Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Αποκλιμάκωση στο Αιγαίο; Η Τουρκία αποσύρει τα πολεμικά πλοία - Προσπαθεί να φανεί το "καλό παιδί"

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Αιγαίο καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μέρος του τουρκικού στόλου επιστρέφει στις βάσεις του.

Το Oruc Reis επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας ενώ τα πλοία του τουρκικού στόλου φαίνεται ότι έχουν αποτραβηχτεί προς τα παράλια, εκεί δηλαδή που το περισσότερο χρονικό διάστημα βρίσκονταν και πριν, εν αντιθέσει με τα πολεμικά πλοία της Ελλάδας που τα πληρώματά τους εξ αρχής είχαν σαφή εντολή πολεμικής διάταξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται ότι για πρώτη φορά μετά από ενάμιση μήνα που έχει αρχίσει αυτό το παιχνίδι κυριαρχίας στο Αιγαίο με μοναδικό υπαίτιο τον Τούρκο πρόεδρο ο οποίος είτε με εμπρηστικές δηλώσεις είτε με παράνομες NAVTEX φροντίζει να μην δίνει κανένα περιθώριο ουσιαστικής συνεννόησης με την Ελληνική κυβέρνηση για διάλογο, ίσως να φαίνονται κάποια σημάδια σταδιακής αποκλιμάκωσης.

Καθημερινές δηλώσεις με άκρως επιθετικό τόνο έκαναν και οι υπουργοί του Ερντογάν, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ ενώ το τελευταίο δεκαήμερο μπήκε στον χορό και ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας Ντονμέζ, όλοι τους με συγκεκριμένο "ρεπερτόριο" που προμήνυε την κλιμάκωση της έντασης με ένα θερμό επεισόδιο.

Ας μην ξεχνάμε ότι πλέον η Τουρκία ακόμη ένα μέτωπο να κλείσει  μετά και την χθεσινή επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μαικ Πομπέο στην Κύπρο και τις δηλώσεις του για έκνομες ενέργειες της Άγκυρας σε Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και το δημοσίευμα αμερικανικού περιοδικού, όπως σας είχαμςε αναφέρει προ ημερών, ότι οι Αμερικανοί σκέφτονται να μεταφέρουν την βάση τους από το Ιντσιρλικ στην Σούδα.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ελληνοτουρκικής κρίσης, σηκώνοντας για περισσότερο από 30 ημέρες το «βάρος» της επιχειρησιακής ετοιμότητας. Ενδεικτικό είναι, όπως αναφέρει το hellasjournal.com, ότι ο Ελληνικός Στόλος δαπάνησε 1,5 εκατ. ευρώ την ημέρα σε καύσιμα, καθώς τα πλοία δεν σταμάτησαν ποτέ τις περιπόλους τους, παρά μόνο για τους απαραίτητους ανεφοδιασμούς στα ακριτικά μας νησιά. 

Ακόμη και τώρα όπου το σεισμογραφικό πλοίο και η συνοδεία του αποσύρθηκαν, τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού έλαβαν εντολή να παραμείνουν στο Αρχιπέλαγος μέχρις ότου αποσυρθεί το μεγαλύτερο μέρος του Τουρκικού στόλου. Μάλιστα, ανώτατες πηγές σημείωναν ότι μέχρι να παρατηρήσουν ότι τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας που είχαν εξέλθει από τα Δαρδανέλια κι εκείνα που μετακινήθηκαν από τη Μαύρη Θάλασσα, επιστρέψουν στις μητρικές βάσεις, ο συναγερμός για το Πολεμικό Ναυτικό δεν θα πέσει κάτω από τη μέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία προσπαθεί να φανεί το... "καλό παιδί"
 

Ως ένα θετικό βήμα, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση και σε έναρξη διαλόγου, εκλαμβάνει η Αθήνα την απόσυρση του Oruc Reis, που από τα ξημερώματα έχει καταπλεύσει στην Αττάλεια. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ανοιχτός στο διάλογο και πρόθυμος να συναντηθεί με τον ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε περίπτωση που η τουρκική πλευρά επιδείξει αυτή τη φορά ειλικρινή και σταθερή διάθεση εκτόνωσης της έντασης.

Από την άλλη πλευρά, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, που επέλεξε να επισκεφθεί σήμερα το Κας, ακριβώς απέναντι από το Καστελόριζο, όπου βρίσκεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εκδήλωσε και εκείνος διάθεση για διάλογο. Φρόντισε, ωστόσο, να θέσει εκ νέου τις τουρκικές αξιώσεις για μια σειρά ζητημάτων, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των Δωδεκανήσων.

Η Τουρκία, προσπαθεί να εμφανίσει και να εκμεταλευτεί επικοινωνιακά την αποχώρηση του ερευνητικού από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όπως όλα δείχνουν, θέλουν να μεταφέρουν το μήνυμα πως η Άγκυρα είναι έτοιμη για διάλογο, αλλά η Ελλάδα δεν επιδιώκει κάτι τέτοιο. 

Η αλλαγή κλίματος από την Τουρκία, δείχνει πως θέλει για διάλογο με το πλάνο του... ΝΑΤΟ, διαλέγοντας έτσι μία "συμφέρουσα" συγκυρία για συζήτηση. Βέβαια, η Τουρκία δεν έχει παραίτηθεί από τις παράνομες αξιώσεις της...

Ως «διάλειμμα» χαρακτηρίζει και η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak» την απόσυρση του Ορούτς Ρέις από την ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να δοθεί –για χάρη του ΝΑΤΟ- μία ευκαιρία στο διάλογο, αναφέρει η ανταποκρίτρια του OPEN, Μαρία Ζαχαράκη.

«Το Ορούτς Ρέις, το οποίο πραγματοποιούσε έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο εδώ κι ένα μήνα, μάζεψε τα καλώδιά του και επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας μετά τη λήξη της Navtex χθες. Οι δραστηριότητες του πλοίου, οι οποίες έφτασαν σε βάθος περίπου 3.500 χιλιομέτρων, ανεστάλησαν λόγω των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν με το ΝΑΤΟ», σημειώνει το δημοσίευμα.

Η τουρκική εφημερίδα υπενθυμίζει παλαιότερο δημοσίευμά της, σύμφωνα με το οποίο, η συνολική περιοχή που είχε σκοπό να ερευνήσει το Ορούτς Ρέις ήταν 15 χιλιάδες χιλιόμετρα και αναμένονταν να συνεχίσει τις δραστηριότητές του στην περιοχή έως τις 25 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ολοκληρώσει τις έρευνες της πρώτης φάσης.

«Η απόφαση για την επιστροφή του πλοίου στο λιμάνι θεωρείται ως ένα βήμα, προκειμένου να δοθεί μία ευκαιρία για λύση των περιφερειακών προβλημάτων μέσω της διπλωματίας. Μετά τις άκαρπες πρωτοβουλίες διαμεσολάβησης της Γερμανίας για λύση έπειτα από την κλιμάκωση της έντασης από την Ελλάδα με την έναρξη των ερευνών του Ορούτς Ρέις, ανέλαβε το ΝΑΤΟ και οι στρατιωτικές αντιπροσωπείες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ξεκίνησαν τις πρώτες επαφές στις 10 Σεπτεμβρίου στο Βέλγιο», σημειώνει η εφημερίδα.

https://youtu.be/7AsLx-UXX3o

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ