Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Διασυρμός για την ΕΕ - ''Ευχαριστώ'' Τούρκων σε Μέρκελ

Η Ελλάδα και η Κύπρος για άλλη μία φορά έχασαν στην ΕΕ. Από την μία δεν υπήρχε επιθετική πολιτική και από την άλλη, η Γερμανία για άλλη μία φορά κοίταξε τα συμφέροντά της! 
 
Τα ΜΜΕ που ελέγχονται από τον Ερντογάν πανηγυρίζουν και ευχαριστούν την Μέρκελ για την στάση της.  

Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Ακούγεται σκληρό, αλλά η διπλωματία Ελλάδας και Κύπρου απέτυχε. Η ΕΕ στηρίζει μία χώρα που έχει πραγματοποιήσει εισβολή σε τρεις χώρες τον τελευταίο χρόνο, (Συρία, Λιβύη, Αρτσάχ), δημιουργεί τετελεσμένα στο Αιγαίο και πραγματοποιεί έρευνες στη Κυπριακή ΑΟΖ!

 

Τι αναφέρουν: 
  


''Πάνω από 22 χώρες αντιτάχθηκαν σε Ελλάδα, Κύπρο. Δεν υποστήριξαν την απαίτηση της Ελλάδας για εμπάργκο όπλων. Εκτός από τη Γαλλία, την Αυστρία και το Λουξεμβούργο, 22 χώρες συμφωνούν επίσης με τη Γερμανία
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να δώσει ευκαιρία για διάλογο με την Τουρκία. Η Κύπρος και η Ελλάδα δεν μπόρεσαν να πάρουν αυτό που ήθελαν!'', αναφέρουν οι Τούρκοι. 

Με λίγα λόγια η Άγκυρα διέσυρε την ΕΕ, ενώ η Αθήνα δέχθηκε μία ακόμα τεράστια ήττα.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ερντογάν κερδίζει ξανά χρόνο για τις 25 και 26 Μαρτίου 2021 στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Η Σύνοδος Κορυφής επιχείρησε να κρατήσεις τις ισορροπίες αλλά περισσότερο στόχευε να μην... θίξει την Τουρκία.
 
Η ΕΕ θα εξετάσει λίστα κυρώσεων ή πρόσθετες λίστες με χρονικό ορίζοντα 25 και 26 Μαρτίου 2021, πρακτικά δεν θα υπάρξουν άμεσα κυρώσεις. Επίσης απορρίφθηκε η πρόταση για επιβολή embargo όπλων στην Τουρκία αντιθέτως το τελικό κείμενο συνδέει έμμεσα την υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία με την Τελωνειακή Ένωση.

 

Τι αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων 

 

Πιο αναλυτικά, στο κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρονται τα εξής:

1. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανήλθε στα συμπεράσματά του της 1-2ης Οκτωβρίου σχετικά με τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία υπό το φως της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς, η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις και κλιμάκωσε τη ρητορική της εναντίον της ΕΕ, των κρατών μελών της ΕΕ και των Ευρωπαίων ηγετών.

  • Οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημείωσε την απόσυρση του πλοίου Oruc Reis από την Τουρκία και επιμένει σε διαρκούσα αποκλιμάκωση έτσι ώστε να επιτρέψει την γρήγορη επανάληψη και ομαλή συνέχιση των άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

2. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Η προσφορά για μια θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, εάν η Τουρκία επιθυμεί να προωθήσει μια πραγματική εταιρική σχέση με την ΕΕ και τα κράτη μέλη της και να επιλύσει τις διαφορές μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

  • Η προτεινόμενη ατζέντα θα μπορούσε να καλύψει τους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου, των επαφών μεταξύ ανθρώπων, των διαλόγων υψηλού επιπέδου και της συνεχούς συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει τη σημασία της διατήρησης των διαύλων επικοινωνίας ανοιχτών μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Η ΕΕ είναι επίσης πρόθυμη να συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια για την υποστήριξη φιλοξενίας Σύρων προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής τους στην Τουρκία και να συνεργαστεί για την υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών πρός όλα τα κράτη μέλη και να εντείνει την προσπάθεια για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  • 3. Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα της 1ης και 2ας Οκτωβρίου, η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην υπεράσπιση των συμφερόντων της και των συμφερόντων των κρατών μελών της καθώς και στην προάσπιση της περιφερειακής σταθερότητας. Από την άποψη αυτή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:
  • καλεί το Συμβούλιο να προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις βάσει της απόφασής της 11ης Νοεμβρίου 2019 που αφορά περιοριστικά μέτρα σε σχέση με τις άνευ άδειας τουρκικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Κομισιόν, να υποβάλουν εκθέσεις σχετικά με την πορεία των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και για τις επιλογές και εργαλεία για το πως θα προχωρήσουμε, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του εύρους της παραπάνω απόφασης για εξέταση το αργότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021.

4. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε τα τουρκικά μονομερή βήματα στο Βαρώσι, ζήτησε τον πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

  • Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την γρήγορη επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και παραμένει πλήρως δεσμευμένο σε μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ευθυγραμμισμένη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Αναμένει το ίδιο και από την Τουρκία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι με την επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, η ΕΕ θα έχει απεσταλμένο στην αποστολή καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ.

5. Το Ευρωπαϊκό συμβούλιο ζητά από τον Ύπατο Εκπρόσωπο να προχωρήσει την πρόταση για την πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο.

6. Η ΕΕ θα ζητήσει συνεργασία για τα θέματα που σχετίζονται με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Βίντεο του ΓΕΕΘΑ με τα “βατράχια μας” ως απάντηση στο παραμύθι των γειτόνων “θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά” και στους Τούρκους “ψαράδες” του Αιγαίου

Στις 18 Ιουλίου 2024 αναφέρθηκε η παρουσία Εξήντα Τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο με 5 από αυτούς γύηρω από την Ζουράφα-Οι...