτικοποίηση νησιών ή θέματα εθνικής κυριαρχίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις που τυχόν ακολουθήσουν τις διερευνητικές, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κείμενο συνυποσχετικού, το οποίο στη συνέχεια θα υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. 

 

Οι αποστολές των δύο χωρών  

 

Της ελληνικής αποστολής ηγείται ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης ο οποίος ασχολείται με το θέμα από το 2010. Μαζί του και ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού ο οποίος στο παρελθόν έχει ηγηθεί της αρμόδιας Δ/νσης του ΥΠΕΞ για την Τουρκία. Στην τουρκική αποστολή βρίσκονται ο Σεντάτ Ονάλ, υφυπουργός Εξωτερικών και ο Τσαγατάι Έρτζιγιες, διευθυντής αεροναυτιλιακών του τουρκικού ΥΠΕΞ).  

 

Άλλαξε ο τόπος της πρώτης συνάντησης  

 

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ1, η μεταφορά του τόπου διεξαγωγής από το ξενοδοχείο Swisshotel στο γραφείο που ο Ερντογάν χρησιμοποιεί για σημαντικές συναντήσεις αποτελεί κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί ως αναβάθμιση της όλης διαδικασίας, στην οποία η Άγκυρα θα δώσει μεγάλη προβολή διότι πίσω από την Ελλάδα είναι η Ε.Ε. και η Τουρκία θέλει να δείξει την πρόθεσή της να διαπραγματευτεί σωστά και ότι θέλει να συνεργαστεί σε πολλούς τομείς. Στην περιοχή τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια.

https://www.youtube.com/watch?v=-0o7zFRe6Z4

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Τρέχουν και δεν φτάνουν”: Μετά τις επιθέσεις με Ουκρανικά Drones αποδείχθηκε γυμνή η προστασία των Ρωσικών “πίσω αεροδρομίων”

Τα ουκρανικά UAV προσπάθησαν να επιτεθούν σε πολλά ρωσικά αεροδρόμια στα μετόπισθεν ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας τη...