Boeing E-7T Turkish
Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκική "ομπρέλα" στην Α. Μεσόγειο: Κατασκοπευτικά & UAV πάνω από το Oruc Reis

Η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο διατηρείται με ακρίβεια από τους Τούρκους, ενώ ενδέχεται τις επόμενες εβδομάδες να κορυφωθεί και η ελληνοτουρκική κρίση να ανέβει επίπεδο.

Ενώ το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis συνεχίζει την ερευνητική του εκστρατεία στην ελληνική και κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει) συνοδευόμενο από ορισμένες μονάδες του τουρκικού ναυτικού, δύο διαφορετικές αποστολές επιτήρησης πραγματοποιούνται από ένα τουρκικό UAV Bayraktar TB2 και ένα Boeing E-7T (13-001) που αναχώρησε από το Ικόνιο.

Αντίστοιχα, σε εξέλιξη βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες αποστολή περιπολίας από μονάδες του ελληνικού ναυτικού ή / και από αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς οι Τούρκοι συνεχίζουν να προωθούνται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

https://twitter.com/GDarkconrad/status/1323552181195296770

Το διάστημα μέχρι τα Χριστούγεννα θεωρείται κρίσιμο, λόγω των μονομερών σχεδίων της Άγκυρας για υλοποίηση ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την εκμετάλλευση του χρονικού περιθωρίου που ουσιαστικά της έχει δοθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, οπότε και θα συζητηθεί η πιθανή επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ.

Υπενθυμίζουμε ωστόσο πως τα Ρωσικά ΜΜΕ, τα οποία απηχούν τις απόψεις της Μόσχας, επανήλθαν, και αναφέρουν για άλλη μία φορά πως το ενδεχόμενο σύγκρουσης Ελλάδας-Τουρκίας είναι ένα σενάριο το οποίο θα λάβει ''σάρκα και οστά.''    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Eάν τα τουρκικά πλοία εισέλθουν ξανά σε αμφισβητούμενη περιοχή, τότε θα αντιμετωπίσουν την έντονη αντίσταση των Ελληνικών ΕΔ. Στην σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας, μπορεί να τεθούν αντιμέτωπα δύο ρωσικά όπλα, που κατέχουν οι δύο πλευρές. Οι ελληνικοί S-300 θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους τουρκικούς S-400".

Η σύγκρουση λοιπόν είναι θέμα χρόνου σύμφωνα με τους Ρώσους, με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε κρίσης.

Σημαντική εξέλιξη ενόψει και των αμερικανικών εκλογών, αποτελεί η επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, με την οποία αποδοκιμάζει τις τουρκικές ενέργειες και στηρίζει εμφανώς την Αθήνα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ στην επιστολή του, η οποία ακολουθεί την επιστολή του Νίκου Δένδια στην οποία περιγράφονταν αναλυτικά οι τελευταίες παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, απάντησε τονίζοντας ότι «η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα της σταθερότητας στην περιοχή», επισημαίνοντας εκ νέου το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Κατά τις ίδιες πηγές ο Μάικ Πομπέο στην επιστολή του υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ «αποδοκιμάζουν» τις συνεχιζόμενες τουρκικές έρευνες σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα έχει δυνητική δικαιοδοσία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προσθέτει ότι αυτές οι μονομερείς ενέργειες το μόνο που πετυχαίνουν είναι την αύξηση της έντασης στην περιοχή και τονίζει ότι οι απειλές, οι προσπάθειες εκφοβισμού και εξαναγκασμού, καθώς και οι στρατιωτικές δραστηριότητες, δεν θα επιλύσουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η επιστολή καταλήγει λέγοντας ότι οι ΗΠΑ, όπως και η Ελλάδα, επιθυμούν τη σταθερότητα και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου θα αναπτυχθεί η συνεργασία με γνώμονα πάντα το Διεθνές Δίκαιο.

Η Τουρκία λοιπόν χάνει υποστήριξη και από τη "φιλική" κυβέρνηση Τραμπ, ενώ το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ μπορεί να είναι καθοριστικό για τις επερχόμενες αλλαγές της πολιτικής της Ουάσιγκτον απέναντι σε μια ιμπεριαλιστική και ανεξέλεγκτη Άγκυρα.

GALLERY

Oruc Reis
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ