Ελληνοτουρκικά

Τα "μαζεύει και φεύγει" το Oruc Reis ή είναι ακόμη ένα παιχνίδι των Τούρκων;

Τις τελευταίες ώρες παρατηρείται αλλαγή στην ταχύτητα που κινείται το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis. Όπως έχουν δηλώσει ειδικοί, η ταχύτητα που χρησιμοποιεί για να διεξάγει έρευνες, είναι ανάμεσα σε 4-6 κόμβους. 

Σύμφωνα με τη σελίδα marinetraffic.com, το ερευνητικό σκάφος δείχνει ότι έχει μαζέψει τα καλώδια του και πλέει με ταχύτητα 10 κόμβων ενώ η πορεία του φαίνεται να είναι βορειοανατολική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάπου εδώ να υπενθυμίσουμε πως σε λίγες ώρες και συγκεκριμένα τα μεσάνυκτα, λήγει η παράνομη τουρκική NAVTEX.

Αν και η πορεία ίσως δίνει ελπίδες για αποκλιμάκωση, κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τις προθέσεις του Ερντογάν, καθώς εδώ και ημέρες το κλίμα πολεμικών απειλών που εξαπολύουν αξιωματούχοι της Άγκυρας δείχνουν ότι δεν έχουν σκοπό να αποσύρουν τα πλοία τους από την ελληνική υφαλοκρηπίδα έτσι απλα...

Θα την ανανεώσει λοιπόν η Τουρκία, στέλνοντας το Oruc Reis πιο κοντά στο Καστελόριζο ή θα αποχωρήσει έστω και προσωρινά; 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν από τη ΔΕΘ

Στην τουρκική προκλητικότητα και τον τρόπο που θα θωρακιστεί η άμυνα της χώρας στον αμυντικό τομέα αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Thessaloniki Helexpo Forum ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το κυβερνητικό σχέδιο, οι οδηγίες των ειδικών, η υπευθυνότητα των πολιτών μάς έκαναν πράγματι πρωταγωνιστές στην άμυνα κατά του ιού», τόνισε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι «κι όταν η οικονομία ξαναλειτούργησε διαχειρίστηκε σωστά το νέο κύμα». Υπογράμμισε ωστόσο ότι καθώς [η διπλή κρίση υγείας οικονομία πολιορκεί πάλι τον πλανήτη, η χώρα μας συνεχίζει να διαχειρίζεται και το εθνικό μέτωπο που γίνεται ολοένα και πιο κρίσιμο. Γιατί η 'Αγκυρα προσθέτει πλέον στις προκλήσεις του Αιγαίου και τη ναρκοθέτηση της ειρήνης σε όλη τη Μεσόγειο. Απειλεί τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης και υπονομεύει την ασφάλεια σε ένα ευαίσθητο σταυροδρόμι τριών ηπείρων».

Και τόνισε «στις απειλές και τα συνθήματα η Ελλάδα αντιπαρατάσσει λογική κι επιχειρήματα". Γιατί, όπως είπε, "η άλλη όψη της ισχύος μας είναι η αποτελεσματική διπλωματία», προσθέτοντας ότι έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι έχουμε πολλούς και δυνατούς συμμάχους. «Γι' αυτό και επιμένω ότι μόνο ο επίλογος των προκλήσεων μπορεί να γίνει ο πρόλογος των συζητήσεων», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ