Αγιά Σοφιά
Ελληνοτουρκικά

Τσελίκ για Αγία Σοφία: "Η Ελλάδα δεν δικαιούται να μιλάει"

Προκαλεί τον Ελληνισμό και πάλι η Άγκυρα, δια στόματος του Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος θεωρεί πως η Αγία Σοφία θα διατηρηθεί καλύτερα ως τζαμί και η Ελλάδα δεν λόγο να παίρνει θέση σε αυτό το ζήτημα.

Σε αυτές τις καταστάσεις οδήγησε η διαχρονική αδράνεια της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης και η ρητορική της "παγκόσμιας κληρονομιάς', ενώ από την πρώτη στιγμή θα έπρεπε να έχουμε προχωρήσει σε αντίποινα και όχι σε "καυστικές" δηλώσεις και επίκληση των "παγκόσμιων" μνημείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τον Ομέρ Τσελίκ, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία απαιτούν αποδείξεις ότι η Αγία Σοφία θα είναι ανοιχτή σε ανθρώπους όλων των θρησκειών και πρόσθεσε ότι «θα δουν ότι το τζαμί θα είναι ανοιχτό για ανθρώπους όλων των θρησκειών όταν αυτό γίνει λειτουργικό στις 24 Ιουλίου».

Η Αγία Σοφία «θα διατηρηθεί καλύτερα» μετά την απόφαση μετατροπής της σε τζαμί, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP στην Τουρκία Ομέρ Τσελίκ, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν έχει ούτε ένα τζαμί στην πρωτεύουσά της και γι’ αυτό δεν δικαιούται να μιλάει. 

Όπως δήλωσε ο ίδιος, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία απαιτούν αποδείξεις ότι η Αγία Σοφία θα είναι ανοιχτή σε ανθρώπους όλων των θρησκειών.

«Θα δουν ότι το τζαμί θα είναι ανοιχτό για ανθρώπους όλων των θρησκειών όταν αυτό γίνει λειτουργικό στις 24 Ιουλίου» πρόσθεσε.
Απευθυνόμενος στην UNESCO, σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι της θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή σε κάθε συνεργασία διατήρησης της Αγίας Σοφίας ως παγκόσμια κληρονομιά.

Νωρίτερα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε επιτεθεί στην Ελλάδα για το γεγονός ότι η Αθήνα δεν διαθέτει τζαμί τονίζοντας ότι:

«Η μόνη χώρα χωρίς τζαμί στην πρωτεύουσα είναι η Ελλάδα. Βλέπουμε τη δίωξη των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Η Ελλάδα σίγησε το Αδδάν, βάζοντας τον κορονοϊό ως δικαιολογία. Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να μιλάει για αυτό».

Η Αγία Σοφία ήταν αρχικά χριστιανικός ναός που μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς έγινε τζαμί, αλλά στη συνέχεια με απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκι, έγινε μουσείο ανοιχτό σε όλους. Μετά το Προεδρικό Διάταγμα που υπέγραψε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα, η Αγία Σοφία ξανάγινε τζαμί. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Η Κομισιόν ενέκρινε την επόμενη φάση-Αναμένουμε την κατασκευή πρωτότυπων υπερσύγχρονων Κορβετών μέσω PESCO με στόχο το ελληνικό ΠΝ

Η χώρα μας μέσω αυτού του προγράμματος έχει μια μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης της δυνατότητας της να κατασκευάσει αρκετές...