Ελληνοτουρκικά

Τουρκία: Αεροναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο- "Απάντηση" στις ελληνογαλλικές

Οι τουρκικές αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις κατάρτισης στο Αιγαίο Πέλαγος, όπως ανέφερε το Σάββατο το υπουργείο Άμυνας της χώρας, συνεχίζοντας να προκαλούν με κάθε τρόπο την Ελλάδα, μετά την έμπρακτη στρατιωτική συμπαράσταση από χώρες όπως η Γαλλία και τα ΗΑΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 έλαβαν μέρος μαζί με πολεμικά πλοία για «ενίσχυση, συντήρηση και βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας των κοινών επιχειρήσεων μεταξύ δυνάμεων», ανέφερε το υπουργείο.

https://twitter.com/tcsavunma/status/1297144628458795008

Η ανακοίνωση δεν έγινε τυχαία καθώς τα μέλη του ΝΑΤΟ Τουρκία και Ελλάδα έχουν στραμμένο το βλέμμα στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο. Η Τουρκία, διεξάγει παράνομες έρευνες για να βρει φυσικό αέριο και πετρέλαιο μέσα στην ελληνική ΑΟΖ.

Η Άγκυρα, με τέτοιες προκλήσεις μέσω ασκήσεων, προσπαθεί να εντείνει την επιθετική της συμπεριφορά στο Αρχιπέλαγός μας. Δεν είναι όπως αναφέραμε τυχαίο το ότι πραγματοποίησαν τέτοια άσκηση, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας για σημαμντικές κατά τους Τούρκους αξιωματούχους ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.

Πριν από δύο εβδομάδες, η Τουρκία έστειλε ερευνητικό σκάφος που συνοδεύεται από πολεμικό πλοίο για αναζήτηση σε ύδατα που η Ελλάδα ασκεί αποκλειστικά δικαιώματα στον υποκείμενο βυθό.

Η Αθήνα απάντησε στέλνοντας τα δικά της πολεμικά πλοία στην περιοχή και θέτοντας σε εγρήγορση τον στρατό της. Η Γαλλία στήριξε έμπρακτα Ελλάδα και Κύπρο, αφού έστειλε επίσης πολεμικά πλοία και αεροπλάνα για να πραγματοποιήσουν ασκήσεις με τις ελληνικές δυνάμεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, όπως αναφέραμε και σε προηγούμνο άρθρο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα αποστείλουν επίσης μαχητικά αεροσκάφη στην Κρήτη για κοινή εκπαίδευση την επόμενη εβδομάδα.

Οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας ήταν παραδοσιακά τεταμένες. Οι δύο χώρες έχουν έρθει στο χείλος του πολέμου τρεις φορές από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, συμπεριλαμβανομένης και μιας φοράς για έρευνες πραγματοποίησης γεώτρησης στο Αιγαίο Πέλαγος,

Οι γαλλικές σχέσεις με την Τουρκία είναι τεταμένες λόγω της συμμετοχής της Άγκυρας στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης. Τα ΗΑΕ είναι ένας πικρός αντίπαλος της Τουρκίας σε έναν ευρύτερο αγώνα για το πολιτικό Ισλάμ, ενώ το Αμπού Ντάμπι και η Άγκυρα υποστηρίζουν αντίπαλες φατρίες στη Λιβύη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ