Ελληνοτουρκικά

Al-Arab: Η ελληνοαμερικανική άσκηση στη Θράκη ανάγκασε σε υποχώρηση την Άγκυρα

Η αραβική εφημερίδα Al-Arab μετά την αλλαγή ρότας του ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις στην Α.Μεσόγειο αναφέρει ότι η αμερικανική στήριξη σε Κύπρο και Ελλάδα ανάγκασε την Τουρκία να επανεξετάσει τις εκβιαστικές πολιτικές της στην ανατολική Μεσόγειο, ειδικά μετά την δηλωμένη πρόθεση της Άγκυρας να προσφύγει ακόμα και σε στρατιωτική λύση για την επίλυση διαφορών.

Η αμερικανική στρατιωτική συμμετοχή σε Αθήνα και Λευκωσία συνέβαλε στην αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή.

Η Άγκυρα αναγκάστηκε να υποχωρήσει στις εθνικιστικές πολιτικές της και να δώσει εντολή στο Ορούτς Ρέις να επιστρέψει σε τουρκικό λιμάνι.  

Διεθνείς παρατηρητές επιβεβαιώνουν ότι αυτή η νέα κίνηση των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο συνδέεται σαφώς με την ξαφνική ανακοίνωση της Τουρκίας την Κυριακή, για απόσυρση του  πλοίου της που διενεργούσε εξερεύνηση φυσικού αερίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επισημαίνεται ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν απορρίψει αλλεπάλληλες ευρωπαϊκές εκκλήσεις για απόσυρσή των πολεμικών πλοίων της από την περιοχή και την προετοιμασία για την έναρξη των συνομιλιών.

Επίσης η ανακοίνωση διεξαγωγής χερσαίας άσκησης μεταξύ  Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών στην Δυτική Θράκη διάρκειας πέντε ημερών σχετικά κοντά στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, αποτέλεσε σύμφωνα με παρατηρητές μια αμερικανικού τύπου προειδοποίηση σε οποιασδήποτε πιθανή τουρκική πρόκληση.

Πρόκειται για κοινές ασκήσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών με τη συμμετοχή αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων προκειμένου να διατηρηθεί η απόλυτη ετοιμότητα των δύο δυνάμεων, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στην Άγκυρα.

Είναι η πρώτη φορά που οι Αμερικανοί συμμετέχουν σε τέτοιες ασκήσεις στη βορειοανατολική Ελλάδα, όπου  προηγουμένως είχαν διεξαχθεί αεροπορικές ασκήσεις με τη συμμετοχή στρατιωτικών μονάδων από τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα .

Οι κοινές ελληνοαμερικανικές ασκήσεις ανακοινώθηκαν στις 8 Σεπτεμβρίου, εν μέσω αναφορών από την Άγκυρα σχετικά με τη μεταφορά 40 τουρκικών ΤΟΜΑ στα σύνορα με την Ελλάδα στον Έβρο.

Η κοινή ελληνοαμερικανική άσκηση με τεθωρακισμένα, 14–18 Σεπτεμβρίου υλοποιείται στο πεδίο βολής της Ξάνθης, και είναι η πρώτη φορά που αμερικανικά άρματα μάχης κάνουν την εμφάνιση τους στη Θράκη.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα «η Ελλάδα μετά την Ανατολική Μεσόγειο προκαλεί τώρα και στη Δυτική Θράκη, σε περιοχή που μένουν Τούρκοι»!

Την άσκηση θα παρακολουθήσουν ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος μαζί με αξιωματικούς των ΗΠΑ που υπηρετούν στην Ευρώπηενώ θα έχουμε και την παρουσία του Πρέσβη των ΗΠΑ  Geoffrey Pyatt.

Η Τουρκία ξεπέρασε τα όρια με την στάση της και κυρίως προκάλεσε με την εθνικιστική ρητορική της κατά της δύσης συλλήβδην.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αποστροφή της Άγκυρας σε ΝΑΤΟ-ΕΕ μπορεί να προκαλούσε αν συνεχίζονταν, πολλά περισσότερα προβλήματα στην συμμαχία παρά ακόμη και μια μικρής εντάσεως ελληνοτουρκική διένεξη.

Το ερώτημα όμως παραμένει και αφορά τον Ερντογάν και το κατά πόσο αυτός  θα “πειθαρχήσει” τελικά  στα κελεύσματα και τις εντολές της Ουάσιγκτον. 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ