Ελληνοτουρκικά

"Στην Αγιά Σοφιά οι αγιογραφίες δεν θα καλυφθούν ούτε με λέιζερ ούτε με φως"

Ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, διέψευσε ότι τα ψηφιδωτά της Αγιάς Σοφιάς θα καλυφθούν με λέιζερ ή με φώτα, προκειμένου να λειτουργήσει ως τζαμί.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη, ο Ερσόι είπε, όιτ «ποτέ δεν εξέτασε το υπουργείο μας μελέτη κάλυψής τους με λέιζερ ή με φώτα. Ούτε και θα εξετάσει». Πρόσθεσε δε, ότι «κινούμαστε λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις της επιτροπής και του προέδρου της Unesco στην Τουρκία, Οτζάλ Ογούζ. Δεν αγνοούμε την Unesco σε αυτή τη διαδικασία. Λαμβάνουμε υπόψη όλους τους ειδικούς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα καλυφθούν έστω με κουρτίνες, είπε: «Περιμένετε την 24η Ιουλίου. Αλλά το σίγουρο είναι, ότι ούτε λέιζερ, ούτε φως θα είναι. Αυτό είναι σαφές». Ο Τούρκος υπουργός σημείωσε επίσης, ότι έχουν επιταχυνθεί οι εργασίες στο εσωτερικό και το εξωτερικό του μνημείου, για τη μετατροπή σε τζαμί, ενώ αργότερα θα αναζητηθεί ένας μεγαλύτερος προϋπολογισμός για περισσότερες αλλαγές.

Νωρίτερα, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων είχε προβεί σε ανακοίνωση σχετικά με το θέμα αυτό, υποστηρίζοντας ότι τα ψηφιδωτά και οι αγιογραφίες θα πρέπει να καλυφθούν με κουρτίνες ή θα πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος συσκότισής τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ