Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Γενικός συναγερμός και πλήρης επιφυλακή - Σε ετοιμότητα οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις

H προαναγγελία της Navtex από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό για έναρξη ερευνών του σεισμογραφικού σκάφους «ORUC REIS» σε θαλάσσια περιοχή ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο μεγαλύτερο τμήμα της, βρήκε τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πανέτοιμες και τη στρατιωτική ηγεσία να ενεργοποιεί άμεσα το σχέδιο γενικού συναγερμού από τον Έβρο έως και το Καστελόριζο,όπως γράφει ο Κώστας Σαρικάς στοnewpost.gr.

Σχέδιο ήδη έτοιμο το οποίο θα «ξεδιπλωθεί» ανάλογα με τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας αφού το ελληνικό επιτελείο εδώ και καιρό έχει επεξεργαστεί όλα τα πιθανά και απίθανα σενάρια και διαθέτει για όλα απαντήσεις έτοιμες να εφαρμοστούν άμεσα στην πράξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήδη εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες η κινητικότητα που παρατηρήθηκε στους τουρκικούς ναυστάθμους, τόσο στο Ακσάζ απέναντι από τη Ρόδο όσο και στη Σμύρνη, έχει χτυπήσει «καμπανάκι». Η συγκέντρωση στους δύο ναυστάθμους του Αιγαίου σχεδόν του συνόλου του τουρκικού στόλου αποτέλεσε την πρώτη σοβαρή ένδειξη ότι οι γείτονες προετοιμάζονται για ναυτική επιχείρηση, η οποία θα αφορά έναρξη σεισμογραφικών ερευνών.

Στο Πολεμικό Ναυτικό το οποίο εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα διαθέτει κάτι παραπάνω από έντονη παρουσία σε όλες τις περιοχές ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων η επιφυλακή άμεσα ανέβηκε σε υψηλότερο επίπεδο. Κάθε τουρκική κίνηση βρίσκεται στο μικροσκόπιο, ενώ Μονάδες του Στόλου, τόσο επιφανείας όσο και υποβρύχια, ήδη είχαν κινηθεί προς «κρίσιμες» περιοχές αυξάνοντας τον βαθμό επιτήρησης. 

Σε εγρήγορση είχε τεθεί ήδη και η Πολεμική Αεροπορία αφού παρατηρήθηκε συγκέντρωση δυνάμεων σε τουρκικά αεροδρόμια κυρίως στα νότια της χώρας, όπως στη βάση του Ντάλαμαν απέναντι από τη Ρόδο.

Όλα προμήνυαν ότι οι γείτονες κάτι ετοιμάζουν, με τους Έλληνες επιτελείς να έχουν ήδη βγάλει όλα τα έτοιμα από καιρό σχέδια πάνω στο τραπέζι των επιχειρήσεων και να περιμένουν την επόμενη κίνηση της Άγκυρας η οποία δεν άργησε να έρθει. Η έκδοση της Navtex για έρευνες του «ORUC REIS» σε μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή περίπου 120 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου η οποία περιλαμβάνει στο μεγαλύτερο μέρος της τμήμα ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων συνοδεύτηκε άμεσα από μαζική έξοδο μεγάλου αριθμού τουρκικών πολεμικών πλοίων τόσο από το ναύσταθμο του Ακσάζ όσο και από της Σμύρνης. Τα τουρκικά πολεμικά πλοία μάλιστα τα όποια βγήκαν από το ναύσταθμο των γειτόνων απέναντι από τη Ρόδο τουλάχιστον 17, μεταξύ των οποίων φρεγάτες, κορβέτες, ταχέα σκάφη, υποβρύχια και βοηθητικά πλοία, αναπτύχθηκαν άμεσα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Ήδη όμως εκεί υπήρχαν Μονάδες του Ελληνικού Στόλου σε καίριες θέσεις ενώ μεγάλος αριθμός πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται παντού στο Αιγαίο, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του Αρχηγείου Στόλου και περιμένει τις επόμενες τουρκικές κινήσεις. Στις πλέον «κρίσιμες» θέσεις έχουν αναπτυχθεί ήδη και οι «σιωπηλοί κυνηγοί» του Στόλου, τα ελληνικά υποβρύχια. Το Πολεμικό Ναυτικό κάθε άλλο παρά αιφνιδιάστηκε αντίθετα επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά και πλέον αναμένει νέες εντολές.

Άμεση όμως ήταν και η αντίδραση της Πολεμικής Αεροπορίας με όλες τις Πολεμικές Μοίρες να βρίσκονται από την πρώτη στιγμή σε πλήρη ετοιμότητα όπως και όλες οι Μονάδες αεράμυνας από τον Έβρο έως τη Ρόδο. Το σύνολο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τέθηκε άμεσα σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής ειδικά σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Χαρακτηριστικό της αποφασιστικότητας ήταν το βλέμμα του «πρασινοσκούφη» Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου τη στιγμή που έφτανε στο γραφείο του επιστρέφοντας από την Κύπρο. Τις προηγούμενες εβδομάδες ο καταδρομέας Αρχηγός μαζί με τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων είχε ήδη σχεδιάσει και προετοιμάσει όλες  τις ενέργειες άμεσης αντίδρασης σε κάθε ενδεχόμενο και μόλις έγινε γνωστή η είδηση για την έκδοση Navtex το σχέδιο ενεργοποιήθηκε άμεσα. 

Από την πρώτη στιγμή οι Επιτελείς βρίσκονται στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων και ενημερώθηκε αναλυτικά τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Οι eλληνικές Ένοπλες Δυνάμεις περιμένουν τώρα τον απόπλου του «ORUC REIS», το οποίο θεωρείται δεδομένο ότι θα συνοδεύεται από μεγάλο αριθμό τουρκικών πλοίων με ρότα  προς την περιοχή των ερευνών. Κάθε ώρα που περνά θεωρείται κρίσιμη με την Αθήνα και τη στρατιωτική ηγεσία να διαθέτει σχέδια τα οποία θα εφαρμοστούν άμεσα στην πράξη σε κάθε ενδεχόμενο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ