Ελληνοτουρκικά

Συνάντηση με τον Δένδια προαναγγέλλει ο Τσαβούσογλου

«Υπάρχει ένα παράθυρο για καλύτερο διάλογο με την Ελλάδα, τώρα. Σχεδιάζουμε συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος είναι προσωπικός φίλος τους, Νίκο Δένδια, τις επόμενες εβδομάδες» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.


«Υπάρχει ένα παράθυρο για καλύτερο διάλογο με την Ελλάδα, τώρα. Σχεδιάζουμε συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος είναι προσωπικός φίλος τους, Νίκο Δένδια, τις επόμενες εβδομάδες» είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Σάντος Σίλβα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει μία νέα σελίδα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσέθεσε, και κάλεσε την ΕΕ να μην επικεντρώνεται μόνο σε περιοχές όπου υπάρχει πρόβλημα ή ένταση αλλά και σε άλλα ζητήματα, όπως η συμφωνία για το μεταναστευτικό.

«Πρέπει να αναβιώσουμε τη συμφωνία γιατί η μετανάστευση είναι ένα συνεχές πρόβλημα, και λόγω της πανδημίας, και φαίνεται ότι είναι πρόβλημα που θα συνεχιστεί για χρόνια. Άρα, πρέπει να συνεχίσουμε την επιχείρησή μας» συμπλήρωσε, σύμφωνα με το τουρκικό προκτορείο ειδήσεων Anadolu, και συνέχισε:

«Ο εκσυγχρονισμός της συμφωνία περί της τελωνειακής ένωσης είναι κοινά επωφελής και η απελευθέρωση της βίζας είναι η υπόσχεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις επερχόμενες συναντήσεις, θέλουμε να δούμε ουσιαστικά βήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτούς τους τομείς».


ΚύπροςΌσον αφορά στο ζήτημα της Κύπρου, τόνισε πως η Τουρκία έχει ταχθεί υπέρ όλων των πρωτοβουλιών για μία διαρκή συμφωνία, αλλά όλες έχουν απορριφθεί από την κυπριακή πλευρά.


«Η Τουρκία τίθεται υπέρ της δίκαιης κατανομής στην Ανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς, για πολλά πολλά χρόνια, ορισμένα κράτη-μέλη, ορισμένες χώρες της ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και μερικών άλλων, και οι Ελληνοκύπριοι αγνόησαν την Τουρκία και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» είπε ακόμη και προσέθεσε:

«Απέκλεισαν την Τουρκία από όλες τις πρωτοβουλίες και η Τουρκία ήταν πολύ υπομονετική. Αλλά προσφάτως, έπρεπε να κάνουμε τις δικές μας κινήσεις  στο πλαίσιο των νόμιμων και καταγεγραμμένων περιοχών».
Όπως τόνισε, οι διαπραγματεύσεις για ομοσπονδιακές λύσεις θα ήταν χάσιμο χρόνου, έτσι ήταν εδώ και 52 χρόνια.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

μάχες για το Βολτσάνκ
Ένοπλες Συρράξεις 0

Κόλαση επί της γης το Βολτσάνσκ-Ρώσος Ανταποκριτής: «Ουκρανοί και Ρώσοι πολεμάνε μέσα στα ίδια κτήρια-Χάος που θυμίζει Στάλινγκραντ»

Δεν υπάρχει ξεκάθαρα γραμμή επαφής στις ρωσο-ουκρανικές μάχες για την πόλη Βολτσάνκ του Χαρκόβου και ως αποτέλεσμα ο...