Ελληνοτουρκικά

Ακαδημία Αθηνών: «Κηλίδα για πάντα για τον τουρκικό λαό» θα είναι η Αγία Σοφία

«Κηλίδα για πάντα για τον τουρκικό λαό» θα αποτελεί η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αναφέρει σε ψήφισμά της η Ακαδημία Αθηνών, καταγγέλλοντας την πράξη του Ερντογάν ως μέγα σφάλμα.

Το ψήφισμα της Ακαδημίας απευθύνεται προς όλες της Ακαδημίες της Ευρώπης για την μεταβολή που συνετελέσθη, αυτού του περίλαμπρου μνημείου της Αγίας Σοφίας, από μνημείου πολιτισμού και πνεύματος, σε εν ενεργεία χώρο της μωαμεθανικής λατρείας.

Το πλήρες ψήφισμα της Ακαδημίας Αθηνών έχει ως εξής:

«Η Ακαδημία Αθηνών απευθύνεται προς τις Ακαδημίες της Ευρώπης, με τις οποίες τη συνδέει κοινή καταγωγή και κοινοί πνευματικοί και επιστημονικοί σκοποί, για να καταγγείλει την μεταβολή του περίλαμπρου μνημείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μνημείο πολιτισμού και πνεύματος, σε εν ενεργεία χώρο της μωαμεθανικής λατρείας.

Η απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934, που ακριβώς σε αυτό απέβλεπε, να αποδώσει δηλαδή στο μνημείο τον χαρακτήρα παγκοσμίου προσκυνήματος, ήταν αντάξια του μνημείου και ήταν σοφή. Η επαναφορά του μνημείου σε χρήση, που ο ίδιος ο αναγεννητής του τουρκικού κράτους είχε απορρίψει, είναι μεγάλο σφάλμα. Θα αποτελεί για πάντα πλέον κηλίδα για τον τουρκικό λαό, τον οποίον εμφανίζει να οικειοποιείται αυθαίρετα ένα μνημείο – κτήμα όλων των ανθρώπων και σύμβολο καλής θέλησης και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ