Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

''National Interest: ''Υπάρχει ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής σύρραξης''

Πολεμικά σενάρια φέρνει στην επιφάνεια το γνωστό αμερικανικό περιοδικό National Interest, καθώς κάνει αναγορά για πιθανό ελληνοτουρκικό πόλεμο. Όλα αυτά, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση περί έναρξης διαλόγου των δύο χωρών.

“Εάν προκύψει πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το πλεονέκτημα θα το έχει αυτός που θα διαθέτει ισχυρά drone”, μας προειδοποιεί το περιοδικό το οποίο προσπαθεί να επηρεάσει την κοινή ελληνική γνώμη για μια ενδεχόμενη σύγκρουση, αποσιωπώντας την ελληνική απάντηση στον τουρκικό στόλο μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων και κυρίως την παρουσία της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας που κάνει αισθητή την δυναμική της σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Τα πάντα σε έναν μελλοντικό πόλεμο Ελλάδος και Τουρκίας θα κριθούν πρώτα στον αέρα μετά στην θάλασσα και τέλος στην ξηρά.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Τα drone παρέχουν σίγουρα ένα ασύμμετρο πλεονέκτημα στον κάτοχο τους, ενώ είναι πολύ πιο φθηνά από τα άρματα μάχης, και δεν εκθέτουν το προσωπικό τους", αναφέρει ο Αμερικανός δημοσιογράφος του περιοδικού, ο οποίος αγνοεί ότι τα drone “ δεν καταλαμβάνουν έδαφος”, ούτε επιβάλλονται με την παρουσία τους στο σύγχρονο πεδίο της μάχης" πέριξ  μεγαλουπόλεων για παράδειγμα.

Για κάθε ισχυρό οπλικό σύστημα υπάρχει το αντίδοτο και έτσι γίνονταν πάντα ιστορικά, και το ίδιο ισχύει και με τα τουρκικά drone στην συγκεκριμένη περίπτωση.   

“Η βιομηχανία drone της Τουρκίας έχει αυξηθεί σημαντικά σε μέγεθος τα τελευταία χρόνια, δίνοντας την δυνατότητα στην Άγκυρα να αντικαταστήσει ταχύτατα τα χαμένα πολεμικά αεροσκάφη (σε περίπτωση πολέμου) χωρίς εξάρτηση από την ξένη τεχνολογία”, αναφέρει το συγκεκριμένο περιοδικό.

Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα, διότι για παράδειγμα τα ελληνικά Rafale τα οποία θα παραλάβουμε οσονούπω θα διενεργούν αποστολές, αναχαίτισης εχθρικών αεροσκαφών, drone, κινούμενα με τρομερές ταχύτητες και τρόπους εκτέλεσης των αποστολών τους κουβαλώντας πάνω τους τρομερά όπλα, κάτι που δεν δύναται να υλοποιήσουν τα τουρκικά drone. 

Το αμερικανικό περιοδικό συνεχίζοντας αναφέρει ότι “για ένα έθνος που έχει μια συνεχιζόμενη οικονομική κρίση για πολλά χρόνια, ο ελληνικός στρατός είναι αρκετά καλά εξοπλισμένος και έχει μια από τους μεγαλύτερους στόλους αρμάτων μάχης στην Ευρώπη”. 

Σύμφωνα με στοιχεία από το 2017, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν 1.341 άρματα μάχης έξι φορές περισσότερα από ό, τι το Ηνωμένο Βασίλειο εκείνη τη στιγμή.

Μιλάμε για 170 Leopard 2A6 HEL MBT (ελληνικής / γερμανικής προέλευσης), 183 MB Leopard 2A4 , 501 MB Leopard 1A5 / GR, 400 M48A5 MOLF (Modular Laser Fire Control System) MBTs, και 101 M60A3 TTS MBTs. 

Η Τουρκία διαθέτει περισσότερα από 3.000 άρματα μάχης. Συγκεκριμένα διαθέτει 1.532 M60 Patton και άλλα 758 M48 Patton MBTs, 342 Leopard 2 και 397 Leopard 1, μαζί με δέκα Altay. 

“Εάν προκύψει πόλεμος μεταξύ των δύο κρατών, αυτό θα έδινε την δυνατότητα για τις μεγαλύτερες μάχες αρμάτων μάχης που έχουμε δει από τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εκτός από την ύπαρξη περισσότερων αρμάτων μάχης, αλλά πεπαλαιωμένων, η Άγκυρα θα χρησιμοποιούσε σίγουρα τον στόλο drone της. 

Η Τουρκία έχει καταστεί μια ισχυρότατη δύναμη στον τομέα αυτόν και όχι μόνο παράγει μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), αλλά εξάγει κιόλας, ενώ έχει μακρά ιστορία χρήσης εξοπλισμένων drone στα πεδία των μαχών, σε Λιβύη, Βόρειο Ιράκ, Συρία και  Αζερμπαϊτζάν. 

Τα drone παρέχουν σίγουρα ένα ασύμμετρο πλεονέκτημα στην Τουρκία, ενώ είναι επίσης σαφές ότι η χώρα αυτή δεν έχει αμφιβολίες σχετικά με τη χρήση των μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων. 

Εάν προκύψει πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι Τούρκοι θα έχουν το πλεονέκτημα των ισχυρών drone τους”, τονίζει ο δημοσιογράφος Peter Suciu στο άρθρο του στο αμερικανικό περιοδικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι γνωστή η εκτενής τουρκική προπαγάνδα για την δήθεν αποτελεσματικότητα των οπλισμένων μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων της στα διάφορα θέατρα επιχειρήσεων τα τελευταία έτη, αλλά η Ελλάδα ετοιμάζει και αυτή διεξοδικά την δική της απάντηση, που θα είναι παρόμοια με αυτή των Ρώσων στο Ναγκόρνο.

Η Ρωσία είχε αναπτύξει ένα ηλεκτρονικό σύστημα εξουδετέρωσης των τουρκικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων στην Αρμενία, το οποίο κατέστρεψε τουλάχιστον εννέα Bayraktar TB-2 που χρησιμοποιήθηκαν από το Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Προς το τέλος του πολέμου στο Ναγκόρνο, το ρωσικό σύστημα  "Krasukha" (  ένα ρωσικό ευρυζωνικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου), κατέστρεψε τουλάχιστον εννέα Bayraktar TB-2 που χρησιμοποιήθηκαν από το Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ...μέσα σε μια μέρα, προκαλώντας πανικό στην Άγκυρα.

Η Ελλάδα, αντιλαμβανόμενη ότι δεν μπορεί να μείνει πίσω στον εν εξελίξει τουρκικό “μη επανδρωμένο εναέριο” πόλεμο, εξοπλίζεται με drones τελευταίας τεχνολογίας, αλλά και με συστήματα εδάφους που θα «τυφλώνουν» τα καμάρια της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Πληροφορίες μη επιβεβαιωμένες μιλούν για σύστημα παρεμβολών και σύστημα λέιζερ κατά drones της ισραηλινής εταιρείας Rafael, για το οποίο ενδιαφέρεται η ελληνική πλευρά. 

Το όπλο ονομάζεται Drone Dome και η προμήθειά του περιλαμβάνεται στο πλαίσιο των συζητήσεων που πραγματοποιούνται  μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ για την προμήθεια συστημάτων αντιμετώπισης και κατάρριψης drones και UAV.

Έτσι είναι μαθηματικά σίγουρο ότι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, η πολυδιαφημισμένη τουρκική υπεροχή στα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα…” θα πάει στην κυριολεξία περίπατο”, όπως είχε γίνει και με τα περιβόητα άρματα μάχης των Ιταλών το 1940 στο μέτωπο της Ηπείρου.    

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στρατός Ξηράς 0

Το ελληνικό σύστημα LASER “Μινώταυρος” έγινε αντικείμενο έρευνας ξένων εταιρειών-Εξουδετερώνει στόχους άνω των 23000 ποδών (Βίντεο)

Θα τοποθετηθεί σε νησιά μικρονήσους κατά τουρκικών drone-Σούκος : Πρέπει να τα τοποθετήσουμε τα συστήματα στα νησιά για...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Διαμόρφωση τακτικής για την Ελλάδα: H παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης από τα Ρωσικά μαχητικά καταλύτης στην εξέλιξη των επιχειρήσεων

Παρά την αριθμητική υπεροχή 10:1 έναντι της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, η Ρωσία έχει τεθεί σε επισφαλή θέση και...