Μητσοτάκης στη ΔΕΘ
Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Εξοπλιστικά: Στη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό - Ο διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο διπλωματικός μαραθώνιος που ξεκίνησε η Αθήνα, ιδιαίτερα μετά την ύποπτη στάση του ΝΑΤΟ αλλά και την αδιαφορία της Ε.Ε. για την ελληνοτουρκική κρίση.

Εχθές ο πρωθυπουργός έστειλε καθαρό μήνυμα για τη θέση της ελληνικής πλευράς στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία, και μετά τη διγλωσσία του ΓΓ του ΝΑΤΟ. 

Ο κ. Μητσοτάκης με μία λακωνική τοποθέτησή του ξεκαθάρισε προς την τουρκική πλευρά ότι για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «από τις πολλές υπερβολικές αποστροφές του Προέδρου Erdogan θα συγκρατήσω μόνο μία, αυτήν που μιλά για διάλογο. Και σε αυτήν απαντώ με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις».

Τις θέσεις της Ελλάδας μετέφερε στον ΓΓ του ΟΗΕ ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος διαβίβασε και επιστολή του Πρωθυπουργού στην οποία «παρουσιάζεται και τεκμηριώνεται η έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας. Όπως και οι απειλές που αυτή διαμορφώνει για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή» όπως αποκάλυψε ο κ. Μητσοτάκης. 

 

Στην ομιλία της ΔΕΘ οι ανακοινώσεις για τα εξοπλιστικά

Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης φαίνεται να σχεδιάζει το κυβερνητικό επικοινωνιακό επιτελείο για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με τις εξελίξεις για τα εξοπλιστικά.

Εχθές ο κ.Μητσοτάκης κάλεσε στο Μαξίμου τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων με τους οποίους κουβέντιασε πολύ γενικά τα θέματα των εξοπλισμών.

Το συμπέρασμα δεν αλλάζει: “τρέχει” το θέμα των Rafale,τα οποία είναι μία εξαιρετική επιλογή για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία και έπεται το θέμα των φρεγατών. Για το αν θα είναι οι γαλλικές φρεγάτες ή θα προέρχονται από άλλη χώρα κανένας δεν μπορεί να είναι σίιγουρος. Στο ΠΝ από το 2010 έχουν εκφράσει την άποψη τους για την προμήθεια γαλλικών φρεγατών. Τότε ήταν οι Fremm και αργότερο οι Belharra.

Ο βασικός λόγος ήταν και παραμένουν τα οπλικά συστήματα με τα οποία εξοπλίζουν τα πλοία οι Γάλλοι. Ανάλογα συστήματα δεν δίνουν οι Αμερικανοί που διεκδικούν δυναμικά το πρόγραμμα ναυπήγησης νέως πλοίων για το ελληνικό ΠΝ.

Το ελληνικό «Πεντάγωνο» έχει θέσει εδώ και καιρό τα εξοπλιστικά στην κορυφή της ατζέντας, ωστόσο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά η ενίσχυση με νέα όπλα και δυνατότητες μπήκε σε δεύτερη μοίρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει δώσει το «πράσινο φως» για χρηματοδότηση νέων αγορών στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και αναβαθμίσεις του υπάρχοντος υλικού. «Στα θέματα των εξοπλισμών και της ενίσχυσης της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας θα είναι σαφής ο πρωθυπουργός στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων επιβεβαίωσε την Δευτέρα (31/08) και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον Alpha. «Έχουμε όλες τις επιλογές για να στηρίξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, και όχι μόνον με τα εξοπλιστικά προγράμματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ