Ελληνοτουρκικά

Δρούγος: Τα 4 «όπλα» που έχει στο τραπέζι ο Ερντογάν – Οι εισηγήσεις για νέες προκλήσεις

Επικίνδυνη ηρεμία επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Αγκυρα να προετοιμάζει τα επόμενα βήματα-προκλήσεις, ενώ σε δυτικούς κύκλους επικρατεί μεγάλος προβληματισμός για το τι θα γίνει με την καθημερινά κλιμακούμενη εμπρηστική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος για τον Ε.Τ*

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντος, η Τουρκία προσανατολίζεται σε μία από τις τέσσερις επιλογές αναφορικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η πρώτη αφορά την «κλιμακωτή ναυτική μετατόπιση» της ισχύουσας Navtex προς το σύμπλεγμα της Μεγίστης/Καστελλόριζου, οπότε το υδρογραφικό-ερευνητικό σκάφος θα είναι πιο κοντά σε περιοχή που έχει έντονα στοχοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό από την Αγκυρα. Προφανώς πάντοτε συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία και κατασκοπευτικά αεροσκάφη (επανδρωμένα και μη). Αυτή η επιλογή υποστηρίζεται και προτείνεται από τον αρχηγό των ναυτικών δυνάμεων, ναύαρχο Αντνάν Οζμπάλ και τον αρχηγό της στρατιάς του Αιγαίου, στρατηγό Αλ Σιβρί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η δεύτερη επιλογή είναι να ενεργοποιηθεί το λεγόμενο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο της 27-11-2019 των Ερντογάν-Σάρατζ. Είναι θέμα ημερών να δοθεί το «πράσινο φως» για υδροχαρτογραφήσεις σε μία περιοχή που θα προκαλέσει επιπλέον ένταση. Αυτό συζητήθηκε στην προχθεσινή συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών του Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Σάρατζ στην Κωνσταντινούπολη. Αυτή η επιλογή προτείνεται από τον Χουλουσί Ακάρ, τον Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Γκιουρέλ, τον σκληροπυρηνικό υπουργό Εσωτερικών και ασφάλειας της Λιβύης Φάθι Μπασάγκα, ως και από τον νέο αρχηγό των λιβυκών ενόπλων δυνάμεων, αντιστράτηγο Αλ Χαντάντ.

Η τρίτη επιλογή είναι να προκαλέσουν ζήτημα μεταξύ 27ου και 28ου μεσημβρινού, σε περιοχή πολύ κοντά σε Κάρπαθο-Κάσο, στέλνοντας το «Oruc Reis» εκεί, ενώ μετά από ένα μήνα να μετακινήσουν στην περιοχή το έτερο ερευνητικό πλοίο «Barbaros Harειdin Pasa». Αυτή τη θέση υποστηρίζει κυρίως ο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου.

Τέλος, η τέταρτη επιλογή μετατοπίζει την ένταση αποκλειστικά στην Κύπρο, κάτι που ως σενάριο παίζει στην εν εξελίξει άσκηση των τουρκικών διακλαδικών δυνάμεων με τις κατοχικές μονάδες στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Σε μία τέτοια επιλογή τα πράγματα θα γίνουν πολύ απειλητικά επί της γραμμής «Αττίλα», στο Νησί της Αφροδίτης. Αυτή την επιλογή έχει υποστηρίξει -ως ένα βαθμό- ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι.

Φυσικά τον τελευταίο λόγο έχει πάντοτε ο Ερντογάν.

Η ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο συζητήθηκε χθες το πρωί στην Αγκυρα, όπου ο υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δέχθηκε τον πρόεδρο της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ (military committee) Βρετανό πτέραρχο σερ Στιούαρτ Πιτς. Οι δυο τους χαιρέτισαν την πρωτοβoυλία για αποσυμφόρηση των ναυτικών μονάδων από την περιοχή που πρότεινε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, καθώς και σε σειρά συμμαχικών στρατηγείων, επικρατεί  δυσφορία για την «αρνητική απάντηση της Ελλάδας», μεταξύ των υψηλόβαθμων παραγόντων, ενώ έχουν μεταφερθεί στο περιβάλλον του γ.γ. του ΝΑΤΟ τα αρνητικά σχόλια Ελλήνων πολιτικών καθώς και άλλων κύκλων.

Οπως έχει επισημανθεί από τον υπογράφοντα, η όλη κατάσταση στην Ατλαντική Συμμαχία είναι αρνητική και για τη Γαλλία και αυτό γιατί οι κινήσεις των Γάλλων θεωρούνται ως στοχεύουσες στο να «υποβαθμίσουν τη νατοϊκή ναυτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο και να εμφανιστεί ότι η Γαλλία παίζει τον κύριο ρόλο».

Αναφορικά με τη Γαλλία, πέραν της βρετανικής, γερμανικής και αμερικανικής δυσαρέσκειας, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμίτ Ακσόι, επέκρινε την εκ μέρους του Παρισιού έκδοση βιβλίου, το οποίο πρόκειται να διδαχθεί στα Γυμνάσια και που σε αναφορά του υποστηρίζει τη μαχητικότητα και τον αγώνα των κουρδικών πολιτοφυλακών στη Βόρεια Συρία, οι οποίες για την Αγκυρα εκλαμβάνονται ως τρομοκρατικές ομάδες.

Στη Λευκωσία βρίσκεται ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, όπου σήμερα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και θα έχει επαφές με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Βασικά θέματα των συζητήσεων οι διμερείς πολιτικές σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι εξελίξεις στο Κυπριακό στο φως των παράνομων δραστηριοτήτων της Αγκυρας (Αμμόχωστος κ.ά.) καθώς και οικονομικά ζητήματα (νέα συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας). Η επίσκεψη Λαβρόφ λαμβάνει χώρα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων διπλωματικών σχέσεων της Ρωσίας με την Κυπριακή Δημοκρατία.

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ