Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Πέτσας προς Τουρκία: Λογικές παζαριού δεν γίνονται δεκτές

Για συζητήσεις που πραγματοποιούνται, ήδη, με την Τουρκία για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών που διακόπηκαν το 2016, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας

Σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής», επανέλαβε ότι για σημαντικά ζητήματα όπως ο καθορισμός ΑΟΖ «δεν κάνουμε σχόλια, βάζουμε υπογραφές όταν είμαστε έτοιμοι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθύμισε ότι αυτό έγινε με την Ιταλία και τώρα με την Αίγυπτο.

Επανέλαβε ότι, το μνημόνιο της Άγκυρας με τη διοίκηση της Τρίπολης είναι παράνομο, άκυρο και νομικά ανυπόστατο. 

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ενεργοποιήσαμε τις διεθνείς μας συμμαχίες και αναδείξαμε τις προκλητικές τουρκικές ενέργειες ως παράγοντα αποσταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο. Και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο έχει καταγγελθεί από την ΕΕ, τις μεγάλες, αλλά και τις γειτονικές χώρες και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα» σημειώνει.

Υπογραμμίζει την επιθυμία της Αθήνας για ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία σε μόνιμη βάση, αλλά και ιδιαίτερα σε περιόδους έντασης, προκειμένου να υπάρχει μια «βαλβίδα εκτόνωσης».

«Έχουμε πει ότι θέλουμε το διάλογο, αλλά με σεβασμό στις αρχές καλής γειτονίας και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, βασική πτυχή του οποίου αποτελεί η Σύμβαση των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας. Πραγματοποιούνται, ήδη, συζητήσεις για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών που διακόπηκαν το 2016, με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξαναπιάσει το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που το αφήσαμε, ανά πάσα στιγμή» σημειώνει.

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα του ελληνοτουρκικού διαλόγου ξεκαθαρίζει ότι:

«ένα ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα και είναι αντικείμενο προς συζήτηση και επίλυση: η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών».

Διευκρινίζει επίσης ότι:

«η πρόοδος στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στο Κυπριακό και, αντιστρόφως, η πρόοδος στο Κυπριακό μπορεί να βελτιώνει το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Λογικές παζαριού, όμως, που θέλουν τα πάντα στο ίδιο καλάθι, δεν γίνονται δεκτές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ