Ελληνοτουρκικά

Ολοκληρωτική ''απογύμνωση'' της τουρκικής αεράμυνας: Τα Ελληνικά φτερά ''τύφλωσαν'' τους Τούρκους

Aκόμα ψάχνονται οι Τούρκοι για το χθεσινό νέο ''κάζο'' που τους προκάλεσεη η Ελληνική ΠΑ. Τα ''γεράκια'' έδειξαν και χθες ότι κάνουν ότι θέλουν και όπου θέλουν.  

Την ώρα που η Τουρκία προκαλεί με τη νέα navtex το Επιτελείο αποστέλλει πολλαπλά επιχειρησιακά μηνύματα, τα οποία είναι σκληρά αλλά και πολύ ψύχραιμα. Η παρουσία 12 συνολικά Ελληνικών F-16 να βρίσκονται στο FIR Λευκωσίας έχει να γίνει από τη δεκαετία του 1990, όταν τα Ελληνικά αεροσκάφη λάμβαναν μέρος στην άσκηση «Νικηφόρος Τοξότης». 

«Ο αιφνιδιασμός»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχει αξία όμως να δούμε πως τα Ελληνικά φτερά «τύφλωσαν» για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες την Τουρκική αεράμυνα.

Οι αεροπόροι εκμεταλλεύτηκαν το ανάγλυφο της Κρήτης απ’ όπου απογειώθηκαν, όπως και τους φυσικούς «βράχους» στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Όταν βρέθηκαν στην ανοιχτή θάλασσα της Μεσογείου πέταξαν όχι ως έξι μαχητικά αλλά ως ένα σε ιδιαίτερα κλειστό σχηματισμό και κάτω από την εμβέλεια των τουρκικών ραντάρ.

Τα μαχητικά της 340 και 343 μοίρας ενώθηκαν με εκείνα της 336 και τα Γαλλικά Rafale προκαλώντας ιδιαίτερη σύγχυση, σύμφωνα με πληροφορίες στους Tούρκους ελεγκτές αεράμυνας, σύμφωνα με την ΕΡΤ και τον Γ. Σιδέρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Επιτελείου, όταν εμφανίστηκαν τα στίγματα δεκατεσσάρων μαχητικών στο αεροπορικό κέντρο επιχειρήσεων της Τουρκίας και στην αεράμυνα προκλήθηκε σύγχυση και όλοι αναζητούσαν το τι και το πως απογυμνώθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες το σύστημα εγκαίρου προειδοποίησης. 

«Ηγεσία- Κέντρο επιχειρήσεων»

Από τα ξημερώματα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος μαζί με τον Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων παρακολουθούσαν την εξέλιξη της ιστορικής αυτής άσκησης για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Παράλληλα το γεγονός της νέας προκλητικής navtex της Τουρκίας, υποχρεώνει την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να διατηρήσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα στα υψηλότερα επίπεδα.

Σήμερα ολοκληρώνεται η Ελληνική navtex της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης στη Μεσόγειο και δεν αποκλείεται να δούμε κι άλλες ασκήσεις ως επιπλέον επιχειρησιακή απάντηση στις διαρκείς προκλήσεις. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ