Ελληνοτουρκικά

«Παραμύθια» Τσαβούσογλου: Επινόησε ραντεβού με Δένδια και απείλησε με κλιμάκωση – Τον διαψεύδει η Αθήνα

Τους τσαμπουκάδες άρχισαν και πάλι τόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Δεν πέρασε καλά καλά ένα 24ωρο από τη συμφωνία για να αρχίσουν ξανά οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας κι άρχισαν τις απειλές.

Κατά τη συνάντησή του με τους πρέσβεις των κρατών μελών της Ε.Ε. σήμερα (12.01.2021), ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι έχει συμφωνήσει να συναντήσει τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια. Μόνο που… «ξέχασε» να του το πει.


Γιατί σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, αν και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών διατηρεί προσωπική φιλική σχέση με τον Τούρκο ομόλογό του εδώ και χρόνια, δεν έχει συμφωνηθεί ούτε και προγραμματισθεί συνάντησή τους για το προσεχές διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Βεβαίως, ο κ. Δένδιας παραμένει ανοιχτός στο ενδεχόμενο μίας συνάντησης με τον κ. Τσαβούσογλου, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε στη συνάντησή του με τους πρέσβεις της Ε.Ε. ότι με τον Νίκο Δένδια έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν. Αυτό βέβαια δεν τον σταμάτησε να απειλήσει την Ελλάδα και την Ε.Ε.!

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της Καθημερινής στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ απείλησε την Ευρωπαϊκή Ένωση πως σε περίπτωση που στηρίξει την Ελλάδα όπως έκανε στη σύνοδο του Οκτωβρίου, τότε και η Τουρκία θα ξανακάνει όσα έκανε μέχρι πρόσφατα!

Επίσης, κατηγόρησε ξανά Ελλάδα και Κύπρο, κάνοντας λόγο για «κάποιες χώρες μέλη της Ε.Ε., τα πολυετή διμερή προβλήματα τους με την Τουρκία τα μετέφεραν στην Ε.Ε. Προσπάθησαν να φέρουν την Τουρκία αντιμέτωπη με την Ευρωπαϊκή Ένωση».


Εριστικός και ο Ερντογάν


Στο ίδιο μήκος και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επίσης συνάντησε τους πρέσβεις των κρατών μελών της Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, σύμφωνα με την Καθημερινή, κάλεσε την Ελλάδα (!) «να σταματήσει τις δραστηριότητες των τελευταίων ετών που αυξάνουν την ένταση, όπως οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου και η παράνομη δράση της στο ζήτημα των νησιών».

Ο Ερντογάν μίλησε επίσης για κάποια μέλη της Ε.Ε που «τα διμερή τους ζητήματα προσπάθησαν να τα επιλύσουν στους διαδρόμους της Ε.Ε. Εκμεταλλεύτηκαν την ατζέντα της Ε.Ε και κρύφτηκαν πίσω από την αλληλεγγύη των χωρών – μελών».

Και συνεχίζοντας τα παράπονα, πρόσθεσε πως «ξεκάθαρη στάση στρατηγικής τύφλωσης ήταν τα ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου. Αδικηθήκαμε. Δεν αποδεχόμαστε τις προσπάθειες εγκλωβισμού μας στις ακτές μας».

Κομισιόν: Καλό να τα έχετε… καλά με τα κράτη μέλη


Την ανάγκη να υιοθετήσει η Τουρκία «εποικοδομητική συμπεριφορά» απέναντι στα κράτη-μέλη της ΕΕ επισήμανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο, ερωτηθείς σχετικά με την ανακοίνωση για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Έχουμε ήδη συζητήσει πόσο σημαντικό είναι η Τουρκία να έχει εποικοδομητική συμπεριφορά απέναντι στα κράτη-μέλη, γιατί η ΕΕ σε πολλές περιπτώσεις έχει υπογραμμίσει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, την Κύπρο και έχουμε επίσης υπογραμμίσει την ανάγκη να επιλυθούν όλα τα διμερή θέματα και η ΕΕ είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειάζεται για τα κράτη-μέλη μας εάν ζητήσουν στήριξη» σημείωσε ο Πίτερ Στάνο.

Προσέθεσε ότι «εάν η Ελλάδα αποφασίσει ότι χρειάζεται στήριξη από την ΕΕ σ’ αυτές τις διμερείς συνομιλίες με την Τουρκία, οι Έλληνες εταίροι μας ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να λάβουν τέτοια στήριξη. Μπορώ μόνο να υπενθυμίσω πόσο ισχυρή και πόσο ξεκάθαρη ήταν η ΕΕ στο να εκφράσει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα. Είναι καλό εάν οι ανακοινώσεις και οι προθέσεις μεταφραστούν σε σταθερές πράξεις» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ