Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Οι Ιταλοί θα ''σώσουν'' τους Τούρκους; - ''Colpo grosso'' Άγκυρας-Ρώμης με τα AV-8B Harrier II για το μίνι-αεροπλανοφόρο TCG Anadolu

Είναι γνωστό το μέγα θέμα που “καίει” εδώ και καιρό την τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, σχετικά με την προμήθεια αεροσκαφών STOVL που θα επάνδρωναν το νέο υπό κατασκευή μίνι-αεροπλανοφόρο TCG Anadolu, μετά την ακύρωση παραλαβής των αμερικανικών F-35B.   

Ιταλικές πηγές αναφέρουν σε κοινωνικά δίκτυα, ότι η Ρώμη πιθανότατα να δώσει λύση στο πρόβλημα με μια ενδιάμεση αγορά Harier από τα 16 που διαθέτει το ιταλικό πολεμικό ναυτικό, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τις ΗΠΑ.

Υπάρχουν 2 τύποι αεροσκαφών STOVL σε ολόκληρο τον κόσμο, τα αμερικανικής κατασκευής F-35B και τα AV-8B Harrier II.

Όπως όλα δείχνουν, κρίνοντας και από την στάση ταυτόχρονα της Ιταλίας στην Λιβύη, έχουμε ένα κρυφό παρασκήνιο πιθανής αγοράς ιταλικών αεροσκαφών AV-8B Harrier II.

“Εντωμεταξύ οι εργασίες κατασκευής στα τουρκικά ναυπηγεία για το TCG Anadolu συνεχίζονται σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα”, δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος Ισμαήλ Ντεμίρ.  

Σύμφωνα με τη σύμβαση, η ημερομηνία παράδοσης του TCG Anadolu θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα και εκτός ...απροόπτου, όχι τον Νοέμβριο του 2021, αλλά τον Οκτώβριο του 2020, όπως αναφέρουν τουρκικές πηγές οι οποίες δεν δύνανται να επιβεβαιωθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιταλικές πηγές αναφέρουν τώρα ότι λόγω της καταστάσεως που επικρατεί στο τουρκικό γενικό επιτελείο και λόγω των ευρύτερων σοβαρών σχεδίων της Άγκυρας, αριθμός ιταλικών AV-8B Harrier II θα μπορούσε να πωληθεί στην Τουρκία για χρήση τους από το τουρκικό LHD πλοίο.

Υπενθυμίζουμε ότι η Βρετανία είχε πουλήσει όλα τα αεροσκάφη τύπου Harrier στις Ηνωμένες Πολιτείες για να χρησιμοποιηθούν ως ανταλλακτικά για τα αμερικανικά αντίστοιχου τύπου και η Ιταλία αποτελεί την καλύτερη περίπτωση για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του τουρκικού ΠΝ.

Τα Ιταλικά αεροσκάφη Harier κατασκευάστηκαν το 1995 και έχουν ηλικία 25 ετών. Τα αεροσκάφη αυτά μπορούν να μεταφέρουν 5 τόνους φορτίου σε 6 ειδικές υποδοχές και έχουν ταχύτητα πτήσης 0,9 mach.

Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό σε κάθε περίπτωση έχει μια πάρα πολύ καλή δυνατότητα να αγοράσει έναν διψήφιο αριθμό αυτού του τύπου αεροσκαφών από την Ρώμη, είτε για να επανδρώσει το υπό κατασκευή αεροπλανοφόρο TCG Anadolu, είτε για να τα χρησιμοποιήσει ως εκπαιδευτικά για τους Τούρκους πιλότους, οι οποίοι δεν έχουν εξοικειωθεί σε αυτό το νέο μοντέλο πτήσεων το οποίο είναι άγνωστο για αυτούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πιθανή επάνδρωση του TCG Anadolu με ιταλικά AV-8B Harrier II πάντως σε κάθε περίπτωση, θα αφορά είτε μελλοντικές αεροπορικές επιχειρήσεις σε Λιβύη, είτε κίνηση εντυπωσιασμού στην Α.Μεσόγειο μιας και τα ελληνικά και αιγυπτιακά μαχητικά αεροσκάφη δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από αυτά τα αεροσκάφη στον αέρα.

Όμως, όλα αυτά τα σχέδια και το έντονο παρασκήνιο μας καταδεικνύουν με πλήρη σαφήνεια ότι η Άγκυρα βιάζεται πάρα πολύ να κάνει επίδειξη δύναμης στην Α.Μεσόγειο, ειδικά μετά την πληροφορία ότι η Αίγυπτος έχει στα σχέδιά της γεώτρηση στο σημείο Σορούκ στα όρια της αιγυπτιακής ΑΟΖ με την Κυπριακή, την οποία οι Τούρκοι δεν αναγνωρίζουν.

     

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ