Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

ΗΠΑ: ''Σημαντική όσο ποτέ η σχέση μας με την Τουρκία!''

Oι ΗΠΑ μετά την ΕΕ πιέζουν ξεκάθαρα για διάλογο, που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε διαπραγματεύσεις. Η στάση της Ουάσινγκτον είναι πλέον ξεκάθαρη και το ''μπαλάκι'' πέφτει πλέον στην Αθήνα. 

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει να συζητήσει τίποτα με την Άγκυρα. Ούτε για την υφαλοκρηπίδα, ούτε για την ΑΟΖ. Πως θα μπει σε διαδικασία συνομιλιών την στιγμή που η Άγκυρα δεν έχει έχει υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας. Άρα νομιμοποιείς τον ''πειρατή'' της Μεσογείου, ξεκάθαρες κουβέντες για να μην κρυβόμαστε! 

Τι είπε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ 

Για το παρών και μέλλων των  δεσμών Άγκυρας Ουάσιγκτον στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ  μίλησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής Stephen Biegun στο πλαίσιο του 38ου  Επιχειρηματικού Συμβουλίου.   

Tι ανέφερε για Ελλάδα-Τουρκία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

''Οι δύο χώρες μας δεσμεύονται  από τη δέσμευσή μας για συλλογική άμυνα μέσω του ΝΑΤΟ. Στις επτά δεκαετίες από την ένταξη της Τουρκίας στη Συμμαχία, σχεδόν κάθε πτυχή του κόσμου έχει αλλάξει σημαντικά. Οι απειλές που αντιμετωπίζουμε συλλογικά είναι μυριάδες και έχουν ενταθεί. Μια ισχυρή σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας είναι τόσο σημαντική τώρα όσο ήταν ποτέ. Έχουμε επίσης εκφράσει βαθιά ανησυχία για την αύξηση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Η σύγκρουση μεταξύ των συμμάχων μας του ΝΑΤΟ, Τουρκία και Ελλάδα, ωφελεί μόνο τους κοινούς αντιπάλους που επιδιώκουν να σπείρουν διχοτόμηση και διατλαντική διχοτόμηση. Προτρέπουμε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές θαλάσσιες επιχειρήσεις και τα μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.'' 

''Τις τελευταίες ημέρες, καλωσορίσαμε τις ενέργειες αποκλιμάκωσης της Άγκυρας, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής τουρκικών πλοίων από περιοχές που υπόκεινται σε ανταγωνιστικές αξιώσεις (areas subject to competing claims). Ελπίζουμε να δούμε συνεχείς διμερείς συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για περαιτέρω μείωση των εντάσεων και ενθαρρύνουμε τις δύο χώρες να συνεχίσουν να εργάζονται μέσω του ΝΑΤΟ για μια τεχνική συμφωνία για μέτρα απαγόρευσης της εμπλοκής. Οι χώρες της περιοχής πρέπει να επιλύσουν τις διαφωνίες τους διπλωματικά και ειρηνικά.'' 

Ξεκάθαρα η αγωνία των ΗΠΑ είναι να μην επωφεληθεί η Ρωσία από την σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας. Όμως θα έπρεπε χθες, οι σύμμαχοί μας να έχουν ''τραβήξει'' το αυτί του Ερντογάν.  

Οι κυρώσεις θα έπρεπε να ήταν το πρώτο ''όπλο'' κατά της Τουρκίας, καθώς δεν καταλαβαίνει από λόγια. 

Εδώ αναλυτικά όσα δήλωσε:  

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ