Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Oι Τούρκοι απαιτούν αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης

Συνεχίζουν να προκαλούν ακόμα και σήμερα οι Τούρκοι. Για άλλη μία φορά βάζουν στο τραπέζι διεκδικήσεις  που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές προφανώς από την χώρα μας. 

Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες διπλωμάτες προσέχονται στις συζητήσεις βάζοντας στο τραπέζι ένα μόνο αντικείμενο διαπραγμάτευσης: την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου. 

Την ίδια ώρα, οι γείτονες επιθυμούν μια πιο διευρυμένη ατζέντα, εκτιμώντας ότι έτσι υπάρχει η πιθανότητα να κερδίσουν κάτι… παραπάνω.

Τι αναφέρουν οι Τούρκοι:  

''Η Ελλάδα παραβιάζει το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών εδώ και χρόνια, παρά τις συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και του Παρισιού του 1947. Η Αθήνα παραβιάζει τις συνθήκες. Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τα χωρικά ύδατα ανατολικά της Κρήτης σε 12 μίλια.'' 

https://www.youtube.com/watch?v=IvQD1RnfthE

Οι Τούρκοι επιζητούν ουσιαστικά διχοτόμηση του Αιγαίου σε αέρα και θάλασσα, αποστρατικοποίηση των νήσων, μη αναφορά του Τουρκο-λιβυκού μνημονίου, ερχόμενοι σε συνεννόηση με το Βερολίνο που θα τηρήσει ουδέτερη θέση.      

Πρόκειται για ένα οργανωμένο σχέδιο πρόκλησης με στόχο την πίεση γενικώς για αποστρατικοποίηση των νησιών, σε μία οδυνηρή επανάληψη του σεναρίου της Κύπρου το 1967 με την απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας, που έδωσε το ελεύθερο στην συνέχεια για την εισβολή του Αττίλα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ταυτόχρονα, τα τουρκικά ΜΜΕ, αναφέροντας ως πηγή το Πενταπόσταγμα, κάνουν αναφορά για τα εξοπλιστικά της χώρας μας. 

https://www.youtube.com/watch?v=-0o7zFRe6Z4

''Οι Έλληνες λίγο πριν τις διερευνητικές αγοράζουν μαχητικά, ενώ θα πάρουν και φρεγάτες. Μέσα σε όλα αυτά η Γαλλίδα ΥΠΑΜ επισκέπτεται την Ελλάδα'', αναφέρουν οι Τούρκοι. 
 
Οι Τούρκοι παίζοντας με οθωμανικό τρόπο το «χαρτί» της συνθήκης της Λωζάνης την οποία θέλουν να καταργήσουν, θα ζητήσουν πιθανότατα επίσημα κάποια στιγμή από την Αθήνα, να αποσύρει τις δυνάμεις από τα νησιά «πρώτης γραμμής».

Πρόκειται για ένα πολύ πιθανό σενάριο από έναν απρόβλεπτο Ερντογάν και μια τουρκική ηγεσία  εγκλωβισμένους στα νέο-οθωμανικά όνειρα τους και στον εθνικό όρκο.

https://twitter.com/Haber7/status/1353583408899903490

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ