Ελληνοτουρκικά

Ανάλυση Δρούγου: Οι τουρκικές μπαμπεσιές και τα γερμανικά παιχνίδια

Κινούμενη άμμος οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ υπερισχύει το κλίμα αβεβαιότητας ως αποτέλεσμα μιας αόρατης και νεφελώδους διπλωματικής κινητικότητας από την πλευρά του Βερολίνου που πρέπει να μας προβληματίζει και απαιτεί προφανώς ετοιμότητα, γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει υποτροπή.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος για τον Ελεύθερο Τύπο

Οι Τούρκοι επισημαίνουν ότι στο ΝΑ Αιγαίο ανεστάλησαν για ένα μήνα οι ερευνητικές δραστηριότητές τους, ενώ μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ -έχοντας απλά αλλάξει το όνομα από «Ορουτς Ρέις» σε «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά»- συνεχίζουν τις παράνομες ερευνητικές δραστηριότητές τους στα θαλασσοτεμάχια 2 και 3 (ανοικτά της Αμμοχώστου), μη αναγνωρίζοντας ούτε καν την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειωτέον ότι η βερολινέζικη πρωτοβουλία επικεντρώθηκε στα αμιγώς Ελληνοτουρκικά και δεν ενέταξε τον «Θαλάσσιο Αττίλα-3» στο να αποτρέψει τις προκλητικές ενέργειές του (λες και για κάποιους είναι κάτι άλλο… «εξωγήινο» εκεί).

Η Αγκυρα επιδιώκει να ενταχθούν όλα τα θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων, προφανώς εμπλέκοντας ζητήματα που υπό λογικές συνθήκες είναι «κόκκινες γραμμές», όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών της Δωδεκανήσου και του Ανατολικού Αιγαίου, τα όρια του εθνικού εναερίου χώρου κ.ά. Και ασφαλώς ούτε νύξη για το εξωφρενικό τουρκο-λιβυκό μνημόνιο περί θαλασσίων ζωνών, για το οποίο το σύνολο της τουρκικής πολιτικο-στρατιωτικής ηγεσίας είναι αλαζονική και «υπερήφανη».

Η Αγκυρα με το «χωρίς όρους» στοχεύει στο να «ανοίξει τη βεντάλια», κάτι που είναι πρακτικά αδιανόητο για εμάς το να συζητηθούν τέτοια ευαίσθητα θέματα αφού αφορούν πάγια και κατοχυρωμένα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Και το ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο είναι ότι «δεν υπάρχει συμφωνία για το πώς και πότε θα αρχίσουν οι αμφιλεγόμενες διαπραγματεύσεις».

Πάντως διαχρονικά, επί δεκαετίες, έχουν λάβει χώρα πολλοί γύροι διαπραγματεύσεων, κυρίως μεταξύ των υψηλόβαθμων διπλωματών/πρέσβεων Σκοπελίτη και Ζιγιάλ, που δεν απέδωσαν κάποια πρακτικά αποτελέσματα λόγω της τουρκικής προκλητικότητας και πλεονεξίας.

Περίτεχνα και με ύπουλο τρόπο αναφορικά με τα ζητήματα της Κύπρου, η Αγκυρα ενισχύει την επεμβατική της θέση στην Αμμόχωστο, στοχεύοντας στο να αλλοιώσει το χαρακτήρα της περιοχής και να προβεί στην υλοποίηση δικής της έμπνευσης «προσαρμογών» στο περιβάλλον της πόλης από την πλευρά την «πολιτιστικο-οικολογική-τουριστική», αλλά στην ουσία κατοχυρώνοντας τη θέση του κατακτητή από τον «δεύτερο Αττίλα» του 1974 με άνοιγμα των Βαρωσίων.

Πληροφορίες του υπογράφοντα από το Βερολίνο φέρουν τον διευθυντή πολιτικών υποθέσεων της Καγκελαρίας, καθώς και τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Γερμανίας στην Ε.Ε. να ευνοούν μία τετραμερή των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος-Τουρκίας-Κύπρου και Κατεχομένων, Δένδια-Τσαβούσογλου, Χριστοδουλίδη, Οζερσάι, ενώ παράλληλα η Γερμανική Προεδρία προτίθεται να προωθήσει τη διεξαγωγή κάποιου forum στο οποίο να παραστούν υψηλόβαθμα στελέχη των εταιριών ΕΝΙ-ΤΟΤΑL-EXXON MOBIL με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τουρκικής κρατικής εταιρίας πετρελαίων TRAO ως και εκπροσώπου του ψευδοκράτους για να συζητήσουν «ενεργειακές λεπτομέρειες στην Ανατολική Μεσόγειο». Πάντως, δεν είναι βέβαιο αν θα έχουν αποτέλεσμα όλες αυτές οι πρωτοβουλίες της Ανγκελα Μέρκελ.

Ο Ακάρ

Σε εκτενή συνέντευξή του ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ στο Αλ Τζαζίρα του Κατάρ υποστήριξε με ειρωνικό και προκλητικό τρόπο ότι «οι Ελληνες γείτονές μας συμπεριφέρονται συναισθηματικά και προκαλούν», ενώ πρόσθεσε ότι «η Τουρκία θέλει να διαπραγματευτεί και να επιλύσει τα προβλήματα με ειρηνικό τρόπο, ωστόσο μια λύση στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία δεν είναι λύση».

Στη συνέντευξή του ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «εμείς είμαστε πάντοτε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης όλων των προβλημάτων στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο». Υπό αυτή την άποψη, συνέχισε, «παίρνουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας και τον αμοιβαίο διάλογο ως βάση.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε πει ότι δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα στη Γαλάζια Πατρίδα, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Οτι είμαστε αποφασισμένοι, πρόθυμοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντά μας εκεί. Κι αυτό δεν είναι απειλή, είναι διαπίστωση της κατάστασης».

Από πλευράς του, με το γνωστό ύφος, είπε ότι «είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε το συντομότερο, να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις και να επιλύσουμε το συντομότερο τα προβλήματά μας διά των διαπραγματεύσεων και της ειρηνικής οδού με πολιτισμένο τρόπο».

Ο Ακάρ έντονα υποστήριξε το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης λέγοντας ότι «τα προβλήματά μας πρέπει να τα δούμε αντικειμενικά, να είμαστε αντικειμενικοί», αναφέροντας ότι «αυτό που έγινε είναι ότι δύο κράτη, η Τουρκία που είναι ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, με τον εκπρόσωπο της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Ομοφωνίας (της Λιβύης) Σάρατζ.

Αυτές οι δύο οντότητες έκαναν μια συμφωνία μαζί. Τι το κακό υπάρχει με αυτό; Τι είναι λάθος σε αυτό; Αναφερόμαστε στο Διεθνές Δίκαιο. Σε τι αντίκειται με το Διεθνές Δίκαιο; Σε τι είναι αντίθετο με τους κανονισμούς του ΟΗΕ; Οπωσδήποτε σε τίποτα».

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...