Τουρκία 1955
Ελληνοτουρκικά

Τουρκικό κόμμα τιμά τα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων και Αρμενίων

Η δήλωση του HDP:

«Μια από τις πιο οδυνηρές και ντροπιαστικές σελίδες στην ιστορία της Τουρκίας έζησε η χώρα πριν από 65 χρόνια, στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου. Ήταν η σφαγή-πογκρόμ που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και πολλές πόλεις εναντίον Ελλήνων και Αρμενίων, Χριστιανών και Εβραίων πολιτών. Εκτέθηκαν σε ένα προγραμματισμένο και συστηματικό κύμα επιθέσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

.
Η δήλωση σημείωσε ότι 73 εκκλησίες, 8 ιερές πηγές, 2 μοναστήρια και 5.538 σπίτια και χώροι εργασίας, 3.584 εκ των οποίων ανήκαν σε Έλληνες, καταστράφηκαν και λεηλατήθηκαν κατά τη διάρκεια της σφαγής. Αναφέροντας ότι πολλοί άνθρωποι δολοφονήθηκαν, καταστράφηκαν νεκροταφεία και εκατοντάδες γυναίκες υπέστησαν σεξουαλική επίθεση, το HDP είπε: «Οι επιθέσεις σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας, τον προκάτοχο του Counter-guerrilla και της MIT».
.
Η δήλωση αναφέρει: “Παρότι έχουν περάσει 65 χρόνια από την επίθεση, όπως συνέβη με κάθε επώδυνη και ενοχλητική επίθεση στην ιστορία της Δημοκρατίας, οι επιτιθέμενοι προστατεύθηκαν, η σφαγή καλύφθηκε. Πράγματι, οι επιτιθέμενοι προωθήθηκαν και επιβραβεύτηκαν. “

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ