Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Γερμανικά ΜΜΕ: ''Γκρίζα ζώνη Αιγαίο & Ανατολική Μεσόγειος!''

Mετά το Bloomberg, έρχεται νέο χτύπημα και από τα Γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία εμμέσως πλην σαφώς όμως, ''γκριζάρουν'' Αιγαίο και Α. Μεσόγειο, κάνοντας ένα τρομερό ''δώρο'' στον Ερντογάν. 

Είναι πραγματικά προκλητικό κάποιοι να ''μοιράζουν'' το Αιγαίο μας και να ωθούν την Τουρκία στο να συνεχίσει τις παράνομες έρευνες. Βέβαια φταίει και η Αθήνα, η οποία τόσα χρόνια περίμενε και περιμένει βοήθεια από την ΕΕ! 
 
Το χαρακτηριστικό σημείο του άρθρου:

''Προς το παρόν πρόκειται απλώς για πόλεμο νεύρων. Θα μπορούσε όμως να υπάρξει κλιμάκωση της σύγκρουσης εάν η Τουρκία εμφανιστεί στις διαφιλονικούμενες θαλάσσιες περιοχές με ερευνητικά και πολεμικά πλοία.'' 

Δηλαδή για τους Γερμανούς οι περιοχές που ανήκουν στην Ελλάδα είναι διαφιλονικούμενες! 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι αναφέρουν: 

«Διαμάχη για τον ορυκτό πλούτο στη Μεσόγειο: η Ελλάδα θέλει να δείξει στην Τουρκία τα δόντια της» είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Δημοσιογραφικού Δικτύου Γερμανίας (Redaktionsnetzwerk Deutschland).

Αναφερόμενο στη νέα ένταση στα ελληνουρκικά με φόντο τις επιδιωκόμενες από την Άγκυρα έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ, το δίκτυο σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Εγείροντας τις αξιώσεις της η Άγκυρα παραπέμπει σε συμφωνία που υπέγραψε στα τέλη του 2019 ο πρόεδρος Ερντογάν με τον λίβυο πρωθυπουργό Σάρατζ. Με τη συμφωνία οι δυο μοίρασαν μεταξύ τους έναν θαλάσσιο διάδρομο μεταξύ των τουρκικών και των λιβυκών ακτών, αδιαφορώντας για τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται εντός αυτού. Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία οικειοποιήθηκε περιοχές, οι οποίες βάσει τους διεθνούς δικαίου της θάλασσας ανήκουν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας. ΕΕ και ΗΠΑ θεωρούν ότι η τουρκο-λιβυκή συμφωνία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο». 

 

Προς κλιμάκωση της σύγκρουσης; 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ερντογάν όμως δεν φαίνεται να πτοείται. Ήδη στις αρχές του χρόνου προανήγγειλε ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει «όσο το δυνατόν ταχύτερα» με τις έρευνες στην περιοχή για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου. Με την οριοθέτηση των 24 οικοπέδων και την παροχή άδειας στην κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ η Τουρκία προωθεί τώρα τα σχέδιά της. Ο έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επισήμανε ότι η Ελλάδα «θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα». Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε ότι η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές στην Τουρκία ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές και πως ''δεν θα διστάσει να δείξει στην Τουρκία τα δόντια της''.

Προς το παρόν πρόκειται απλώς για πόλεμο νεύρων. Θα μπορούσε όμως να υπάρξει κλιμάκωση της σύγκρουσης εάν η Τουρκία εμφανιστεί στις διαφιλονικούμενες θαλάσσιες περιοχές με ερευνητικά και πολεμικά πλοία. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου διεμήνυσε αυτή την εβδομάδα: ''Είμαστε έτοιμοι για γεωτρήσεις''».

Ελλάδα: Επιθετική ή δυναμική παρακολούθηση των συνόρων; 


«Η Ελλάδα μεταφέρει χιλιάδες πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα» είναι ο τίτλος άρθρου στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel που σημειώνει: «Οι υπερπλήρεις καταυλισμοί στα ελληνικά νησιά αρχίζουν και αδειάζουν: λόγω της πολιτικής που ακολουθεί η Ελλάδα στα σύνορα, υπάρχουν πλέον ελάχιστοι νεοαφιχθέντες. Επιπλέον 14.000 μεταφέρθηκαν από τις αρχές του χρόνου στην ηπειρωτική Ελλάδα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ