Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκική Navtex: 15 πολεμικά πλοία, drones και F-16 προστατεύουν το Oruc Reis

Η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία προηγείται 1-0 και ότι επειδή η Ελλάδα δεν έχει δηλώσει υφαλοκρηπίδα στην περιοχή εκείνη δεν έχει ούτε δικαίωμα να εκδώσει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Αμετάβλητη παρουσιάζεται μέχρι σήμερα το πρωί η κατάσταση στο Αιγαίο και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις βασικές δυνάμεις του τουρκικού ναυτικού να παραμένουν στις θέσεις τους και τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να εξακολουθούν να είναι σε επιφυλακή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, η Τουρκία κατέβηκε στην Ανατολική Μεσόγειο με 15 πολεμικά πλοία, drones και μαχητικά F-16, καθώς ετοιμάζεται για έρευνες το ερευνητικό της σκάφος Oruc Reis.

Η εφημερίδα, που κυκλοφορεί με τίτλο «Το προστατεύουν 15 πλοία», επισημαίνει ακόμα ότι τα τουρκικά μαχητικά έκαναν πτήσεις σε χαμηλό ύψος πάνω στο Καστελόριζο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Oruc Reis, το οποίο είναι αγκυροβολημένο στην Αττάλεια συνοδεύεται από δύο βοηθητικά σκάφη, το Άταμαν και το Τζενγκίζ Χαν.

Σε δηλώσεις του στη Γενί Σαφάκ ο απόστρατος αντιναύαρχος Τζεμ Γκιουντερίζ αναφέρει ότι την τελευταία φορά που η Τουρκία είχε ανακοινώσει έρευνα σε εκείνη την περιοχή ήταν τον Οκτώβριο του 2018 αλλά επειδή τότε δεν είχε ανακηρύξει υφαλοκρηπίδα και δεν είχε υπογραφεί η συμφωνία με τη Λιβύη τελικά η έρευνα δεν έγινε.

Υποστηρίζει ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία προηγείται 1-0 και ότι επειδή η Ελλάδα δεν έχει δηλώσει υφαλοκρηπίδα στην περιοχή εκείνη δεν έχει ούτε δικαίωμα να εκδώσει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Την ίδια ώρα, η Hurriyet έχει ως τίτλο «Μάθημα μαθηματικών από την Άγκυρα στην Αθήνα», ενώ υποστηρίζει ότι το Καστελόριζο είναι μακριά από την Ελλάδα αλλά κοντά στην Τουρκία.

Αντίστοιχα, η Milliyet κάνει λόγο για την ένταση της Navtex και ότι θερμαίνονται τα νερά στη Μεσόγειο. Όπως αναφέρει 20 πλοία του τουρκικού ναυτικού αναχώρησαν από τη βάση του Άκσαζ για την περιοχή. Η Αθήνα ακύρωσε την τουρκική Navtex. Η Άγκυρα εξέδωσε 2 νέες Navtex στην ίδια περιοχή.

Η Cumhuriyet έχει ως τίτλο «O πόλεμος των Navtex. Κινήσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας για υφαλοκρηπίδα».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ