Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ αποτελεί για την Τουρκία πρόβα τζενεράλε πριν την Ελλάδα

Η  στρατιωτική σύγκρουση Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν παρά τον ηρωϊσμό που επιδεικνύει ο αρμενικός στρατός στο πεδίο της μάχης, έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια ότι γέρνει υπέρ του Αζερμπαϊτζάν.
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που αιτιολογούν το παραπάνω αποτέλεσμα.Οι σπουδαιότεροι από αυτούς είναι οι παρακάτω:

- Ο αμυντικός προϋπολογισμός των Αζέρων είναι πολλαπλάσιος από αυτόν των Αρμενίων και συνεπώς διαθέτουν υπεροπλία.
- Η Τουρκία βοηθάει αφειδώς το Αζερμπαϊτζάν όχι μόνο με την παροχή στρατιωτικού υλικού , αλλά κυρίως με την ενεργή συμμετοχή της πολεμικής αεροπορίας της και κυρίως των UAV της.
- Τον κεντρικό έλεγχο των στρατιωτικών επιχειρήσεων έχουν Τούρκοι στρατιωτικοί. Μερικοί από τους Τούρκους στρατιωτικούς επανδρώνουν τους Σταθμούς  Διοικήσεως και ελέγχου του Αζερικού στρατού και άλλοι ως στρατιωτικοί σύμβουλοι, παρέχουν την τεχνογνωσία τους τόσο στους τζιχατζιστές που μετέφερε η Τουρκία από τη Συρία στο Αζερμπαϊτζάν, όσο και στον τακτικό στρατό των Αζέρων.
-  Η Τουρκία εφαρμόζει  για λογαριασμό των Αζέρων στο πεδίο της μάχης, το νέο δόγμα διεξαγωγής επιχειρήσεων, το οποίο εφάρμοσε αρχικά στη Συρία και στη συνέχεια στη Λιβύη και στο Β. Ιράκ με επιτυχία.
Το πλέον ανησυχητικό  για την Ελλάδα είναι ότι η Τουρκία σταδιακά απέκτησε την εμπειρία εφαρμογής αυτού του νέου δόγματος, εφαρμόζοντας  το σε χώρες όπως η Συρία και η Λιβύη με περιορισμένες αντιαεροπορικές δυνατότητες, χωρίς ενοποιημένη αεράμυνα και με πολεμικές αεροπορίες μέτριων έως χαμηλών δυνατοτήτων. Για το Β. Ιράκ φυσικά ούτε λόγος, αφού δεν διέθετε ούτε αντιαεροπορικά μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς ούτε πολεμική αεροπορία. Έτσι εκ του ασφαλούς  διόρθωσε λάθη και αδυναμίες του εν λόγω δόγματος, φθάνοντας στο σημείο να το εφαρμόζει επιτυχώς σε βάρος των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι Αρμένιοι και αντιαεροπορικά συστήματα  μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς διαθέτουν και πολεμική αεροπορία έχουν. Εντούτοις οι Αζέροι, κατ΄ ουσία οι Τούρκοι,  εφαρμόζοντας το νέο δόγμα διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεών τους, κατάφεραν να καταστρέψουν δύο (2) πυροβολαρχίες S-300 των Αρμενίων καθώς και άλλα  υποδεέστερα αντιαεροπορικά συστήματα. Επίσης κατέστρεψαν πληθώρα αρμάτων, πυροβόλων , ενώ προξένησαν και απώλειες σε προσωπικό των Αρμενίων.

Τα παραπάνω δίνουν την αίσθηση ότι οι επιχειρήσεις που διεξάγονται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αποτελούν μία «πρόβα τζενεράλε» για την Τουρκία, προκειμένου να ενεργήσει εναντίον ενός μεγαλύτερου από απόψεως στρατιωτικής δύναμης εχθρού. Μήπως αυτός ο «εχθρός» , είναι η Ελλάδα;

Η χώρα μας είναι πολύ ισχυρή και στους τρείς κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Εντούτοις θα πρέπει να ενδυναμωθεί άμεσα με την απόκτηση σημαντικού αριθμού εξοπλισμένων UAV, τα οποία να λειτουργούν μαζί με τα UAV επιτήρησης, σε ένα ενοποιημένο σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου Επιχειρήσεων και  εξηγώ:

Τα UAV να υπερίπτανται του θεάτρου επιχειρήσεων το οποίο να επιτηρούν και να καταστρέφουν εχθρικούς στόχους. Παράλληλα να μεταδίδουν  σε πραγματικό χρόνο εικόνα στο φίλιο Κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου Επιχειρήσεων στο οποίο να παρέχουν με GPS την ακριβή θέση λοιπών εχθρικών στόχων. Στη συνέχεια το Κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου Επιχειρήσεων να δίνει εντολή ακριβούς προσβολής των εχθρικών στόχων, σε φίλια οπλικά συστήματα του πεδίου επιχειρήσεων, όπως ΠΕΠ (πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων), πυροβολικό μάχης, ΕΕ/Π (επιθετικά ελικόπτερα), μαχητικά αεροσκάφη κλπ.

Τέλος η Ελλάδα θα πρέπει να προμηθευθεί άμεσα με antidrones συστήματα τόσο χερσαία , όσο και θαλάσσια για αντιμετώπιση των τουρκικών UAV που θα ενεργήσουν κατά του στόλου μας. Επίσης θα πρέπει να εξοπλιστούμε με ηλεκτρονικά συστήματα αντιαντιμέτρων τακτικών αλλά και στρατηγικών τα οποία και να εντάξουμε σε Μονάδες –Σχηματισμούς αλλά και σε μείζονες Σχηματισμούς.

Ας δούμε αναλυτικά τον τρόπο λειτουργίας και τα μέσα που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι, προκειμένου να εφαρμόσουν το νέο τους δόγμα διεξαγωγής επιχειρήσεων.

Το νέο τουρκικό δόγμα διεξαγωγής επιχειρήσεων το οποίο εφάρμοσαν πριν λίγους μήνες με επιτυχία οι ΤΕΔ (Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις) στο Idlib, προξενώντας βαριές απώλειες σε έμψυχο δυναμικό και καταστροφή στρατιωτικού υλικού στον Συριακό Στρατό, είναι ένας συνδυασμός χρήσης διαφόρων οπλικών συστημάτων στο πεδίο της μάχης, συνοδευόμενος από ανάλογες τακτικές κινήσεις στο έδαφος.
Είναι γνωστό ότι η Ρωσία στο Idlib ουσιαστικά είχε επιβάλλει μία non fly zone για την τουρκική πολεμική αεροπορία, βοηθώντας τα μέγιστα στην προχώρηση του Συριακού στρατού στην εν λόγω επαρχία της Συρίας. Η Τουρκία τότε αποφάσισε να εφαρμόσει ένα νέο Δόγμα προκειμένου να αντιμετωπίσει την συριακή προέλαση.

Αυτό βασιζόταν στα εξής:


α. Προώθηση συνεχώς Μονάδων μηχανοκίνητου πεζικού, τεθωρακισμένων, Ειδικών Δυνάμεων και Πυροβολικού εντός του idlib, δημιουργώντας έτσι έναν «εδαφικό υπερκορεσμό δυνάμεων».
β. Προώθηση του Koral (Land based Radar Electronic Warfare System) πλησίον των τουρκοσυριακών συνόρων για διεξαγωγή ηλεκτρονικού πολέμου.
γ. Προσβολή των συριακών δυνάμεων με πυρά πυροβολικού και πυραυλικά συστήματα εδάφους-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς αλλά και με πυραύλους αέρος- εδάφους μεγάλου βεληνεκούς και πολύ μεγάλης ακρίβειας, τους οποίους εκτόξευαν τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη (F-16) τα οποία πετούσαν εντός τουρκικού εναέριου χώρου λόγω της non fly zone που είχαν επιβάλει τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.
δ. Μαζική χρήση UAV σε αποστολές αναγνώρισης, επιτήρησης αλλά και καταστροφής στόχων του συριακού στρατού.

Από τα παραπάνω θα σταθούμε στην προώθηση του Koral για διεξαγωγή ηλεκτρονικού πολέμου, την μαζική χρήση UAV και την διάδραση που είχε η χρησιμοποίησή τους αναφορικά με τη χρήση του τουρκικού πυροβολικού και της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Το Koral (Land based Radar Electronic Warfare System) είναι «οπλικό σύστημα διεξαγωγής ηλεκτρονικού πολέμου». Κατασκευάστρια εταιρεία είναι η Asselsan, έχει βεληνεκές 150 χιλιόμετρα και λειτουργεί σε θερμοκρασίες από -30 έως 50 βαθμούς Κελσίου και υγρασία έως 95%.
Αποτελείται από 2 οχήματα 8χ8. Το ένα φέρει το Electronic Radar Support (ES) και το άλλο το Multi Radar Electronic Attack (EA).
Ουσιαστικά μιλάμε για ένα ηλεκτρονικό σύστημα άμυνας και επίθεσης ταυτόχρονα. Σχεδιάστηκε για να εντοπίζει-ανιχνεύει, αναλύει αυτόματα, δημιουργώντας τράπεζα πληροφοριών και να μπλοκάρει-παρεμβάλει άμεσα τα σήματα των εχθρικών ραντάρ εδάφους-αέρος-θαλάσσης.

Η χρήση του Koral είχε τα ακόλουθα αποτελέσματα:


(1) Στο Idlib ο Συριακός στρατός είχε παραλάβει το Almar-Antey IL271 Aistynok ραντάρ αντιπυροβολικού το οποίο λειτουργεί στην Χ-Band μεταξύ 8.5-10.68 GHZ. Αυτό το φάσμα συχνοτήτων ήταν εντός των δυνατοτήτων παρεμβολής του Koral και έτσι οι Τούρκοι κατάφεραν να το παρεμβάλουν. Αποτέλεσμα το συριακό πυροβολικό να αδυνατεί να εντοπίσει με το παραπάνω ραντάρ τις θέσεις του τουρκικού πυροβολικού και να βάλλει εναντίον του βολές αντιπυροβολικού.
(2) Πραγματοποίησε εντοπισμό και παρεμβολές στα συριακά ραντάρ παρεμποδίζοντας την ανίχνευση και τον εντοπισμό των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία εκτόξευαν ανενόχλητα τους πυραύλους αέρος-εδάφους εναντίον συριακών στόχων.
(3) Εντοπισμό και παρεμβολή σε σήματα wi-fi, Bluetooth,ασύρματα τηλέφωνα. Το Koral έχει επιπλέον τη δυνατότητα εντοπισμού και παρεμβολής καλύπτοντας στην S band φάσμα μεταξύ 2.3 GHZ έως 2.5 GHZ και μεταξύ 2.7 GHZ έως 3.7 GHZ και στην Ka band φάσμα μεταξύ 33.4 GHZ έως 36 GHZ.
Σημειωτέον ότι η S band καλύπτει φάσμα συχνοτήτων μεταξύ 2-4 GHZ. Το συμβατικό όριο μεταξύ UHF και SHF είναι τα 3 GHZ. Η μπάντα S χρησιμοποιείται από ραντάρ ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, ραντάρ καιρού, ραντάρ πλοίων, δορυφορικές επικοινωνίες.
Επιπλέον η S band εμπεριέχει την ISM band μεταξύ 2.4-2,483 GHZ που χρησιμοποιείται ευρέως στα wi-fi Bluetooth,ασύρματα τηλέφωνα, γι αυτό και το Koral όπως προανέφερα μπορεί να τα εντοπίσει και να τα παρεμβάλει.
Τέλος η Ka band καλύπτει φάσμα μεταξύ 26.5 -40 GHZ , ενώ εντός αυτού του φάσματος εκπέμπουν τα ραντάρ των μαχητικών αεροσκαφών.

Οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν μαζικά UAV κατά των συριακών δυνάμεων στο Idlib Σημειωτέον ότι το ΑΝΚΑ-S έχει τη δυνατότητα συλλογής πληροφοριών επικοινωνιών και ηλεκτρονικών πληροφοριών (COMINT-ELINT), καλύπτοντας τουλάχιστον μπάντα συχνοτήτων από 30 MGHZ έως 3 GHZ.

Έτσι εντοπίζουν την ακριβή θέση μετάδοσης επικοινωνιών, οπότε παρακολουθώντας και αναλύοντας τες βρίσκουν και προσβάλλουν τη θέση των εχθρικών δυνάμεων με πυρά είτε από μαχητικά αεροσκάφη, πυροβολικό, UAV.
Τέλος με το νέο τουρκικό δόγμα αποφεύγεται η στενή εμπλοκή στο πεδίο της μάχης των Τούρκων στρατιωτών. Ως εμπροσθοφυλακή οι ΤΕΔ χρησιμοποιούν τους τζιχατζιστές, επικουρούμενους από επαγγελματικό προσωπικό το οποίο ανήκει στις τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις και στη ΜΙΤ.

Επιπλέον τα χτυπήματα που επιχειρούνται στον εχθρό είναι ακριβείας, από απόσταση και εξειδικευμένα  αφού στοχοποιούν και παραλύουν τα ηλεκτρονικά μέσα του αντιπάλου αποδιοργανώνοντας την άμυνά του.

Η Τουρκία δοκίμασε με επιτυχία το νέο δόγμα της και θα πρέπει να μελετηθεί και αναλυθεί σε βάθος προκειμένου να εξαχθούν επιπλέον  χρήσιμα συμπεράσματα.

Επίσης θα πρέπει να τύχει ενδελεχούς μελέτης και προσαρμογής τυχόν εφαρμογής αλλά και αντιμετώπισης του στα ελληνικά δεδομένα. Ουσιαστικά το νέο τουρκικό δόγμα θα πρέπει να το εξετάζουμε ως μέρος του δόγματος Multi domain operations το οποίο εφαρμόζει η Τουρκία

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ