Ελληνοτουρκικά

Η Τουρκία σε συνεργασία με την Κίνα για δημιουργία τεράστιου λιμανιού στην Α. Μεσόγειο

Η Τουρκία θα κατασκευάσει τεράστιο λιμάνι στην Α. Μεσόγειο διαμετακόμισης εμπορευματοκιβωτίων, προκειμένου να εφοδιάζει την Μ. Ανατολή και την Κεντρική Ασία, υλοποιώντας τo κινεζικό σχέδιο "Belt and Road"

Η Τουρκία θα κατασκευάσει ένα κύριο λιμάνι διαμετακόμισης εμπορευματοκιβωτίων στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο θα λειτουργήσει ως πύλη προς τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI), ανακοίνωσε το προεδρικό γραφείο.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Ετήσιο Σχέδιο για το 2021, η πιο κατάλληλη τοποθεσία θα καθοριστεί όταν διεξαχθούν εργασίες έρευνας για το έργο τον επόμενο χρόνο.

Το έργο βρίσκεται σε συντονισμό με το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης.

Η Άγκυρα είπε επίσης ότι η Τουρκία θα λάβει μέτρα για εμπορικές πρωτοβουλίες στον τομέα της Διοικητικής Μέριμνας.

Το BRI, το οποίο ξεκίνησε από την Κίνα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα του 21ου αιώνα, που περιλαμβάνει πάνω από 100 έθνη και διεθνείς οργανισμούς.

Θυμίζει το "δρόμο του μεταξιού" και  σχεδιάζει να συνδέσει την Ανατολική Ασία με την Ευρώπη.

Σχόλιο

Η κατασκευή ενός τέτοιου λιμανιού από την Τουρκία θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω γεωπολιτική της αναβάθμιση και θα επιχειρήσει να πλήξει το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο αποτελεί την πύλη εισόδου των κινεζικών και όχι μόνο προϊόντων προς την Ευρώπη.

Με ανησυχεί ιδιαιτέρως και με προβληματίζει ταυτόχρονα, ενδεχόμενη διασύνδεση του εν λόγω έργου με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και συγκεκριμένα με το θέμα των Βαρωσίων της Αμμοχώστου, αλλά και με τις δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων για δημιουργία ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ