Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Συνεργάτης του Πενταπόσταγμα σε ΜΜΕ των ΗΑΕ: ''Αθήνα & Αμπού Ντάμπι ενώθηκαν στρατιωτικά κατά της Τουρκίας''

Συνέντευξη στο ΜΜΕ των ΗΑΕ ''UAE Voice'' παραχώρησε ο αρχισυντάκτης και γεωπολιτικός αναλυτής του Πενταπόσταγμα Ανδρέας Μουντζουρούλιας. 

Μετά από πρόσκληση του ΜΜΕ των Εμιράτων, ανέλυσε σε συνέντευξή του την πρόσφατη συμφωνία της χώρας μας με τα ΗΑΕ. 

 

Ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία: 

 

''Ανδρέας Μουντζουρούλιας σε ''UAE Voice'': Στρατιωτική συμφωνία Ελλάδα-ΗΑΕ: Αμοιβαία στρατιωτική συνδρομή σε τυχόν επίθεση της Τουρκίας 

''Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη στα ΗΑΕ, οι δύο πλευρές συζήτησαν για τις στενές φιλικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα και για την αμοιβαία συνεργασία σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της υγείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Το ''UAE Voice'' επικοινώνησε με Έλληνες αναλυτές και δημοσιογράφους για να σχολιάσουν την εν λόγω επίσκεψη Μητσοτάκη. Ο κ. Ανδρέας Μουντζουρούλιας, δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης στον ελληνικό ιστότοπο pentapostagma.gr έκανε τα εξής σχόλια: 

 

Μια γόνιμη συνεργασία
  


Σε επίσκεψή του στο Αμπού Ντάμπι, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρίγκιπα του ΗΑΕ Mohammed bin Zayed Al Nahyan. Υπέγραψαν μια στρατηγική εταιρική σχέση και «συμφωνία για κοινή εξωτερική πολιτική και αμυντική συνεργασία, όπως ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

Σε κοινή τους δήλωση, οι κύριοι Μητσοτάκης και Mohammed bin Zayed Al Nahyan, καταδίκασαν τις τουρκικές προκλήσεις κατά της Ελλάδας. Συζήτησαν επίσης για τη συνολική επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε αυτό το πλαίσιο, και οι δύο κυβερνήσεις κάλεσαν την Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να σταματήσει αμέσως όλες τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες, δήλωσαν οι δύο ηγέτες. 

 

Η σημασία μιας τέτοιας συμμαχίας  

 

Η Ελλάδα και τα ΗΑΕ υπογραμμίζουν τη σταθερή προσήλωσή τους στο διεθνές δίκαιο και στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Ανδρέας Μουντζουρούλιας πρόσθεσε επίσης ότι η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός ευρωπαϊκός σύμμαχος για τα ΗΑΕ. Τα συμφέροντα των δύο χωρών πλέον συγκλίνουν στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Στη Λιβύη, τα ΗΑΕ υποστηρίζουν όπως και η Ελλάδα τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης.

Η φιλία Ελλάδας-ΗΑΕ δεν είναι καινούργια. Τον Μάιο, Ελλάδα, ΗΑΕ, Κύπρος, Αίγυπτος και Γαλλία εξέδωσαν κοινή δήλωση καταδικάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία απάντησε αποκαλώντας τις χώρες ως «συμμαχία του κακού». 

 

Η Ελλάδα και τα ΗΑΕ υπογράφουν ρήτρα αμοιβαίας άμυνας  

 

Η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής ανάμεσα σε Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), σε περίπτωση που απειληθεί η εδαφική ανεξαρτησία κάποιας από τις δύο χώρες, αποτελεί ίσως το πλέον σημαντικό αποτέλεσμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμπού Ντάμπι.
  
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι δύο πλευρές δεσμεύονται να συμβάλλουν στην άμυνα και τη διατήρηση της ασφάλειας, κυριαρχίας, ενότητας, προστασίας και εδαφικής ανεξαρτησίας της Ελλάδας και των ΗΑΕ, στον βαθμό του εφικτού και όπου είναι πρακτικά δυνατόν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι πρόκειται για ρήτρα με καθαρά αμυντικό χαρακτήρα, που νομικά αποτελεί το μέγιστο που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα σε δύο χώρες που δεν έχουν κοινά σύνορα και δεν ανήκουν σε κοινές συμμαχικές οργανώσεις.  

Υπογραμμίζεται ότι από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και έπειτα, η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες αντίστοιχου χαρακτήρα.

Αν και στη συμφωνία τονίζεται ρητώς ότι οι προβλέψεις της, δεν στρέφονται κατά τρίτων, είναι σαφές πως υπογράφηκε από Αθήνα και Αμπού Ντάμπι με το βλέμμα στον αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα της Τουρκίας.  

Η εφαρμογή της συμφωνίας θα παρακολουθείται από μικτές επιτροπές. Με σκοπό την ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών και την τοποθέτηση στρατιωτικών δυνάμεων μιας χώρας στο έδαφος μιας άλλης. 

Ο Ανδρέας Μουντζουρούλιας στο Twitter  

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ