ΑΟΖ Ελλάδας- Κύπρου
Ελληνοτουρκικά

Κ. Φίλης για Τουρκία: «Είναι μέρος της στρατηγικής τους οι ασφυκτικοί όροι»

Μέσα σε λίγες ώρες, η Τουρκία, από τις ακραίες τοποθετήσεις επιχειρεί να κατεβάσει τους τόνους ζητώντας να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Ελλάδα.

Αυτήν την αλλαγή στάσης σχολίασε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ο Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι με αυτόν τον τρόπο, η Τουρκία προσπαθεί να διαπραγματευτεί με τη χώρα μας, υπό ασφυκτικούς όρους.

«Αυτή η βαθιά αντίφαση είναι μέρος της τουρκικής στρατηγικής. Η Τουρκία αυτό που επιθυμεί είναι να φέρει την Ελλάδα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με όρους ασφυκτικούς για την ελληνική πλευρά, σε μια διαπραγμάτευση που θα γίνει σε διμερές επίπεδο, χωρίς την εμπλοκή τρίτων, γιατί η Τουρκία θεωρεί ότι έτσι θα έχει το πλεονέκτημα απέναντι σε εμάς,  και μια διαπραγμάτευση η οποία θα γίνει αφού εμείς αποδεχτούμε τη δημιουργία τετελεσμένων, όπως είναι το τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Αν η Ελλάδα έλεγε ότι η Τουρκία έχει καλή διάθεση και είναι πρόθυμη να συζητήσει μαζί μας, να αναιρέσει το τουρκολιβυκό σύμφωνο, γιατί αυτό είναι προϋπόθεση διαλόγου, είμαι βέβαιος ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Όπως αντίστοιχα και η Τουρκία θα δυσκολευόταν πάρα πολύ να συζητήσει με την Ελλάδα αν είχαμε προχωρήσει σε συμφωνία με την Αίγυπτο, η οποία ακυρώνει το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Η Τουρκία, μετά από ένα χρόνο διπλωματικής κινητικότητας, η οποία εστίασε στα πλωτά γεωτρύπανα, στην παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, στην παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας μέσω του τουρκολιβυκού συμφώνου και σε μια σειρά ενεργειών που αμφισβητούν ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρα μας, έρχεται και λέει ότι έκανα έκανα ας συζητήσουμε και ας διαπραγματευτούμε. Όμως οι όροι και οι βάσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από ελληνικής πλευράς», ανέλυσε ο κ. Φίλης στον Alpha και το «Εκτός Γραμμής», με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα και συνέχισε:

«Τι φοβάται η Τουρκία; Ότι ενδεχομένως, η κινητικότητα που δείχνει η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, με τη διάθεση να βρούμε έναν κοινό παρανομαστή με την Αίγυπτο, θέλει να προλάβει τις εξελίξεις. Επίσης θέλει να δείξει στην κοινότητα ότι δεν είναι μια δύναμη που την κατηγορούν ως τον νταή της περιοχής, αλλά κάνει δημόσια έκκληση για διάλογο στην Ελλάδα κι εκείνη δεν την αποδέχεται. Ο διεθνής παράγοντας δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες, θα πει καθίστε να τα βρείτε».

Για τη στάση της Ευρώπης: «Το περιστατικό με τους Γάλλους ήταν η κορύφωση μιας τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας στην περιοχή, αλλά μήπως δεν γνώριζαν ότι το περασμένο τρίμηνο η Τουρκία παραβίασε και έκανε σουρωτήρι το εμπάργκο του ΟΗΕ σε σχέση με τη Λιβύη».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ