Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Κλήθηκαν "στα όπλα" οι εθνοφύλακες - Πού βρίσκεται το Oruc Reis

Σε πλήρη ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας από τον Έβρο έως την Κρήτη, μετά την προκλητική NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία, όπως σας είχαμε ενημερώσει νωρίτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πρόθεση της Άγκυρας να πραγματοποιήσει σεισμογραφικές έρευνες νοτιοανατολικά της Κρήτης εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έχει σημάνει συναγερμό στις ένοπλες δυνάμεις τις χώρας, οι οποίες φαίνεται να κινούνται σε πλήρη ετοιμότητα.

Από την πρώτη στιγμή δόθηκε εντολή αναστολής των αδειών στα στελέχη του στρατεύματος στον Έβρο, ενώ απαγορεύτηκε η έξοδος από τα στρατόπεδα των νησιών του Αιγαίου στα στελέχη, μετά το πέρας της προβλεπόμενης υπηρεσίας τους. Παράλληλα σε πολλά ακριτικά νησιά, όπως η Σύμη, κλήθηκαν στο στρατόπεδο εθελοντές εθνοφύλακες.

Πού βρίσκεται τώρα το Oruc Reis

Σύμφωνα με το marinetraffic, μέχρι αυτή την ώρα το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται ακόμη αγκυροβολημένο ανοιχτά της Αττάλειας, σε απόσταση περίπου 70 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο.

Σύμφωνα με την τουρκική navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας, η περιοχή που έχει δεσμευτεί έως τις 2 Αυγούστου, βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης, περιοχή η οποία όπως μετέδωσε η ΕΡΤ είναι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

 

 

Παρακολουθούν τις κινήσεις του Α/ΓΕΕΘΑ οι Τούρκοι

 

Όπως φαίνεται και μέσα από αναρτήσεις όπως η παρακάτω,  Τούρκοι φαίνεται να παρακολουθούν στενά τα "βήματα" του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνοιυ Φλώρου, ο οποίος όπως αναφέραμε νωρίτερα λόγω της κλιμάκωσης της κατάστασης με την Τουρκία, φέρεται να επέστρεψε εσπευσμένα από την Κύπρο στην Αθήνα.

 

Κρεσέντο προκλητικότητας με μπαράζ παραβιάσεων

Σε 82 Παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου χώρου προχώρησαν σήμερα Τρίτη, τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο, στον απόηχο της προκλητικής NAVTEX. 

Ειδικότερα, έξι σχηματισμοί αποτελούμενοι από F-16 και F-4, όπως επίσης τρία κατασκοπευτικά αεροσκάφη CN-235 και ένα ελικόπτερο προχώρησαν σε 82 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και σε 17 παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Σημειώθηκαν εννέα εικονικές αερομαχίες ενώ οκτώ αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

Δεκατέσσερις εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά F-16. Ειδικότερα, τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από τις νήσους Στρογγυλή και Μεγίστη στα 12.500 πόδια. Επιπρόσθετα, στις 14:56, το ίδιο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από τη Μεγίστη στα 29.000 πόδια.

Επιπρόσθετα, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις, στις 16:12 πάνω από τη Ρω στα 17.000 ποδιά και στις 16:16 άνωθεν της Μέγιστης και της Στρογγύλης στα 21.000 ποδιά. στη συνεχεία, δεύτερο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16, πραγματοποίησε υπερπτήσεις, στις 16:26 πάνω από τη Ρω και τη Μεγίστη στα 29.000 ποδιά και στις 16:31 άνωθεν της Μεγίστης στα 9.500 ποδιά. στη συνεχεία, τρίτο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις, στις 16:41 άνωθεν της Μεγίστης στα 11.000 ποδιά, στις 16:42, πάνω από τη Ρω στα 5.000 ποδιά, στις 16:43 πάνω από τη Ρω στα 9.000 ποδιά και στις 16:51 πάνω από τη Ρω στα 13.000 ποδιά.

Αναλυτικά τα στοιχεία από το ΓΕΕΘΑ:

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 21η ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 6 (5×2 F-16 και 1×2 F-4)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 4 (3 CN-235 και 1 Ε/Π)

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 16

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 8

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 17

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 82 (50 από τα CN-235 και 32 από τα μαχητικά)

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 9

ΠΕΡΙΟΧΗ : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

1. Δεκατέσσερις εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά F-16.

2. Τα ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ