Ελληνοτουρκικά

Η Αγιά Σοφιά ετοιμάζεται για επανακατάκτηση

Του Άγγελου Ρούσσου

Κι ενώ ο “σουλτάνος” προκαλεί εκ νέου λέγοντας πως "δεν θα πάρουμε την άδειά σας για να κάνουμε τζαμί την Αγιά Σοφιά” , κι ενώ η πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος, Μεράλ Ακσενέρ κατήγγειλε τον Ερντογάν για την πρόκληση «τεχνητών κρίσεων» , το Κρατικό Συμβούλιο της Τουρκίας έχει προγραμματίσει συνεδρίαση στις 2 Ιουλίου για να συζητήσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέθεσε στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να μελετήσει τη δυνατότητα επιστροφής του καθεστώτος τζαμιού στην Αγία Σοφία. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και έχει ήδη προκαλέσει δυσαρέσκεια στους κόλπους της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Μπορεί να αναθεωρηθεί η κατάσταση ενός εκ των συμβόλων της Κωνσταντινούπολης, της Αγίας Σοφίας; Αυτό το ζήτημα, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, θα τεθεί σε συνεδρίαση του τουρκικού κρατικού συμβουλίου στις 2 Ιουλίου. Σημειώστε ότι το Κρατικό Συμβούλιο είναι το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας. Αυτή είναι η τελευταία λύση όπου οι πολίτες μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε έφεση. Νωρίτερα, το Κρατικό Συμβούλιο απέρριψε επανειλημμένα όλα τα αιτήματα για επιστροφή του κτηρίου σε κατάσταση τζαμιού. Τούρκοι πολίτες έχουν υποβάλει τέτοιες αναφορές από το 1934. Τότε, το υπουργικό συμβούλιο της χώρας αποφάσισε να μετατρέψει το αρχιτεκτονικό μνημείο σε μουσείο.

Τώρα οι τουρκικές αρχές δίνουν όλο και πιο ξεκάθαρα μηνύματα ότι είναι έτοιμες να επανεξετάσουν την απόφαση της δεκαετίας του 1930. Εκείνη την εποχή, η χώρα κινούνταν προς έναν ολοένα μεγαλύτερο κοσμικισμό και το σημερινό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (AKP) υποτίθεται πως ονομάζεται ως ο πιο λαμπρός εκπρόσωπος του «πολιτικού Ισλάμ». Η αναθεώρηση της κατάστασης υποστηρίχθηκε θερμά από τον πλησιέστερο σύμμαχο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - τον επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικών Devlet Bahceli. «Εάν ο Αλλάχ το επιτρέψει, τότε από την Αγία Σοφία δεν θα ακούγεται ο ήχος των καμπάνων, αλλά το κάλεσμα για προσευχές από μουσουλμάνους», είπε.

Για παράδειγμα, στις 29 Μαΐου, όταν γιορτάστηκε στην Τουρκία η 567η επέτειος από την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τα τουρκικά στρατεύματα, τα μέσα ενημέρωσης επέστησαν την προσοχή στο γεγονός ότι στην Αγία Σοφία διάβαζαν τη Σούρα του Κορανίου - Al-Fatiha.

Ρωσικά ΜΜΕ μπλέκουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις λέγοντας Ταυτόχρονα κάθε φορά που διαβάζονταν σούρες από το Κοράνι στην Αγία Σοφία,αυτό προκαλούσε την δυσαρέσκεια από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών που είναι “στην πραγματικότητα, ο κληρονόμος της πεσμένης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας”.

Τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρονται στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και στις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτοπούλου που “ανακοίνωσε ότι η χώρα του ήταν έτοιμη για στρατιωτική σύγκρουση με την Τουρκία”. Την ίδια ημέρα, η τουρκική εφημερίδα Hurriyet ανέφερε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέθεσε στο κόμμα του να μελετήσει το ενδεχόμενο αλλαγής του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας σε συνεδρίαση της κεντρικής εκτελεστικής επιτροπής.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από τη δημοσίευση, ο Τούρκος πρόεδρος προέτρεψε τους συνεργάτες του να «προσέχουν και να μην βιαστούν» και επέμεινε ότι ακόμη και με τη μορφή τζαμιού, η Αγία Σοφία πρέπει να είναι ανοιχτή στους τουρίστες ακολουθώντας το παράδειγμα του Μπλε Τζαμιού απέναντι από αυτήν.

Σύμφωνα με τον Timur Akhmetov, εμπειρογνώμονα στο Ρωσικό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο οποίος ζει στην Άγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να θέσει ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα προκειμένου να αυξήσει τα ποσοστά του πριν από τις πιθανές πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές. «Επισήμως, δεν έχουν προγραμματιστεί πρόωρες εκλογές, αλλά συζητούνται πολλά σε πολιτικούς κύκλους και τα κόμματα προετοιμάζονται», δήλωσε ο κ. Akhmetov στο Κομερσάντ. «Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα μπορούσε να γίνει μέρος του εκλογικού προγράμματος του Ερντογάν. Είναι πιθανό ότι περιμένει την αντιπολίτευση να επικρίνει την πρωτοβουλία του, και σε αντάλλαγμα θα τους κατηγορήσει ότι προδίδουν εθνικές αξίες. Επιπλέον, ένας τέτοιος συνδυασμός μπορεί να αποτρέψει την ένωση της αντιπολίτευσης, χωρίζοντάς την σε κοσμικές και συντηρητικές δυνάμεις»

Ένας άλλος πολιτικός επιστήμονας, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Sutchu Imam στην πόλη Kahramanmaras Togrul Ismail πιστεύει επίσης ότι η αναθεώρηση του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας έχει μεν πολιτικούς λόγους, αλλά και άλλους. «Νομίζω ότι αυτό το ερώτημα δεν θα είχε τεθεί αν δεν υπήρχε τόσο σκληρή αντιπαράθεση με την Ελλάδα. Η Άγκυρα επιδιώκει να υπογραμμίσει τη σταθερή της θέση»,, είπε ο κ. Ismail στο Kommersant. Επιπλέον, οι αρχές ενδέχεται να προσπαθήσουν να αποσπάσουν την προσοχή του πληθυσμού από τις πολλές ταλαιπωρίες που προκαλούνται από τον κορονοϊό. Σε ορισμένους δήμους, όπου η αντιπολίτευση κέρδισε τις εκλογές, ελήφθησαν πιο αποτελεσματικά μέτρα και αυτή η απώλεια πρέπει να εξαλειφθεί. " Ταυτόχρονα, ο κ. Ισμαήλ δεν πιστεύει ότι το ζήτημα μπορεί να θεωρηθεί επιλυμένο ή ότι εάν η Αγία Σοφία μετατραπεί σε τζαμί, θα ακολουθήσουν κάποιες σοβαρές αλλαγές.

«Εάν γίνει κάτι, οι αρχές θα βρουν έναν τρόπο να διατηρήσουν τη χριστιανική διακόσμηση και να αφήσουν το μνημείο προσιτό σε όλους», δήλωσε ο Τόγκρουλ Ισμαήλ.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ