Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

"Έρμαιο" του ελληνικού ΠΝ η "Γαλάζια Πατρίδα": Το δόγμα Anti Access/Area Denial στα νησιά του Αιγαίου

Οι πιο σημαντικές δυνατότητες Anti Access περιλαμβάνουν δυνατότητα εξαπόλυσης βλημάτων όλων των εμβελειών από πλοία επιφανείας, Υ/Β, αεροσκάφη και επάκτιες συστοιχίες, ενώ  η δυνατότητα Area Denial περιλαμβάνει εκτεταμένο δίκτυο αεράμυνας περιοχής και θεάτρου επιχειρήσεων, μικρής και μεσαίας εμβέλειας πυραύλους εναντίον πλοίων, συμβατικά Υ/Β, όπλα ακριβείας, ναρκοθέτηση, μικρά σκάφη υψηλών ταχυτήτων και εκτεταμένη χρήση UAV.

Η Τουρκία έχει εξαγγείλει το αφήγημά της για την υλοποίηση του οράματός της που είναι η "Γαλάζια Πατρίδα". 

Με ακρογωνιαίο λίθο το παραπάνω όραμα, η Τουρκία επιχειρεί να υφαρπάξει μέρος της Ελληνικής και της Κυπριακής ΑΟΖ.

Στο άρθρο μου με τίτλο, Αποκαλυπτική έρευνα: Εκεί θα χτυπήσει η Ελλάδα την Τουρκία αν δεχθεί επίθεση , καταδεικνύω ότι  έχει πολύ μεγάλη σημασία σε περίπτωση αεροναυτικής στρατιωτικής εμπλοκής μας στο Αιγαίο με την Τουρκία, η ύπαρξη πυροβολικού στα νησιά μας , αφού εάν βληθούν  από αυτό τα τουρκικά λιμάνια και κυρίως οι εγκαταστάσεις ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης τους και οι εγκαταστάσεις παροχής υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του τουρκικού στόλου, τότε τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια για τους Τούρκους.

Έτσι οποιοδήποτε τουρκικό πολεμικό πλοίο βληθεί από εμάς και χρειαστεί να μεταβεί προς επισκευή, ή υποστεί βλάβη, ή χρειαστεί ανεφοδιασμό, θα είναι αδύνατο να λάβει την παραμικρή βοήθεια από τα λιμάνια τους στο Αιγαίο, εάν και εφόσον τα έχουμε πλήξει όπως προανέφερα.

Συνεπώς η  επιβιωσιμότητα του φίλιου πυροβολικού των νήσων μας έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, προκειμένου να μπορέσουν να πλήξουν από ενάρξεως των επιχειρήσεων, τις  τόσο κρίσιμες και ζωτικές χερσαίες εγκαταστάσεις των τουρκικών λιμένων, για την ασφάλεια και επιβίωση του τουρκικού στόλου.

Χωρίς αυτές ο τουρκικός στόλος αργά ή γρήγορα θα καταστραφεί, στέλνοντας στο βυθό του Αιγαίου μας την "Γαλάζια πατρίδα" του Ερντογάν.

Ωστόσο τα νησιά μας στο Αιγαίο μας δίνουν επιπλέον σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι της Τουρκίας, τα οποία δεν έχουμε εκμεταλλευθεί και τα οποία θα αναλύσουμε στη συνέχεια.

Το δόγμα Anti Acess/Area Denial (Α2/AD)

Το εν λόγω δόγμα ορίζεται σύμφωνα με το Joint Operational Access Concept (JOAC) ως εξής: άρνηση πρόσβασης ή anti-access «οι πράξεις και οι δυνατότητες, συνήθως μακράς εμβέλειας, σχεδιασμένες να εμποδίσουν μια αντίθετη δύναμη να εισέλθει σε μια περιοχή επιχειρήσεων» και άρνηση περιοχής ή area denial ως «εκείνες οι πράξεις και οι ικανότητες, συνήθως μικρότερης εμβέλειας, σχεδιασμένες όχι να εμποδίσουν μια δύναμη να εισέλθει, αλλά να περιορίσουν την ελευθερία δράσεως εντός της περιοχής επιχειρήσεων». To Α2/ΑD δίνει έμφαση στην συνδυασμένη χρήση μεγάλης εμβέλειας πληγμάτων ακριβείας σε συνδυασμό με εξελιγμένο σύστημα/δίκτυο Διοίκησης και Ελέγχου (C4ISR) τόσο για την αποτροπή εισόδου εχθρικής δύναμης όσο και την καταστροφή αυτής.

Σε γενικές γραμμές οι πιο σημαντικές δυνατότητες Anti Access περιλαμβάνουν δυνατότητα εξαπόλυσης βλημάτων όλων των εμβελειών από πλοία επιφανείας, Υ/Β, αεροσκάφη και επάκτιες συστοιχίες.

Μεγάλης εμβέλειας συστήματα ISR (Intelligence, Surveillance & Reconnaissance) κατάλληλα αντίμετρα εναντίον δορυφόρων, δυνατότητα κυβερνοπολέμου και εκτεταμένου ηλεκτρονικού πολέμου και ομάδες ειδικών αποστολών για καταστροφή των ναυτικών και αεροπορικών βάσεων της εχθρικής δύναμης.

 Επιπλέον, η δυνατότητα Area Denial περιλαμβάνει εκτεταμένο δίκτυο αεράμυνας περιοχής και θεάτρου επιχειρήσεων, μικρής και μεσαίας εμβέλειας πυραύλους εναντίον πλοίων, συμβατικά Υ/Β, όπλα ακριβείας, δυνατότητα χημικού και βιολογικού πολέμου, ναρκοθέτηση, μικρά σκάφη υψηλών ταχυτήτων και εκτεταμένη χρήση UAV

Αιγαίο - ΝΑ Μεσόγειος

Επιχειρώντας να διαμερισματώσουμε τις θαλάσσιες περιοχές του  Αιγαίου και της ΝΑ Μεσόγειο  θα  τις χωρίζαμε όπως παρακάτω:

1. Βόρειο Αιγαίο, το οποίο περιλαμβάνει την θαλάσσια περιοχή από τη νοητή γραμμή Άγιο όρος-  νοτίως Ν. Λήμνου- και  νοτίως Ν. Τενέδου έως Dalyan στα μικρασιατικά παράλια

2 Κεντρικό Αιγαίο, το οποίο εκτείνεται νοτίως της παραπάνω γραμμής και βορειότερα της νοητής γραμμής Ν. Εύβοια-Ν. Άνδρος-Ν. Τήνος- Ν. Μύκονος-Ν-Ικαρία- Ν. Φούρνοι- Ν. Σάμος-Kusadasi

3. Νοτιοκεντρικό Αιγαίο , το οποίο εκτείνεται νοτιότερα της παραπάνω γραμμής και  βορειότερα της νοητής γραμμής Ακρωτήριο Μαλέας, νοτίως Ν. Μήλου, νοτίως  Ν. Φολεγάνδρου, νοτίως Ν.Σαντορίνης- Ν. Αστυπάλαια- Ν. Κώ

4. Νότιο Αιγαίο, το οποίο εκτείνεται νοτίως της παραπάνω γραμμής και βορειότερα της γραμμής Ακρωτήριο Μαλέας-Ν. Κύθηρα- Ν. Αντικύθηρα- Ν. Κρήτη- Ν. Κάσος-Ν. Κάρπαθος -Ν. Ρόδος

5. Νοτιανατολικό Αιγαίο, η θαλάσσια περιοχή  μεταξύ Ν. Ρόδου και Ν. Ρώ- Ν. Μεγίστης- Ν. Στρογγύλης

6. Λιβυκό πέλαγος

7. ΝΑ Μεσόγειος, η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ν. Ρόδου και Ν. Ρώ- Ν. Μεγίστης- Ν. Στρογγύλης και Ν. Κύπρου

Από τις παραπάνω 7 περιοχές, οι "δυσκολότερες" από πλευράς  επιβολής Anti Acess/Area Denial (Α2/AD) , είναι κατά σειρά η 6, 7,5,2,1,4,3, με μία προϋπόθεση.

Αυτή είναι ο εξοπλισμός μερικών νησιών μας με επάκτιες συστοιχίες πυραυλικών συστημάτων (πχ Exocet ΜΜ-40 Block 3 βεληνεκούς 180 χιλιομέτρων).

Ο συνδυασμός των επάκτιων πυραυλικών συστημάτων με το Πολεμικό ναυτικό μας θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες επικράτησής μας κατά του τουρκικού στόλου.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ