Ελληνοτουρκικά

Νέα τουρκική ναυτική άσκηση στην Α.Μεσόγειο-Συνεχίζουν να προκαλούν οι Τούρκοι σε Ρόδο και Καστελόριζο

Μια νέα προκλητική πτήση είχαμε στο ελληνικό FIR από τουρκικό κατασκοπευτικό αεροσκάφους του τουρκικού πολεμικού Ναυτικού, ενώ την ίδια στιγμή διενεργείται νέα άσκηση των Τούρκων στο ΝΑ Αιγαίο.

Γύρω στις 14:00 ένα αεροσκάφος ATR 72MPA του τουρκικού ΠΝ (διακριτικό MARTI50, reg. TCB70) αφού απογειώθηκε από το πολεμικό αεροδρόμιο του Ντάλαμαν, εισήλθε στο ελληνικό FIR (περιοχή πληροφοριών πτήσης) βορειοανατολικά του νησιού της Ρόδου.

Το τουρκικό αεροσκάφος συνέχισε στην συνέχεια την πτήση του πάνω από το νότιο Αιγαίο και στη συνέχεια στράφηκε βόρεια.

Για σχεδόν τρεις ώρες το τουρκικό αεροσκάφος πέταξε από νότο προς βορρά πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος (FL1450, αποφεύγοντας την είσοδο στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Πρόκειται για τουρκικές πτήσεις οι οποίες εδώ και ένα μήνα έχουν στοχοποιήσει πιθανότατα την περιοχή των Δωδεκανήσων, ειδικά το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελορίζου, στο οποίο υπάρχουν ενδείξεις για πιθανές προκλήσεις από τουρκικής πλευράς.

Τούρκοι απόστρατοι αξιωματικοί έχουν στοχοποιήσει ιδιαίτερα Ρω και Στρογγύλη ενώ και η περιοχή Βόρεια της Ρόδου, αποτελεί αντικείμενο συνεχούς ενδελεχούς εξερεύνησης των τουρκικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών.       

Ταυτόχρονα, η τουρκική φρεγάτα Gediz πραγματοποίησε ασκήσεις στην Α.Μεσόγειο με σενάρια αντιαεροπορικής άμυνας, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο άμυνας.

“Οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ασκήσεις  στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κατά τις οποίες η Φρεγάτα  TCG GEDIZ πραγματοποίησε με επιτυχία σενάρια επιφανείας και εναέριας άμυνας», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο σε tweet .

Οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί πρόσφατα στο ζήτημα της εξερεύνησης της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, και όπως όλα δείχνουν η Τουρκία συνεχίζει να αμφισβητεί την ελληνική ΑΟΖ.

Το πιο επικίνδυνο όμως στο οποίο προβαίνει η Άγκυρα και το οποίο είναι απότοκο της δράσης της εδώ και ένα μήνα, αφορά την αμφισβήτηση ελληνικών νησιών, τα οποία αφού τα κατονομάζει με τουρκικό όνομα ( Ρω ως Καρά Αντά κά), προσπαθεί στην συνέχεια να τα παρουσιάσει ως “διεκδικούμενα”.   

Το αμέσως πιο εξοργιστικό είναι ότι οι Τούρκοι τονίζουν συνεχώς ότι πολλά ελληνικά νησιά ευρίσκονται πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές από ότι στην ελληνική ενδοχώρα.

Τονίζουν επίσης ότι η Τουρκία, είναι μια χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο (πράγμα μη αληθές) ενώ χρησιμοποιώντας εθνικιστική ρητορική και κάνοντας επίδειξη ισχύος, προσπαθούν να πιέσουν την Ελλάδα να υποχωρήσει στα παράλογα αιτήματα τους στο ΝΑ Αιγάιο και την Κύπρο.

Ο ελληνοτουρκικός διάλογος ο οποίος διενεργείται στο ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να καταλήξει πουθενά με υπαιτιότητα της Άγκυρας, η οποία έχει θέσει τρομερά εκβιαστικά και παράλογα αιτήματα στο τραπέζι.

Αυτή η στάση των Τούρκων εφόσον δεν βρίσκει πραγματικά εμπόδια μέσω κυρώσεων και άλλων μέτρων, θα συνεχιστεί διακινδυνεύοντας ένα πιθανό επεισόδιο στην Α.Μεσόγειο.

Η Ελλάδα τηρεί μια ψύχραιμη και λογική στάση μέχρι στιγμής στις τουρκικές προκλήσεις, την οποία ενισχύουν οι ς αγορές στρατηγικής σημασίας οπλικών συστημάτων, τα οποία έπρεπε εδώ και χρόνια να είναι ήδη στο ελληνικό οπλοστάσιο.   
 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ