Μέρκελ
Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

"Όχι" από Μέρκελ για κυρώσεις - Άλλαξε την ατζέντα ο Μισέλ -Τώρα η συζήτηση για την Τουρκία

Τα θέματα στα οποία θα επικεντρωθεί η Ειδική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε η Άνγκελα Μέρκελ σε δήλωσή της, προσερχόμενη στις Βρυξέλλες. Μεταξύ άλλων, όπως είπε, "θα μιλήσουμε για την Κύπρο και την Ελλάδα και την κατάσταση που επικρατεί με την Τουρκία και τις εντάσεις που έχουν προκληθεί στην περιοχή".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε πως "η γερμανική πλευρά έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση για να πετύχει αποκλιμάκωση των εντάσεων. Η κατάσταση είναι περίπλοκη. Ξέρετε ότι η Τουρκία αυτή στιγμή αποτελεί εταίρο στο ΝΑΤΟ, είναι πάρα πολύ σημαντική και θα πρέπει να υποστηρίξουμε την Τουρκία για να διατηρήσουμε μια ομαλότητα στην κατάσταση του προσφυγικού. Εκεί η Τουρκία μας είναι πολύτιμος εταίρος", ανέφερε.

Και κατέληξε λέγοντας ότι "για εμένα η διπλωματία θα πρέπει να είναι το πιο σημαντικό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση".

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αιφνιδίασε ο Μισέλ - Άλλαξε την ατζέντα

Ο  Σαρλ Μισέλ πριν από λίγο αιφνιδίασε του Ευρωπαίους ηγέτες αφού άλλαξε την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής και έφερε στο τραπέζι το ζήτημα της Τουρκίας και της Λευκορωσίας.

Το ζήτημα συνολικά της σχέσης της ΕΕ με την Άγκυρα – περιλαμβανομένων και των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο- άρχισε να συζητείται με την έναρξη της Συνόδου και όχι στο γεύμα των ηγετών της ΕΕ όπως ειχε προγραμματιστεί αρχικά.

Να σημειώσουμε ότι δύο στρατόπεδα έχουν διαμορφωθεί εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει το μπλοκ απέναντι στην Τουρκία και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής.

Το ζήτημα συνολικά της σχέσης της ΕΕ με την Άγκυρα – περιλαμβανομένων και των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο- άρχισε να συζητείται με την έναρξη της Συνόδου και όχι στο γεύμα των ηγετών της ΕΕ όπως ειχε προγραμματιστεί αρχικά, σύμφωνα με το Politico.

Ερντογάν: Κακομαθημένες ΕΕ, Ελλάδα και Κύπρος

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την γενική συνέλευση της τουρκικής βουλής πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Anadolu, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι έγινε «αναποτελεσματική» και «ρηχή», ενώ υποστήριξε ότι «υποδουλώθηκε» από δύο από τα μέλη της, την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Οι κακομαθημένες Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελλάδα και ελληνοκυπριακή πλευρά, μας κρατούν αιχμάλωτους, έχοντας δημιουργήσει μια αναποτελεσματική και ρηχή δομή. Δεν υπάρχει ούτε ένα πρόβλημα που να έχει αναδυθεί στην περιοχή μας και να επιλυθεί με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίθετα, κάθε κρίση στην οποία εμπλέκεται η Ένωση έχει ενταθεί, αποκτώντας νέες διαστάσεις».

Ακόμη, σημείωσε πως:

«Είναι η πρωταρχική μας επιλογή να επιλύσουμε τις διαφορές σχετικά με την κατανομή των πολιτικών και εμπορικών προοπτικών στην Ανατολική Μεσόγειο σε δίκαιη βάση».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ