Γιάννης Μάζης
Ελληνοτουρκικά

Μάζης: Τι επιδιώκει ο Ερντογάν με τη φιέστα στην Αγιά Σοφιά

«Χρησιμοποιώντας» την Αγιά Σοφιά, ανήμερα της επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, ο Ταγίπ Ερντογάν στοχεύει να στείλει το μήνυμα «Εγώ είμαι ο Χαλίφης των πιστών στη νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία», επισημαίνει ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Μάζης, με αφορμή τη φιέστα που ετοιμάζει σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος πιθανόν να απαγγείλει ο ίδιος απόσπασμα του κορανίου στο ιστορικό μνημείο.

«Δεν το κάνει μόνο για την Ελλάδα. Η Βασιλεύουσα είναι πρωτεύουσα του ανατολικού ρωμαϊκού κράτους. Θέλει να ασκήσει επιρροές στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης, που είναι πολύ ισχυρός. Επιδιώκει να τον θέσει υπό την αιγίδα του. Θέλει να εμβαθύνει στην κοινή γνώμη της Δύσης ότι ‘αν θέλετε να μιλήσετε με τον μουσουλμανικό κόσμο, μιλήστε μαζί μου», τόνισε ο καθηγητής.

Όπως επισήμανε, ο Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει την Ελλάδα «σαν μια επαρχία της οθωμανικής αυτοκρατορίας».

Στο ερώτημα πώς πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα, ο κ. Μάζης είπε: «Η Δύση έχει διεθνείς οργανισμούς, όπως η UNESCO, που πρέπει να προστατεύει το μνημείο διεθνούς πολιτιστικής κληρονομιάς, μετά από δική μας προσφυγή που θα την… ενθαρρύνει να το κάνει. Ο Ερντογάν είναι σαν τον χωρικό που πάει στο τραπέζι με τα λινά τραπεζομάντηλα και τα ασημένια σκεύη με τα… τσαρούχια. Κάποιος πρέπει να τον επαναφέρει στην τάξη. Υπάρχουν νομικές διαδικασίες».

Επισήμανε μάλιστα ότι στο προενταξιακό στάδιο η Τουρκία «παίρνει χρήματα και για τον πολιτιστικό τομέα. Αυτά να διακοπούν».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ