Ελληνοτουρκικά

Καλεντερίδης: «Ο Ερντογάν θέλει να αποκαθηλώσει τον Κεμάλ»

Ο στρατιωτικός αναλυτής τόνισε ότι η πράξη του τούρκου προέδρου με την Αγιά Σοφιά, είναι η αρχή της απειλής του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την πρόβλεψή του ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την απόφασή του να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, θα «απειλήσει» κι άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, εξέφρασε ο Σάββας Καλεντερίδης.

«Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας και του Πόντου έχουν πιο φρέσκες τις πληγές στο σώμα τους, από αυτές τις πολιτικές που επανέρχονται από την Τουρκία, οι οποίες επανέρχονται επειδή δεν διεκδικήσαμε τη δικαίωση. Και όχι εκδικητικά, επουλωτικά θα έλεγα. Εμείς παρασυρθήκαμε σε έναν δρόμο που ήταν αδιέξοδος. Όταν ο Ερντογάν σε απειλεί και σε πολεμάει δεν μπορείς να την αντιμετωπίσεις με ευχολόγια και ρητορική που ακολούθησε ο ελληνισμός τις τελευταίες δεκαετίες», τόνισε ο κ. Καλεντερίδης στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και συνέχισε:

«Δεν διεκδικήσαμε τη δικαίωση και οι μεγάλες δυνάμεις παίζοντας το παιχνίδι του εκκρεμούς με την Τουρκία ή το ανάποδο, δεν αποφασίζουν να βάλουν σε τάξη την περιοχή. Αυτό που συμβαίνει είναι αποτέλεσμα του κενού που άφησαν οι ΗΠΑ για να ασχοληθούν με την Κίνα και αυτό εκμεταλλεύεται η Τουρκία».

«Το εγχείρημα του Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά μπορεί να θεωρείται τεχνοκρατικά μια εσωτερική υπόθεση, γι αυτό οι ανακοινώσεις των ΥΠΕΞ είναι ήπιες, όμως δίνει την ευκαιρία να καταδείξουμε την απειλή της Τουρκίας στις χώρες της ΕΕ. Οι φλόγες που καίνε τώρα την Ελλάδα, αύριο θα κάψουν την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία. Στην Τουρκία μιλούν για την απελευθέρωση της Αγιά Σοφιάς, από τα δεσμά που είχαν βάλει οι “κακοί”, μέσω του Κεμάλ, το οποίο θεωρούσαν ότι ήταν όργανό τους. Ήδη λένε ότι θα χρησιμοποιήσει τη νότια Αφρική για να κάνει εισβολή στην Ιταλία, το ίδιο θα κάνει και με το Παρίσι και την Ισπανία. Είναι ευκαιρία, μετά την πράξη αυτή του Ερντογάν, να δουλέψουμε όχι μόνο σε επίπεδο ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, για να καταφέρουμε να αφυπνίσουμε την Ευρώπη», πρόσθεσε και κατέληξε:

«Το πολιτικό Ισλάμ θεωρεί ότι ο Κεμάλ παραδόθηκε στους Άγγλους και με βάση αυτό υπέγραψε τη συνθήκη της Λωζάνης, γι αυτό και ανακοίνωσαν την πρώτη προσευχή στις 24 Ιουλίου, για να “χτυπήσουν” αυτή την υπογραφή. Θεωρούν ότι ήταν προδοσία του Κεμάλ και ο Ερντογάν θέλει να αποκαταστήσει αυτήν την κατάσταση και να τον αποκαθηλώσει».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...