Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η αγορά των F-35 έρχεται "πακέτο" με την υποστήριξη των ΗΠΑ

Η αγορά των F-35 εφόσον πραγματοποιηθεί, θα μας δώσει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε «διάδρομο» μέσω των F-35 στην τουρκική αεράμυνα, προκειμένου να εισχωρήσουν τα F-16–MIRAGE 2000 μας, σε δεύτερο χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο άρθρο-ανάλυσή μου με τίτλο «Τι κινήσεις πρέπει να κάνει η Αθήνα μετα τις απειλές Ερντογάν για γεωτρύπανο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα» στις 1/11/2020, παρέπεμπα σε πολύ προγενέστερο άρθρο-ανάλυσή μου και συγκεκριμένα  σε αυτό με τίτλο «Ο τουρκικός οδικός χάρτης δημιουργίας κρίσης με την Ελλάδα», το οποίο είχε δημοσιευθεί στις 18/12/2019, 11 μήνες νωρίτερα, στο οποίο ανέφερα-εισηγούμουν στο εδάφιο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

"ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ"

«Πέραν των διπλωματικών ενεργειών της Κυβέρνησης που ορθά και γρήγορα λαμβάνει για την κατάργηση του Μνημονίου κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης της Λιβύης, θα πρέπει να ληφθεί και μία σειρά από στρατιωτικά μέτρα, αφού εκτιμώ ότι ο Erdogan θα προχωρήσει περαιτέρω κλιμακώνοντας και οδηγώντας την κατάσταση στα άκρα. Αυτά είναι τα εξής:

1. Άμεση λήψη μέτρων από την Κυβέρνηση για μεταναστευτικό, θητεία, επιστράτευση, στρατοχωροφυλακή.

2. Δημιουργία Διακλαδικής Δύναμης EAST MED, η οποία να περιλαμβάνει αεροναυτικές δυνάμεις από Ελλάδα-Ισραήλ-Αίγυπτο-Γαλλία-Κύπρο-Ιταλία και ΗΠΑ. Η δύναμη αυτή να έχει Διοίκηση και επιτελείο με έδρα την ανατολική Κρήτη και αποστολή της ο έλεγχος και η ασφάλεια της θαλάσσιας περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Σε περίπτωση προσβολής των παραπάνω δυνάμεων από Τρίτη χώρα, συλλογική αντίδραση των παραπάνω κρατών   κατά τα πρότυπα του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ.

3. Επίσπευση εξοπλιστικών προγραμμάτων

α/ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Οπωσδήποτε αγορά ή μέσω leasing (Γαλλία-Ισραήλ) απόκτηση 2 αεροσκαφών ανεφοδιασμού μαχητικών αεροσκαφών  με καύσιμα (ιπτάμενα tanker).

Η παραπάνω αγορά θα αποτελούσε μεγάλο πολλαπλασιαστή ισχύος της Πολεμικής μας αεροπορίας, ενώ παράλληλα θα επέτρεπε στην πολεμική μας αεροπορία να ενεργεί μέχρι και την Κύπρο για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Η Ελλάδα λόγω Κρήτης, στο οποίο θα έδρευαν τα παραπάνω 2 ιπτάμενα tanker, θα μπορούσε να ανεφοδιάζει τα μαχητικά αεροσκάφη της σε περιοχή της Μεσογείου στην κατεύθυνση νοτίως Χανίων, μακριά από τα τουρκικά αεροδρόμια και ραντάρ, με δυνατότητα ενέργειας τόσο στην Κύπρο για μεγάλο χρονικό διάστημα  όσο και στην ευρύτερη περιοχή της NA Mεσογείου, από αυτή τη νέα κατεύθυνση, από Δυτικά πρός τα Ανατολικά. (Μεσόγειος-Κύπρος-ΝΑ Μεσόγειος).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνεπώς η Κύπρος δεν θα τελούσε υπό την άτυπη τουρκική αεροπορική ομηρία στην οποία τελεί τώρα .
Επιπλέον η τουρκική αεροπορία θα αναγκαζόταν να προβεί σε μερική αναδιάταξη, αποφορτίζοντας έστω και λίγο την περιοχή του Αιγαίου.

Τέλος σε μια πιθανή ελληνοτουρκική αεροναυμαχία στην περιοχή Κρήτης-Ρόδου-Καστελόριζου-Κύπρου, χάρη στα 2 αυτά αεροσκάφη η Πολεμική μας αεροπορία θα πολλαπλασίαζε το χρόνο εμπλοκής της στο υπόψη Θέατρο επιχειρήσεων , με πολλαπλά οφέλη .

Κλείνοντας θα έλεγα ότι η προσθήκη αυτών των 2 αεροσκαφών, θα αποτελούσε πονοκέφαλο για την τουρκική αεράμυνα, αφού οι τουρκικοί S-400 θα μπορούσαν να παρακαμφθούν από την ελληνική αεροπορία, ενεργώντας αιφνιδιαστικά μέσω περιοχής την οποία αυτοί δεν θα κάλυπταν.

Οπωσδήποτε αγορά ή μέσω leasing (Ισραήλ) απόκτηση τουλάχιστον 4 αεροσκαφών F-35. Αυτή η κίνηση εφόσον γίνει θα μας δώσει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε «διάδρομο» μέσω των F-35 στην τουρκική αεράμυνα, προκειμένου να εισχωρήσουν τα F-16–MIRAGE 200 μας, σε δεύτερο χρόνο.

Σημειώνω ότι οι δύο παραπάνω αγορές απομειώνουν σε σημαντικό βαθμό την ισχύ της τουρκικής αεράμυνας, ιδίως μετά την απόκτηση των S-400 από τους τούρκους.

Παράλληλα, και αυτό είναι σημαντικότατο, η απόκτηση F-35 από την Ελλάδα, «υποθηκεύει» την αμερικανική υποστήριξη πρός την χώρα μας σε καιρό επιχειρήσεων κατά της Τουρκίας για ευνόητους λόγους (F-35 vs S-400).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έστω και με καθυστέρηση 11 μηνών από το αρχικό μου άρθρο, "δικαιώνεται" η εισήγησή μου για αγορά των F-35 από τις ΗΠΑ απευθείας.

Πάντως καλό θα ήταν οι Επιτελείς μας, να μελετήσουν εκτός από την αγορά των F-35  στην περίπτωση που καθυστερεί η άφιξή τους στην Ελλάδα και την περίπτωση του leasing είτε από τις ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ