Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Σε πανικό οι Τούρκοι: Τα ελληνικά υποβρύχια ''στοιχειώνουν'' την Άγκυρα

H Άγκυρα θέλει να ελέγξει πάση θυσία το Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο. Με το σχέδιο MALAMAN, οι Τούρκοι θέλουν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε Smart Bottom Mine (έξυπνες νάρκες) για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και τα τουρκικά χωρικά ύδατα, "για να καταστούν αυτά ασφαλέστερα”.

Το Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης της Αμυντικής Βιομηχανίας TÜBİTAK (SAGE). στο πλαίσιο του σχεδίου που υποστηρίζεται από το ίδρυμα TÜBİTAK SAVTAG και η Koç Information and Defense Technologies, είναι ο κύριος εργολάβος που έχει αναλάβει το όλο έργο.

“Σε περίπτωση πιθανού πολέμου (ελληνοτουρκικού πιθανόν εννοεί), τα τουρκικά χωρικά ύδατα θα γίνουν πολύ πιο ασφαλή. Οι “έξυπνες νάρκες”, που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος MALAMAN, θα τοποθετηθούν σε τουρκικά ύδατα στοχεύοντας από πολεμικά πλοία μέχρι και επανδρωμένα και μη επανδρωμένα υποβρύχια. Για αυτό  αποφασίσθηκε η υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου στα τουρκικά θαλάσσια σύνορα”, αναφέρουν τουρκικές πηγές.

Οι υπό κατασκευή “έξυπνες νάρκες” στερεώνονται στο πυθμένα της θάλασσας με ειδική αλυσίδα. Διαθέτουν ειδικούς αισθητήρες με εξελιγμένη τεχνολογία, οι οποίοι θα έχουν επίστρωση GRP (ενισχυμένο με γυαλί πολυεστέρα / γυάλινη ίνα από πολυεστέρα), το οποίο είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μονωτικά υλικά.

Με αυτόν τον τρόπο, οι τουρκικές “έξυπνες νάρκες” θα είναι εξαιρετικά ασφαλείς για τα φίλια πολεμικά πλοία και εξίσου επικίνδυνες για τα εχθρικά, τονίζει η πηγή.

Η έξυπνη νάρκη θα διαθέτει σύστημα υποβρύχιου ακουστικού εντοπισμού φίλιου/εχθρού IFF (Friend - Foe Identification), ενώ θα εντοπίζονται ίχνη πίεσης, δόνηση, μαγνητικές ανωμαλίες και αισθητήρες ήχου.

“Οι νάρκες αυτές αν και μπορούν να λειτουργήσουν σε βαθιά νερά, θα τοποθετηθούν σε πιο ρηχά νερά όπως η Θάλασσα των Νήσων (έτσι λένε το Αιγαίο οι Τούρκοι) και την Μαύρη Θάλασσα.

Η νάρκη διαθέτει εκρηκτική  κεφαλή 25-30 kg, για να καταστρέφει αποτελεσματικά τον στόχο της.
Δεδομένου της ταχύτητας των σύγχρονων μονάδων επιφανείας, οι νάρκες δεν θα μπορεί να παρέχουν επαρκή αποτελέσματα σε πολύ βαθιά νερά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για αυτό ένα βάθος 300-500 μέτρων γίνεται αποδεκτό ως το ιδανικό όριο έκρηξης, ενώ τα υδροστατικά συστήματα έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται και ως μετρητής βάθους.

Έτσι όταν η νάρκη θα φτάνει σε ένα ορισμένο βάθος, θα μπορεί να ενεργοποιεί την εκρηκτική ύλη της για να εξουδετερώσει εχθρικά  υποβρύχια για παράδειγμα”, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Το πιο ενδιαφέρον όμως το άφησαν για το τέλος οι Τούρκοι αναφέροντας ότι “προτίθενται να κάνουν χρήση των έξυπνων ναρκών” στα τουρκικά χωρικά ύδατα ή σε περιοχές της περιοχής θαλάσσιου ενδιαφέροντος, που είναι άμεσα ανάλογες με τα συμφέροντά τους για να είναι κλειστές προς χρήση από τον αντίπαλο ( Ελλάδα)”.

Το μόνο που μπορούμε να σκεφτούμε είναι ένα τουρκικό σχέδιο πόντισης “έξυπνων ναρκών” κοντά ή πέριξ του Καστελόριζου ως πιθανό λέμε παράδειγμα, με σκοπό την μη πρόσβαση των ελληνικών υποβρυχίων και πλοίων.

Μιλάμε για την περιοχή της παράνομης τουρκο-λιβυκής ΑΟΖ και ειδικά στις περιοχές τουρκικού ενδιαφέροντος.

Έίδαν και αποείδαν οι Τούρκοι ότι τα ελληνικά υποβρύχια δεν εντοπίζονται και φαίνεται να αποφάσισαν να “γεμίσουν” με νάρκες κάποιες περιοχές για να τα αποτρέψουν, αλλά ακόμα και έτσι το ελληνικό πολεμικό ναυτικό θα είναι το φόβητρο τους μόλις ξεμυτάνε στο Αιγαίο ή την Α.Μεσόγειο.     

https://youtu.be/wjzs7lGAzOI?t=49

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος 0

Ο ρωσικός Στρατός βγάζει τα "γάντια"! Κατέρριψαν MiG-29 & Su-24- Ισοπέδωσαν τον σταθμό ραντάρ των S-300- Ουκρανοί: Καταστρέψαμε ρωσικά Τ/Θ αξίας 20 εκατ. (Βίντεο)

Ουκρανός Υπουργός Αμύνης: Βρήκαμε τον τρόπο και καταστρέφουμε τα ιρανικά drones, μεγάλη επιτυχία! Καντίροφ: Επελαύνουμε...