Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Οδεύουμε προς διαπραγματεύσεις στο Αιγαίο - Έρχεται επικοινωνία Ε. Σουράνη & Ι. Καλίν

Εξήλθε λίγο μετά τις 7:00 το πρωί της Κυριακής από την ελληνική υφαλοκρηπίδα το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο Oruc Reis, που συνοδεύεται από πολεμικά πλοία, συνεχίζοντας με πορεία βορειοανατολική. 

Αφού πραγματοποίησε δύο περιστροφές μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, από το πρωί της Πέμπτης που επέστρεψε, το πρωί βγήκε κι αυτή τη στιγμή κινείται εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex για γεωτρήσεις του Yavuz στην κυπριακή ΑΟΖ με ισχύ μέχρι 20 Σεπτεμβρίου 2020.

Πάντως, οι ελληνικές δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού παραμένουν στην ευρύτερη περιοχή, παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις του τουρκικού πλοίου.

Σε ότι αφορά την φρεγάτα KEMAL REIS που φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα μετά την πρόσκρουση που είχε με την φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ, σύμφωνα με πληροφορίες αποχώρησε από το σημείο και να κατευθύνεται προς το ναύσταθμο του Ακσάζ.  

Μας ''σέρνει'' σε διάλογο το Βερολίνο - Προβληματίζει η στάση του Μ. Μαξίμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ίσες αποστάσεις κρατάει το Βερολίνο καθώς τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, όσο και ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας ζήτησαν να διεξαχθεί «απευθείας διάλογος» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Οι προκλήσεις πρέπει να τερματιστούν. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πολιτική λύση, μέσω ενός απευθείας διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και προεδρεύων του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο Χάικο Μάας.

Στον ίδιο τόνο ήταν και η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος επιβεβαίωσε τις επικοινωνίες της Μέρκελ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Καγκελάριος μίλησε χθες τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο Ερντογάν και ότι ασφαλώς μίλησε για την ανησυχητική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η θέση μας έχει αναφερθεί εδώ επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες και είναι σαφής: αυτές οι εντάσεις προκαλούν ανησυχία. Το σημαντικό είναι η αποκλιμάκωση και το να αποφευχθεί κάθε περαιτέρω όξυνση. Σημαντικό είναι τα δύο κράτη να μπουν σε απευθείας συνομιλία, στην οποία θα συζητήσουν πράγματι μεταξύ τους τα διαφιλονικούμενα θέματά τους του Δικαίου της Θάλασσας. Και αυτή είναι η θέση την οποία η Καγκελάριος - είναι βεβαίως και η θέση ολόκληρης της κυβέρνησης - υποστήριξε σε αυτές τις συνομιλίες», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν το Βερολίνο εφαρμόζει πολιτική ίσων αποστάσεων, σε αντίθεση με την Γαλλία, η οποία έχει λάβει σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι δεν θέλει να εκφράσει περαιτέρω αξιολόγηση για το θέμα και πρόσθεσε: «Η Καγκελάριος μίλησε και με τις δύο πλευρές της - αν θέλετε - διένεξης. Είναι σημαντικό και οι δύο εμπλεκόμενοι να αποφύγουν κάθε περαιτέρω κλιμάκωση και να επιδιώξουν μια λύση των διαφιλονικούμενων θεμάτων σε απευθείας συνομιλίες. Η έκκλησή μας για αυτό απευθύνεται και στους δύο και αυτό υπηρετούν και τέτοια τηλεφωνήματα, όπως τα πραγματοποίησε χθες η Καγκελάριος». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοβουλία αποκλιμάκωσης της έντασης από το Βερολίνο. Μια πρωτοβουλία που σύμφωνα με πληροφορίες προσδιορίζεται σε επίπεδο συμβούλων και συγκεκριμένα ρόλο αναμένεται να παίξουν η Ελένη Σουρανή από την ελληνική πλευρά και ο Ιμπραήμ Καλίν από την τουρκική. 

Κατά πληροφορίες, αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους συμβούλους του πρωθυπουργού και του τούρκου προέδρου μέσα στο επόμενο διάστημα. Κατά τις ίδιες πηγές, στην παρούσα φάση δεν αναμένεται δια ζώσης συνάντηση. Πάντως, η ελληνική πλευρά βάζει ορισμένες προϋποθέσεις για διάλογο: Να μην εξαντλήσει η Τουρκία τον χρόνο της NAVTEX και να αποσυρθεί το Oruc Reis και στρατιωτικός στολίσκος που το συνοδεύει.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή. «Με τη Μέρκελ μιλήσαμε και μου ζήτησε να ρίξουμε τους τόνους. Συμφωνήσαμε να δείξουμε καλή διάθεση. Ελπίζω να συμφώνησε το ίδιο και με την Μητσοτάκη, με τον οποίο μίλησε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Παράλληλα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη τύπου με τον Ελβετό ομόλογό του μίλησε για μια ελβετική διαμεσολάβηση και πρωτοβουλία και συγκεκριμένα είπε «ισορροπημένη, αντικειμενική, καλοπροαίρετη διαμεσολάβηση και είπαμε ναι δήλωσε ο Τσαβούσογλου ενώ ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε μεταξύ άλλων «περιμένουμε τους γείτονές μας στην Άγκυρα» 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ