Ελληνοτουρκικά

Διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας: Κίνδυνοι και προοπτικές

Είναι πλέον γεγονός και επισήμως, ο 61ος κύκλος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ελλάδα προσέρχεται στις επαφές για το ένα και μοναδικό ζήτημα που αντιμετωπίζουμε και δεν είναι άλλο από τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο, όπως δηλώνει επισήμως η Ελληνική πλευρά.

Η Τουρκία προσέρχεται στις επαφές για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις επί όλων των θεμάτων, όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών μας, η κυριαρχία μας σε νησίδες-βραχονησίδες την οποία η Τουρκία αμφισβητεί με τη θεωρία των γκρίζων ζωνών, το εύρος των ΧΥ-ΕΕΧ, FIR, AOZ.

Για δε την επικείμενη άτυπη πενταμερή σύνοδο για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η τουρκική θέση είναι "δύο κράτη στο νησί", δηλαδή επίσημη αναγνώριση της διχοτόμησης.

H EE δια στόματος του εκπροσώπου της Κομισιόν, αρμόδιου για εξωτερικές υποθέσεις Peter Stano δήλωσε ότι " Η ομαλοποίηση ή οι συζητήσεις  μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και η δέσμευση αυτών των δύο χωρών είναι πολύ σημαντικό μέρος της συνολικής σχέσης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας".

Όλοι διατείνονται ότι οι διερευνητικές επαφές δεν είναι δεσμευτικές, είναι άτυπες συζητήσεις και δεν τηρούνται επίσημα πρακτικά.

Στο άρθρο μου με τίτλο "Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να προχωρήσει σε διερευνητικές επαφές με την Τουρκία" 17 ημέρες νωρίτερα, εξηγούσα τους λόγους αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονεί στην παρούσα φάση η έναρξη των διερευνητικών επαφών για την Ελλάδα.

Κοντολογίς για τον Ερντογάν οι διερευνητικές επαφές αποτελούν αποτελούν σανίδα σωτηρίας, αφού θα δείξει στην ΕΕ και ΗΠΑ ότι είναι διαλλακτικός, ειρηνοποιός  και προσπαθεί να επιλύσει τις διαφορές του με την Ελλάδα με τη διπλωματία και τον διάλογο.

Με αυτόν τον τρόπο αποβλέπει στο να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στην επικείμενη Σύνοδο κορυφής του Μαρτίου, αλλά και να εξευμενίσει τον Μπάϊντεν, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ανάλογα αποτελέσματα αποβλέπει η Τουρκία και από τη συμμετοχή της στις συζητήσεις για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ τον Φεβρουάριο.

Έτσι ο Μπάϊντεν θα αναλάβει την εξουσία στις ΗΠΑ και το πρώτο δίμηνο της διακυβέρνησής του θα "βρεί" την Τουρκία να μιλάει με Ελλάδα και Κύπρο.

Ο Ερντογάν απλά αγοράζει χρόνο,ελπίζοντας ότι θα βρεί τον τρόπο  και κυρίως τις χώρες "παίκτες"  για να μαλακώσει την οργή των ΗΠΑ.

Η Μ.Βρετανία μπορεί να αποτελέσει τον "δούρειο ίππο" της Τουρκίας προκειμένου να προσεγγιστεί ο Μπάϊντεν, αφού το τελευταίο διάστημα η προσέγγιση των δύο χωρών είναι εντυπωσιακή.

Επιπλέον η Τουρκία αποτελεί το "μοναδικό όχημα" για τη Μ. Βρετανία, προκειμένου η τελευταία να επανακάμψει γεωπολιτικά στην Α. Μεσόγειο, ενώ για το Κυπριακό η Μ. Βρετανία ως εγγυήτρια δύναμη και με τις βάσεις της στο νησί, έχει βαρύνουσα σημασία.

Εσχάτως η Τουρκία εκδηλώνει όψιμο ενδιαφέρον  για την αγορά  του μαχητικού Eurofighter, σε μια προσπάθεια της να διασπάσει την ΕΕ, αφού προσβλέπει ότι έτσι οι κατασκευάστριες χώρες του εν λόγω μαχητικού, Γερμανία-Ιταλία-Ισπανία-Μ. Βρετανία θα "πάρουν το μέρος της" με αποτέλεσμα οι 3 πρώτες που ανήκουν στην ΕΕ, να διασπάσουν την ενότητά της στη λήψη κυρώσεων κατά της Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διεξοδικά οι λόγοι που η Τουρκία  φέρεται να κινείται για αγορά των μαχητικών Eurofighter, αναλύονται  στο άρθρο μου με τίτλο "Η Τουρκία προσπαθεί να "τουμπάρει" την Ευρώπη μέσω εξοπλιστικών - Θέλει Eurofighter για να "πικάρει" τις ΗΠΑ

Επίσης η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τις διερευνητικές επαφές, ως " όχημα" για να μην διαταραχθεί η τελωνειακή σύνδεση με την ΕΕ και να πάρει χρήματα για το μεταναστευτικό από αυτήν.

Τέλος αναφορικά με την πορεία των διερευνητικών επαφών η Τουρκία αρχικά θα συζητήσει για την διευθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ μας, αλλά σταδιακά θα προσπαθήσει να μας αναγκάσει να σηκωθούμε εμείς πρώτοι από το τραπέζι των συζητήσεων , προκειμένου εμείς να φανούμε αδιάλλακτοι.

Δεν  θα υπάρξει στο κεφάλαιο Ελληνοτουρκικά, ευτυχής κατάληξη ούτε τώρα, αφού η Τουρκία τα θέλει όλα.

Η Τουρκία  με τις διερευνητικές επαφές μαζί μας ,προσπαθεί αγοράζοντας χρόνο να επανέλθει με τις λιγότερο δυνατόν απώλειες στη Δύση, η δε Ελλάδα να εξοπλιστεί, αφού όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι με τον Ερντογάν στην εξουσία, η Τουρκία θα συνεχίσει μετά από ένα διάλειμμα λίγων μηνών τη συγκρουσιακή της πορεία μαζί μας, αφού η "Γαλάζια Πατρίδα" δεν είναι ένα πυροτέχνημα , αλλά επίσημη τουρκική θέση.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ