Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Οι 24 ώρες που Ελλάδα και Τουρκία έφθασαν πριν τον πόλεμο

Για την Ελλάδα και συγκεκριμένα για το ΓΕΕΘΑ η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη. Τι σημαίνει αυτό, ότι συνεχίζει να υφίσταται ο βαθμός της «αυξημένης επιφυλακής» για το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων. Και για τον Στρατό και για την Πολεμική Αεροπορία και βεβαίως για το Πολεμικό Ναυτικό, με τον Στόλο να έχει σηκώσει ίσως το μεγαλύτερο βάρος διαχείρισης της κρίσης που επιχείρησε επί χάρτου να στήσει η Τουρκία, όπως γράφει ο Χρήστος Μαζανίτης για τον enikos.g.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όμως, όπως αποκαλύπτεται από γερμανικής πλευράς, Ελλάδα και Τουρκία έφθασαν μια ανάσα πριν από τον πόλεμο. Σύμφωνα με την Bild, η Άγκελα Μέρκελ αντιλήφθηκε πλήρως ότι οι Έλληνες όχι μόνο δεν πρόκειται να κάνουν πίσω αλλά είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν την οποία ένταση να μείνει σημειακή αλλά να τη γενικεύσει.

Κάπως έτσι, σύμφωνα με τις διαρροές από την γερμανική πλευρά, η κα Μερκελ φέρεται να διεμήνυσε προς την Τουρκία ότι σε περίπτωση σύγκρουσης με την Ελλάδα η Ευρώπη θα ταχθεί υποχρεωτικά στο πλευρό της.

Η τακτική της σιωπής

Ταυτόχρονα στην ελληνική πλευρά για πρώτη φορά παρατηρήθηκε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση της κατάστασης. Ήταν η «τακτική της σιωπής». Κανείς υπουργός ή πρωτοκλασάτο κυβερνητικό στέλεχος δεν είπε το παραμικρό σχετικά με την εν εξελίξει κατάσταση. Ο μόνος που ανέλαβε να πει δημοσίως κάτι σχετικά με την προκλητικότητα της Τουρκίας ήταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κι αυτό κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών.

Δυο είναι τα παραγόμενα αποτελέσματα αυτής της τακτικής. Το πρώτο ότι δεν καταγράφηκε η παραμικρή παραφωνία από την κεντρική γραμμή. Το δεύτερο ότι έδειξε πώς η Αθήνα πλέον αφήνει τα λόγια και μιλά με πράξεις. Κάτι που προκάλεσε σύγχυση στην Τουρκία αλλά ταυτόχρονα έκανε να ακουστεί με εκκωφαντικό τρόπο η αποφασιστικότητα δια της σιωπής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε «αυξημένη επιφυλακή»

Η αυξημένη επιφυλακή στην οποία επιμένει το ΓΕΕΘΑ έχει να κάνει με την τύποις συμπεριφορά της Τουρκίας. Μπορεί τα πλοία που είχαν εξέλθει από τον ναύσταθμο του Ακσάζ να χάραξαν ρότα επιστροφής σε αυτόν μετά από μια σύντομη παραμονή στα μικρασιάτικα παράλια ωστόσο η παράνομη NAVTEX παραμένει συνεπώς και η επιφυλακή μέχρι τις 2 Αυγούστου, όποτε και λήγει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν σταματούν πουθενά! Ρωσικό ΥΠΑΜ: Στρατιώτες του ΝΑΤΟ στις μάχες ως μισθοφόροι-40.000 Ρώσοι ξεχύνονται να καταλάβουν το Κουπιάνσκ (βίντεο)

Μήπως ο “μυστηριώδης” έως τώρα θάνατος του Ναβάλνι ήταν μήνυμα του Κρεμλίνου στην δύση για πιθανή δράση του ΝΑΤΟ στην...